Merhaba Handan Hanım, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.
- Handan Hanım kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Ben Handan Sarıkaya, 1971’de Ankara’nın Şereflikoçhisar ilçesinde dünyaya geldim. 1990’da evlilik sebebiyle Almanya’ya geldim. Bu evlilikten üç tane kızım var ve o zamandan beri Almanya’dayım. 2011’den beri de pilates yapıyorum.
- Pilates nedir?
Pilatesin 100 yıllık eski olmayan bir geçmişi var. Joseph Hubertus pilates vücudun genel sağlığını iyileştirip bedenin ince kaşlarını güçlendirmeyi hedef alan bir spor geliştirmiştir. İlk ismi Controling olarak adlandırılmış kendisi öldükten sonra öğrencileri bu sporu Pilates olarak adlandırmıştır.
- Pilatese olan ilginiz ne zaman ve nasıl başladı?
Pilatese olan ilgim dizimde olan bir sakatlıktan sora başladı. Küçük bir ameliyat geçirdim ve koşu yasaklandı. Ben de hastaların da yapabildiği bir spor dalı araştırdım ve pilates diye bir sporla karsılaştım. O zamanlar Remscheid de bir spor derneğinde çocuklara spor (8 sene) yaptırıyordum. İşverenime sordum; “ben pilates yapmak istiyorum” dedim ve hemen onaylandı. Ardından eğitime gönderildim 2011.
- Pilates eğitmeni olabilmek için hangi eğitimlerin alınması gerekmektedir?
Pilates eğitmeni olabilmek için belli bir spor kariyerinin olması gerekli ve en uygunu bir spor derneğine bağlı olmak. Eğer sansınız varsa bağlı olunan dernek üzerinden eğitimlere kayıt olup eğitmen olunabilinir.
- Pilatesin altın kuralları var mıdır?
Evet pilatesin altı tane altın kuralı vardır: Nefes, Kontrol, Kaliteli ve Detaylı çalışmak, Merkez (Powerhaus), Akıcılık, Konsantrasyon, Kesinlik (Koordinasyon).
- Pilateste olmazsa olmazlar nelerdir?
Pilatesin olmazsa olmazı tabii ki nefes! Bütün hareketler nefesle birlikte uyumlu hale getirilmelidir. Olmazsa olmaz!
- Pilatesin günlük yaşantıya olumlu etkileri nelerdir?
Pilates günlük hayatımı kesinlikle %100 olumlu etkiliyor. Şöyle anlatabilirim. Ben kendim aynı zamanda ofiste masa başında çalışıyorum ve hareketlerim kısıtlı bunun akabinde boyun ağrısı, baş ağrısı, bel ağrısı gibi problemler ortaya çıkıyor. Durum böyle olunca güçlü bel, sağlam boyun ve sağlıklı bacak kasları devreye giriyor ve düzenli olarak yapılan pilatesle sorun olmaktan çıkıyor. Ayrıca pilates yaparken doğru nefesinde getirdiği bir sürü avantajlar var: Psikolojik sorunlar, konsantrasyon ve panik atak gibi olabilecek bazı sorunları tamamen ortadan kaldırıyor.
- Pilates seansları haftada kaç gün ve kaç dakika yapılmaktadır?
En az iki, en fazla üç pilates seansı yeterlidir.
- Pilatesi evde yapabilmek için ne kadar bir süre merkezde çalışılmalıdır?
Bir pilates dersi bir saatten oluşur, ısınma esas bölüm ve gevşeme burada basından sonuna kadar Merkezle çalışıyoruz. Gevşeme de bile merkezle odaklıyız. Konsantrasyon nefes odaklı olduğu için merkezde diyafram kullanarak rahatlıyoruz. Bunu müzik eşliğinde yapmak harika sonuç veriyor.
- Pilates sizce hayatımızın neresindedir?
Pilates tam da hayatimizin ortasında merkezinde olmalıdır. Yani yaşam tarzı.
- Gelecekte de pilatese olan ilgi bu şekilde olacak mıdır?
Bu soruya kocaman bir EVET diyebilirim. Pilatesi sadece bir uygulama olarak değil teorisini de anlarsak vazgeçilmez bir spor olarak hayatımızdaki yeri asla değişmez.
- Pilates yaparken yapılan yanlış bir hareket ne gibi olumsuzluklara neden olabilir?
Pilates yaparken yanlış bir hareket sakatlıkla sonuçlanabilir bu genellikle kaslar yada eklemler olabiliyor.
- Pilates ruhsal açıdan da rahatlamaya neden olur mu?
Kesinlikle, nefes ile çalıştığımız için vücudun en ücra köselerindeki hücreler bile oksijenden nasibini aldığı için müthiş bir rahatlama sağlar ve kötü bir duyguyla başlayan genelde neşeyle evine dönüyor.
- İzin verirseniz tek kelimeden oluşan tek kelimelik cevaplı sorular sormak istiyorum.
Pilates: Yaşam Tarzım.
Eğitmenlik: Mesleğim.
Pilates Eğitimi: Olmazsa olmaz.
Usta Pilates Eğitmeni Handan Sarıkaya İletişim Bilgileri:
Bu faydalı bilgilerin devamını bekliyoruz Handan hanım 😊