Merhaba Ebrar Hanım, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

  1. Ebrar hanım kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

Merhabalar, öncelikle nazik röportaj teklifiniz için teşekkür ederim. Ben Ebrar Karaçuha Samsunluyum. İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji bölümü mezunuyum ve Üsküdar Üniversitesinde de Klinik Psikoloji masterı yaptım. Mezun olduktan sonra birçok kurumda çalıştım. Şimdi Acıbadem de kendi ofisimi açtım, -KA Psikolojik Danışmanlık-  danışanlarımı orada alıyorum fakat onun haricinde eğitimler, söyleşiler, seminerler grup çalışmaları gibi projeler yapmayı hedefliyorum. Tam bir proje insanıyım. Üretmeyi çok seviyorum. Yenilikler beni heyecanlandırıyor. 😊

  1. KA Psikolojik Danışmanlık ne gibi hizmetler veriyor? Adının bir hikayesi var mı?

Merkezimizde çocuk-ergen-yetişkin terapileri, evlilik ve aile terapisi uygulanıyor. Merkezimize ismini veren “KA” sözcüğü ruh anlamına geliyor. Mısır mitolojisinde ise “ka” insan şuurunun dünyada kalan tarafını temsil eder. Bedenimizin tanıdığımız insanlarla, olaylarla, nesnelerle bağlantısı olan tarafımızı anlatır. Kısacası ruhumuzdaki izler, beynimizin ve bedenimizin karşılıklı olarak etkileşimleri sonucu ortaya çıkan kişiliğimiz, geçmişimiz bizi biz yapan yaşantılar diye tanımlayabiliriz. İsmimizin hikayesi böyle. Bu isimi merkezimize vermemizin amacı; bizlerin de terapide üzerinde en çok düşündüğümüz ve önemsediğimiz kavramların başında gelen, ruhumuzda ki izler…

  1. Psikolog olmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz?

Geniş bir aile de büyüdüm. Farkındalığı yüksek bir çocuktum. Önce ailemdekilerin sonra çevremdekilerin farklılıkları insana olan merakımı, insanı tanımaya çalışma isteğimi arttırdı. Lisedeyken psikoloji okumayı hedeflemiştim. O doğrultuda da çalıştım yani çocukluktan beri hayalim diyebiliriz. Böylece psikolog oldum.

psikolog ebrar karaçuha

  1. Klinik psikologların çalışma alanları nelerdir?

Klinik psikologlar; çocuk-ergen-yetişkin alanlarında çalışabilirler. Üniversitelerde öğretim görevlisi olarak, hastanelerde ya da özel kurumlarda uzman psikolog olarak çalışabilirler.

  1. Psikologlarda bulunması gereken karakteristik özellikler nelerdir?

Öncelikle kendini tanımalı, kendisiyle ilgili farkındalık geliştirmeli. Esnek olmalı. Çok iyi bir dinleyici-okuyucu olmalı. Özeleştiri yapabilmeli ve eleştiriye açık olmalı. Ön yargıdan uzak olmalı. Espri yeteneği ve mizah anlayışı olmalı. İletişime açık, sosyal, araştırmayı seven biri olmalı.

  1. Terapist olarak danışanlarınıza ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?

Ben daha çok yetişkin psikoterapisi alanında hizmet veriyorum. Evlilik ve Çift Terapisi, Ergen Terapisi, Cinsel Terapi, EMDR Terapisi, Bireysel Terapi, Evlilik Öncesi Danışmanlık hizmetlerini veriyorum.

  1. Ülkemizde cinsellik konularında konuşmak genelde ayıp olarak görülmektedir. Bu bakış açısı ile yetişen insanların ileri de evlendikleri zaman karşılaşabilecekleri sorunlar nelerdir?

Maalesef bu hala büyük bir tabu!  Cinsellik konuşulmadığında mitler, hurafeler çoğalıyor. Doğru bilgilere ulaşmadıkça bu hurafelere sıkı sıkıya sarılıyorlar. Tıpkı kulaktan kulağa oyunu gibi bu bilgiler evlenene kadar sürekli değişiyor.  Hatta daha kötüsü cinselliği pornolardan öğreniyorlar ve bunları normal televizyon dizisi gibi yani hayal ürünü olarak kabul etmiyorlar. Terapi de bunlar karşımıza “vajinismus, disparoni, erken boşalma” olarak çıkıyor.

ebrar karaçuha röportaj

  1. Cinsel Terapi yaparken zorlandığınız zamanlar oluyor mu?

Evet bazen oluyor. Dediğim gibi sıkı sıkıya sarılınmış, yıllardır inanılmış yanlış olan doğrular ile geliyor karşıma danışan. Yanlış bir düşünceyi inanışı, doğrusuyla yer değiştirmeye çalışınca büyük bir dirençle karşılaşıyoruz. Bir de mahremiyet olan bir alan olduğu için danışanlarında açılması zaman alabiliyor.

