Ihlamur Nedir?
Latince adı Tilia Cordata olan ıhlamur nedir? Anavatanı Orta Avrupa ile Doğu Avrupa olarak bilinmektedir. Ilıman iklimi seven ıhlamur ülkemizde de yetişebilmektedir. Kuraklığa dayanıklı yapısı sayesinde soğuklardan çok fazla etkilenmemektedir.
Ihlamur ağacının boyu 20m ile 30m yüksekliğe kadar ulaşabilmektedir. Kış mevsiminde yapraklarını dökmektedir. Haziran veya temmuz aylarında çiçek açmaktadırlar. Ihlamur, ağaçlarda bulunan çiçeklerin kurutulması ile elde edilmektedir. Toplanma zamanı da çiçeklenme gerçekleştikten sonraki ilk 4 gün olarak belirtilmektedir. Ormanlık alanlarda kendiliğinden yetişen ıhlamurun hoş kokulu olmasından dolayı bahçelerde, sokaklarda da yetiştirildiği bilinmektedir.
Ihlamur çiçeği fitokimyasal özellik bakımından oldukça zengin olduğu uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Böylece renk, tat ve güzel koku salgılanması sağlanmaktadır. İçeriğinde A ve C vitamini, uçucu yağlar, glusid, strol, enzimler, farnesol, organik asitler bulunmaktadır.
Ihlamurun Faydaları Nelerdir?
Gribe karşı koruyucu olması ıhlamurun faydaları arasında akla gelen ilk faydası olarak karşımıza çıkmaktadır. Bunun yanı sıra birçok faydası da bulunmaktadır. Peki ıhlamur neye yarar ve ıhlamur neye iyi gelir? Ihlamurun faydaları şu şekilde sıralanmaktadır:
- Gribe ve soğuk algınlığına karşı korur.
- Öksürüğü kesici etkisi bulunur.
- Ateşi düşürür.
- Boğazın tahriş olmasını önler. Boğazı yumuşatır.
- Vücut direncini artırır.
- Psikolojik açıdan insanın rahatlamasını sağlar.
- Migren ağrısını azaltır.
- Solunum yolu iltihaplarının yok olmasını sağlar.
- Kas ve eklem ağrılarına iyi gelir.
- Kramp gibi kasılmaların oranını azaltır.
- Terleme yoluyla zararlı mikropların vücuttan atılmasını sağlar.
- Sindirim sistemini düzenler.
- Kabızlığı önler.
- Midenin rahatlamasını sağlayarak gaz problemlerini en aza indirir.
- Kansere karşı vücudu korur.
- Ihlamur cildi güzelleştirir. Cilde canlılık verir.
- Gözkapaklarındaki yorgun görünümün yok olmasını sağlar.
- Saç derisindeki kaşıntıyı gidererek kepeklenmeyi önler.
- Ciltte bulunan lekeleri yok eder.
- İdrar söktürücü özelliği vardır.
- Böbrekleri temizler.
- Hipertansiyona iyi geldiği uzmanlar tarafından belirtilmektedir.
Ihlamurun Yan Etkileri Nelerdir?
Ihlamurun zararları şunlardır:
- Uykusuzluğa neden olabilir.
- Demiri emilimini artırmasından dolayı anemiye neden olabilir.
- Kan sulandırıcı özelliği bakımından gebelik döneminde kanamalara neden olabilir. Bu nedenle hamilelikte ıhlamur tüketiminin doktor kontrolünde olması önerilmektedir.
Ihlamurun yan etkileri olabileceği düşüncesi asla unutulmamalıdır. Bu neden ile kanser hastalarının, saç ve cilt rahatsızlığı olanların ve de hamilelerin mutlaka doktor tavsiyesi çerçevesinde kullanmaları uzmanlar tarafından dile getirilmektedir.
Ihlamur Nasıl Kullanılır?
Kış aylarında en çok tüketilen çayların başında ıhlamur çayı gelmektedir. Peki, ıhlamur çayı nasıl demlenmelidir? Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ıhlamurun üzerine önceden kaynatılmış olan su dökülür. Daha sonra demlenmeye bırakılır. Burada dikkat edilmesi gereken kısım ise ıhlamurun kaynatılmaması olarak karşımıza çıkmaktadır. Kaynatıldığı zaman etken yapısının bozulduğu ve zararlı olabildiği yapılan araştırmalar sonucunda ortaya çıkmıştır. Uzmanlar gün içerinde 4 bardağa kadar ıhlamur çayı içilebileceğini belirtmektedirler.