Merhaba Aslı Hanım, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

  1. Aslı Hanım kısaca kendinizi tanıtır mısınız?

1983 İstanbul doğumluyum. 2005 yılı İstanbul Üniversitesi Ebelik Bölümü lisans mezunuyum. 2019 yılında aynı üniversitede yüksek lisansımı tamamlayarak uzmanlığımı aldım. 2005 yılından bu yana aktif olarak ebelik ve doğuma hazırlık eğitmenliği yapmaktayım. Sağlık Bakanlığı’ndan ve çeşitli uluslararası federasyonlara ait sertifikalar ve eğitimler aldım. Doğuma hazırlık eğitmenliği ve emzirme danışmanlığı yapmaktayım. Kendimi geliştirmeye devam ediyorum.

  1. Ebelik mesleğini seçmenizdeki en önemli etken nedir?

Doğanın biz kadınlara verdiği annelik mucizesini deneyimlemenin yanı sıra, bu mucizeye tanıklık ve yardım edip, her seferinde aynı heyecanı yeniden yaşamak için bu mesleği tüm kalbimle ve ruhumla tercih ettim.

  1. Doğum koçluğu nedir? Doğum koçluğu ilk olarak ne zaman ortaya çıkmıştır?

Doğum koçu; anne merkezde olacak şekilde, annenin doğum tercihlerine saygı duyarak bunlara ulaşmasını sağlamak için çalışırlar. Eğitim almış bu kişiler doğum fizyolojisini ve annenin duygusal ihtiyaçlarını iyi bilir. Bu yönde fiziksel, psikolojik ve biyolojik olarak destekler, gerekli profesyonel eğitimlerle yanında olur.

aslı sedef kıraç röportaj

  1. Kime doğum koçu denir? Doğum koçları ne iş yapar?

Aslında bur da iki terim arasındaki farkı anlatmak ve bilmek gerekir. Çünkü ülkemizde gebe kadının yanında ona destek veren kişiye doğum koçu denmektedir. Ancak bunun karşılığı “doula”dır. Yani sağlık profesyonelleri dışında kalan anne adayının annesi, eşi, arkadaşı vb. destek veren, onu yüreklendiren herkes douladır.  Doğum koçu dediğimiz ise; doğuma hazırlık eğitmeni olarak gerekli eğitime, bilgi ve donanıma sahip olan sağlık profesyonelleridir.  Anneye gebelik sürecinde, doğumda ve doğumdan sonra gerekli desteği ve eğitimi sağlar.

  1. Doğum koçu olabilmek için ne tür eğitimler alınması gerekir?

Öncelikle yeterli ve başarılı bir doğum koçu olabilmek için en temeli bilmek gerekir. Bunun içinde iyi bir sağlık eğitimi almış olması gerekir. Sonrasında anne adayının her isteğini karşılayabilmek adına; hamile pilatesi – yogası, nefes egzersizleri, aromaterapi, emzirme vb. gibi daha birçok konuda eğitim alıp kendisini geliştirmesi gerektirmektedir.

  1. Doğum koçları anne adaylarına ruhsal anlamda da destek verebiliyorlar mı?

Anne adaylarının yaşadığı bu süreci bir bütün olarak kabul edip, ruhsal yönden de destek vermeliyiz. Bunun için çeşitli doğal yöntemler bulunmaktadır. EFT (elektronik fon transferi ) , NLP (nörolinguistik Programlama ) gibi teknikler kullanabilmekteyiz.

  1. Gebelik sürecinde ve doğumda destek olmak ne kadar önemlidir?

Yapılan araştırmalar göstermiştir ki; gebelik döneminde eğitim alan ve doğumda sürekli desteklenen kadınlar “travay” dediğimiz doğum sürecinin başladığı evrede, doğum dalgaları ve ağrı yönetiminde daha başarılı olduğu tespit edilmiştir.

aslı sedef kıraç kimdir

  1. Anne adaylarına en iyi desteği kimler verebilir?

Anne adayları eğer profesyonel bir eğitim ve destek istiyorlarsa, biz ebeler başından sonuna kadar onların yanında oluyoruz. Ancak eşlerinden, anne, kardeş vb. gibi kişilerden de destek isteyebilirler.

  1. Doğum koçluğu dışında mesleki çalışma alanlarınızdan da bahseder misiniz?

2005 yılından bu yana aktif olarak ebelik yapmaktayım. Bunun yanı sıra; hamile pilatesi ve yogası, nefes egzersizleri, emzirme danışmanlığı, bebek bakımı, ilk yardım eğitmenliği gibi anne ve bebeği kapsayan bütün eğitimleri hem teorik hem pratik olarak vermekteyim. Ayrıca doğuma hazırlık eğitmenleri ( doğum koçu ) yetiştirmekteyim.

uzman ebe aslı sedef kıraç

  1. Emzirme danışmanlığı da yapan bir uzman olarak doğru emzirme nasıl olmalıdır? Ne kadar süre emzirme olayı gerçekleştirilmelidir?

Emzirme konusunda; Dünya Sağlık Örgütü ve Sağlık Bakanlığı’nın ön gördüğü gibi ten tene temas çok önemlidir. Doğum gerçekleştiği andan itibaren anne ve bebekte herhangi bir sağlık problemi yoksa, kordon bile kesilmede anne bebeğini göğsüne alıp emzirmeli ve ilk temas başlamalıdır. Bu anne ve bebek arasındaki bağı güçlendirecek ve süt salınımını tetikleyecektir. Bundan sonraki süreçte emzirmeyi sınırlandırmak doğru değildir. Bebek her ağladığında veya her istediğinde emzirilmelidir. Bebek göğsü bırakana kadar emzirmeye devam edilmelidir. Beklentimiz annelerin bebeklerini 2 yaşına kadar emzirmesidir.

  1. İzin verirseniz tek kelimeden oluşan tek kelimelik cevaplı sorular sormak istiyorum.

Doğum: Mucize.

Doğum Koçu: Destek.

Ebelik: Empati.

Aile Planlaması: Gereklilik.

Doğuma Hazırlık Eğitmeni Uzman Ebe Aslı Sedef Kıraç İletişim Bilgileri