  1. Çiftler arasında genel anlamda karşılaştığınız sorunlar nelerdir? Ülkemizde çiftler arasında en çok görülen problemler nelerdir?

İletişimsizlik, güvensizlik, sadakatsizlik, cinsel problemler ile karşılaşıyorum genelde. Son zamanlarda yeni evliler arasında şiddetli geçimsizlik ile çok çalışıyorum. Bunun birçok sebebi tabi ki var ama benim klinik gözlemim; “gerçekçi olmayan beklentiler ile evliliğe adım atan kişiler.” Bilimsel bir araştırma yapmış olmasam da klinikte ki gözlemim bu.

  1. Ergenlik döneminde gençlerin “Ailem beni anlamıyor” düşüncesi doğru mudur? Anne babalar gerçekten ergen psikolojisini anlamıyor mu?

Evet genel olarak ergen bireylerde bu tarz söylemlerle karşılaşıyoruz. Ergenlik dönemini bir geçiş dönemi olarak kabul ediyoruz. Aynı zamanda bir yas dönemidir, ergenlik. Araftır. Artık çocuklukla vedalaşıyorsun, yetişkinliğe adım atıyorsun. Çocuk değilsin ama yetişkin de değilsin. Bu ergen açısından çok kaotik olan buhranlı bir dönemdir. Anne-babalar bu durum karşısında endişeleniyorlar. Ergen ise içinde olduğu durumu zaten anlamlandıramıyor. Ergenlik döneminin birçok değişimin gerçekleştiği bir süreç olduğu düşünülürse, yaşanılan zorluklar daha iyi anlaşılabilir.

  1. Ülkemizde psikoterapiye ve psikologlara bakış açısında zamanla ne gibi değişiklikler oldu?

Geçen sene ilk ofisimi Samsuna açmıştım. Şunu fark ettim ki Anadolu şehirlerinde psikologlara bakış hala aynı maalesef: “deli doktoru” imajı çok fazla yıkılmamış. Ama İstanbul, Ankara gibi yoğun stresin olduğu büyük şehirlerde bu bir gereklilik artık. Bu şehirler de yaşayan insanlar psikologlara değer veriyor ve ruh sağlığının öneminin daha çok farkındalar. Dilerim “bir kişiye, bir psikolog” gibi projeler göreceğimiz zamanlar da gelir. Çünkü çok fazla travmaları olan bir ülkeyiz.

ebrar karaçuha kimdir

  1. Birçok farklı sorunla karşılaşıyorsunuz. Bunların günlük hayatınıza yansımaları oluyor mu?

Bizler de terapilerimize başlamadan önce psikoterapi sürecinden geçiyoruz. İnsanız, hepimizin ortak dertleri var. Yansımaları olmuyor fakat kendi psikoterapi sürecimi tamamlamasaydım etkilenebilirdim.

  1. Anne babalara ve aralarında sorun olan çiftlere ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Ben daha çok “dinleme” önerisinde bulunuyorum. Konuşmayı seviyoruz ama dinleyemiyoruz. Anne babalara, çocuklarının onlara her söylediğini iletişimde kalabilmek adına merakla dinlemelerini ve sorular sormasını öneriyorum.  Çiftlere ise en çok önerdiğim şey: olaylar istediğimiz gibi gitmediğinde öfkelenmek yerine lütfen “niyete” odaklanın. Derim genelde. Bazen niyetimiz iyi oluyor ama sonuçlar istediğimiz gibi olmayabiliyor. Aşağılama, eleştiri, savunmacılıktan uzak durun, duvar örmeyin birbirinize.

  1. İzin verirseniz tek kelimeden oluşan tek kelimelik cevaplı sorular sormak istiyorum:

Psikoterapi: Ruh makyajı.

EMDR: Travmasavar.

Ergen: Buhranlı birey.

Cinsellik: Tabiat.

Uzman Klinik Psikolog Ebrar Karaçuha İletişim Bilgileri:

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir