Kabakulak Hastalığı Nedir?
Çocukluk çağı hastalığı olan kabakulak nedir? Paramyxoviridae adlı virüsünün tükürük bezlerinde neden olduğu ateşli hastalığa kabakulak hastalığı denir. Kabakulak virüsü dış ortamda +4 derece ile -65 derece arasında uzun süre canlılığını sürdürmektedir. Kulağın altında şişlik oluşturmasından dolayı bu hastalığa kabakulak hastalığı denilmektedir. Kış ayı ile bahar aylarında daha çok görülür.
Kabakulak Hastalığının Nedenleri Nelerdir?
Kabakulak nedenleri şu şekilde sıralanmaktadır:
- Paramyxoviridae adlı virüs
- Kabakulak hastalığı geçirenler ile yakın temasta bulunmak
Kabakulak Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Kabakulak belirtileri başlangıç evresinde hastalığa ait belirtiler sergilemez. Başlangıç döneminde halsizlik, isteksizlik görülür. Kabakulağın asıl belirtileri hastalık ilerledikçe kendine özgü belirtileri gösterir. Kabakulak belirtileri:
- Halsizlik
- İsteksizlik
- Ateş
- Mide bulantısı
- Tükürük bezlerinde ağrı
- Kulak altında şişlikler (Bu şişlikler iki kulak arkasında aynı zamanda oluşmaz. Önce bir kulağın altında şişlik oluşur. Daha sonra diğer kulak altında şişlik oluşur.)
- Baş ağrısı
- Yumurtalıklarda oluşabilen iltihaplanma nedeniyle karın ağrısı
- Boyun bölgesinde ağrı ve tutulma
- Kusma
Kabakulak Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?
Kabakulak hastalığı bulaşıcı bir hastalık olduğu için bu hastalıktan korunmak gerekir. Bu hastalıktan korunma yolları kabakulak aşısı yaptırılmalıdır. Ayrıca kabakulak hastalığı geçirenler ile yakın temasta bulunulmamalıdır.
Kabakulak Aşısı Ne Zaman Yaptırılmalıdır?
Kabakulak aşısı, kabakulaktan korunmak için en önemli yöntemdir. Kabakulak aşısı iki doz halinde uygulanır. İlk doz bir yaşında uygulanır. İkinci doz ise 4- 5 yaşında uygulanmaktadır.
Kabakulak Hastalığının Tedavisi Nedir?
Kabakulak kaç günde geçer tedaviden önce bunun bilinmesi gerekmektedir. Kabakulak hastalığının kuluçka süresi 14 gündür. Kabakulak hastalığı genelde 21 günde geçer. Kabakulak hastalığı vücuda girip hastalıktan kurtuluncaya kadar geçecek toplam süre 35 gündür. Kabakulak olanlar bağışıklık kazanılması nedeni ile bir daha kabakulak hastalığı olmamaktadır.
Kabakulak tedavisi için yapılacak olanlar şu şekilde sıralanmaktadır:
- Antibiyotik kullanılmamaktadır.
- Şiş olan yerlere sıcak kompres uygulanması gerekmektedir.
- Temizliğe dikkat etmek gerekmektedir.
- Asitli yiyecekler tüketilmemelidir.
- Bol bol dinlenilmelidir.