Osteitis pubis, kasık bölgesinde sağ ve sol leğen kemiğinin birbiriyle eklem yaptığı yerde iltihabın oluşma durumudur. Leğen kemikleri gövdemizi bacaklarımıza bağlayan, karın ve kasık içindeki organları koruyan, kaslara destek sağlayan yapılardır. Her leğen kemiği aslında ilium, iskium ve pubis denen üç farklı kemiğin birbiriyle kaynaşmasından oluşur. Kasığın ön tarafındaki parça pubistir. İki pubis arasındaki eklemde simfizis pubis denilen kıkırdak doku bulunur. Bu eklemin çeşitli nedenlerle zorlanması veya hasarlanması ile simfizis pubis kıkırdağı ve yakınındaki kas, bağ dokusunda ödem oluşabilir. Bu problem osteitis pubis olarak adlandırılır.

osteitis pubis nedir

Osteitis Pubis Hangi Durumlarda Görülür?

Osteitis pubis; futbolcular, uzun mesafe koşucuları, paten kayanlar, dövüş sporları ile uğraşanlar gibi fiziksel olarak çok aktif kişilerde görülebilir. Aynı zamanda öksürme ve hapşırma ile artan kasık ağrısı görülür. Kuvvetsizlik ve hareket etmede ciddi güçlükler ortaya çıkabilir. Her ne kadar sporculara özel bir durum olarak gözükse de aşağıdaki durumlarda da görülebilir:

  • Hamilelik ve doğum
  • Jinekolojik veya ürolojik cerrahiler
  • Majör travma
  • İltihaplı romatizmal hastalıklar

osteitis pubis

Osteitis pubis oluşum faktörlerini iç (bedensel) faktörler, dışı (bedenden bağımsız) faktörler olarak iki temel başlıkta ele alabiliriz.

İç (Bedensel) Faktörler:

  • Kalıtsal ve anatomik yatkınlıklar. (Tonik kas yapısı, fasyal hassasiyet vb.)
  • Tam iyileşmemiş eski sakatlıklar. (Kasık bölgesi kas yaralanmaları, kasık fıtığı vb.)
  • Postür bozuklukları. (Kas, eklem asimetrileri vb.)
  • Uyku bozuklukları.
  • Bedensel yorgunluk/dinlenememe.
  • Beslenme düzensizlikleri ve/veya bozuklukları. (Yetersiz su tüketimi, eksik mineral, elektrot alımı vb.)
  • Sigara, alkol vb. kullanımı.
  • Yaş.
  • Eklem tutulumlu dejeneratif rahatsızlıklar.

Dış (Bedenden Bağımsız) Faktörler:

  • Yanlış antrenman uygulamaları. (Aynı tip egzersizlerin çok tekrarlı yapılması, olması gerekenden fazla yüklenim içeren egzersizlerin yapılması vs.)
  • Yapılan sporun pubis bölgesine ve/veya komşu yapılara getirdiği asimetrik yüklenimler ve/veya travmalar.
  • Kötü zemin kullanımı.
  • Yanlış ekipman seçimi. (Yanlış ayakkabı, şort, tayt seçimi vb.)
  • Pubis bölgesi yapılarındaki ağrı ve/veya yaralanmaların yanlış teşhis ve müdahaleleri.

Osteitis Pubis Belirtileri

Karnın alt kısmı ve kasıkta ağrı esas belirtidir. Önde pubis kemiklerinin birleştiği yer bastırmaya karşı hassaslaşabilir. Genelde ağrı kademeli olarak ortaya çıkar. Başta aktiviteye bağlı olsa da daha sonra süreklilik arz edebilir. Ayağa kalkma ve yürümeyi bile zorlaştırabilir. Uyluğun iç kısmında ağrı tek veya çift taraflı olabilir. Oturup kalkarken, yatakta dönerken, yürürken kasıktan kütleme sesi veya hissi gelebilir.

osteitis pubis egzersizleri

Osteitis Pubis Tedavisi

Osteitis pubis tedavisinde konservatif yani ameliyatsız tedavi uygulanmaktadır. Genellikle konservatif tedavi 10 ila 12 hafta süresince hastalara uygulanabilir. Eğer bu süre içerisinde bir iyileşme sağlanamazsa hekim tarafından cerrahi tedavi gündeme getirilir.

Osteitis pubis genellikle tekrarlı ve yorucu egzersiz veya spor faaliyetlerinden sonra geliştiği için hastalığın tedavisinde istirahat (dinlenmek) çok önemlidir. Çünkü ağrıya neden olan veya inflamasyonu artıran spor faaliyetleri ne kadar çok yapılırsa eklemin iyileşme süresi uzar.

Dinlenmeye ek olarak, ağrıyı hafifletmek için bir buz torbasını veya ince bir beze sarılmış buzları kasık bölgesi üzerine her 4 saatte bir 15-20 dakika süreyle uygulanabilir.

Ortez gibi destekleyici cihaz kullanımı sadece kişilerin yürüyüşünü geliştirmek için değil aynı zamanda simfizis pubis eklemi üzerindeki baskıyı önlemek için hekimler tarafından uygun görülürse hastalara verilmektedir.

Fizik tedavi hastaların iyileşme süresini hızlandırmakta etkili bir yöntemdir. Aynı zamanda kalça bölgesinde kasları kuvvetlendirilerek gelecekte nüks olasılığı olan kişilerdeki riski de azaltmaktadır.

Fizik tedavi özellikle pubis kemiğine yapışan kasların aşırı gerginliğini azaltarak pubis kemiğini rahatlatmaktadır.

Osteitis pubis egzersizlerinde kor (core) bölgesinde bulunan özellikle karın, uyluk ve kalça kaslarının stabilizasyonu sağlamak ve kuvvetlendirmek için kor egzersizleri yapılmaktadır. Karın kaslarının çalışması ile pelvisin (kalça) bütünlüğü ve dengesi artmaktadır.

Osteitis pubis egzersizleri ile adduktor kaslarının (iç bacak) çalışması, bu kasların esnekliğini ve gücünü artırmaya yardımcı olarak pubis kemiği (çatı kemiği) ve ekleminin direnci artmaktadır.

Kasık germe egzersizleri rahatlabilir fakat osteitis pubis egzersizleri uzman bir fizyoterapist tarafından hastaya uygun şekilde planlanarak verilmektedir. Çünkü, egzersiz kişiye özeldir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir