Bazen enerjisiz ve motivasyonsuz hissetmek normal olabilirken, sürekli çok yorgun, tükenmiş ve keyifsizlik halinin belli başlı nedenleri olabilir:

  1. Yetersiz uyumak: 7 ya da 8 saat uyku uyuduğu halde hala kendinizi uykusuz hissedip yataktan yorgun kalkıyorsanız, muhtemelen deliksiz bir uyku uyumamışsınızdır demektir. Eğer gece tuvalete ya da su içmek için uykunuz bölünüyorsa bu kaliteli bir uyku uyumadığınızı gösterir. Farklı örnekler ise, ev hayvanınız (Kedi, köpek) var ve dışarı çıkmak veya mama yemek istediği için sizi uyandırıyorsa, eşiniz horluyorsa, ya da fiziksel bir durumdan kaynaklı yeterince nefes alamıyorsanız, derin uykuda geçirdiğiniz zaman yeterli demek değildir. Uyku 5 evreden oluşur ilk 10 dakikası uykuya geçiş, ikinci kısmı hafif uyku 20 dakika kadar sürer ve sonra üçüncü kısma orta dereceli uykuya geçilir, ardından dördüncü kısımda derin uyku başlar ve son evrede de REM yani hızlı göz hareketleri başlar. Bu son evre tüm gün öğrendiklerimizin beyin tarafından depolamaya başlandığı zamandır. Yani öğrenme uykuda tamamlanır.
  2. Kötü beslenmek: Vücudumuz yediklerimizi enerji olarak kullanır, gerekli mineral ve vitaminleri eksilenlerin yerine koyar. Her gün belli miktarda bunlardan almak gerekir. Besin yönünden zengin olmayan yiyecekleri tükettiğimizde vücut açlığına devam eder. Tok olduğu halde gözümüzün yiyeceklerde olma sebebi bundandır. Yeterince besleyici yiyemediğimizde, örneğin yeşillikler, sebzeler ve meyveler tüketmediysek, fast-food ya da market ürünleri yeterli besleyicilikte olmadığı için gün içinde kişiyi yorgun hissettirecektir. B12 vitamini, D vitamini, magnezyum gibi vitaminler vücudunuzda eksikse muhtemelen kendinizi sürekli yorgun hissedeceksinizdir.
  3. Ortalama kilonun üstünde olmak: Boy kilo orantınıza ve yağ, kas kütlesine göre yapılan hesaplamalarda çıkan olmanız gereken kiloda değilseniz ve bu kiloyu farkını önemli ölçüde aşıyorsanız ister istemez vücudunuzu yoruyorsunuz ve yorgun hissediyorsunuzdur. Düşünsenize 10 kilo fazlanız varsa 10 kilo patates çuvalını sırtınıza alıp onunla geziyorsunuz demektir. Bu da vücudunuzun daha fazla enerjiye ihtiyacı olduğunu gösterir.
  4. Yiyecek hassasiyeti: Eğer yiyecek alerjileriniz veya vücudunuzun bazı yiyeceklere toleransı yoksa büyük olasılıkla kaşıntı, deri kızarıklıkları, şişkinlikler vaya sivilcelenmeler gibi fiziksel durumlar yaşıyorsunuzdur. Bu durumda baş ağrısı, tuvalet problemleri gibi hayat kalitesini düşüren durumlar yaratabilir. Vücut alarmdayken sizin yorgun hissetmeniz beklenilen bir sonuç olacaktır.

yorgun hissetmek

  1. Susuz kalmak: Gün içinde yeterince su içmemek kişiyi yorgun hissettirecektir. Su metabolizmamızı hızlandırır, organların ve hücrelerin çalışması için suya ihtiyaç vardır hatta vücuttan atımı sırasında toksinleri, vücudun ihtiyacı olmayan atıkları göndermeye yarar.
  2. Stres altında kalmak: Sürekli stres halinde kalmak da insanı yorgun hissettirir. Çünkü stres hormonu olan kortizolun fazlalığı uyku düzensizliğine, hipertansiyona, enerji düşüklüğüne sebebiyet verebilir.
  3. Uzun saatler bilgisayar veya akıllı telefon kullanmak: Tüm gün boyunca bilgisayar başında kalmak, muhtemelen baş ağrısı yaratabilir ve bulanık görme oluşturabilir. Bu durumda yorgunluk hissetmenizi sağlayabilir. Uzmanlar araştırma deneylerinde günlük hayatında bilgisayarı işleri gereği kullanmak zorunda olanlar için her 20 dakika da bir 20 saniye uzakta bulunan bir objeye bakmalarını öneriyor. Bilgisayarınıza ya da akıllı telefonunuza elektromanyetik korumayı takmanızı tavsiye ederim.
  4. Fazla spor yapmak: Fazla egzersiz yapmak vücutta kortizol hormonunun seviyesini arttıracaktır. Bu durumda tükenmişlik hissi yaratacaktır. Biraz yorgun hissetmek önemli değildir ama çok yorgun hatta bitmiş, tükenmiş hissetmek sağlık açısından kötüdür. Vücudun tüm kaynaklarını bir anda kullanmak, aşırı yorgun hissetmenize yol açıp günlük işlerinizi yapamayacak hale getirebilir. Yeterince hareket, yürüyüş faydalıdır ama dengeyi tutmak önemlidir.

Konu ile ilgili sorularınız ya da paylaşacaklarınız varsa  bana zeynepeylemsenkal@fransizlape.com adresinden ulaşabilirsiniz.