Ülkemizde obezite oranlarının korkutucu boyutlara ulaşmasının ardından, obezite cerrahi ameliyat rakamları ve özellikle tüm dünyanın ilk sırada tercihi tüp mide ameliyat sayıları ciddi oranlarda hızla artmıştır. Peki tüp mide ameliyatı nedir? Midenize tüp mü takılıyor? Nasıl bir ameliyat? Tıbbı tekniği nedir? Biraz bunlardan bahsedelim…
Tüp mide obezite ve metabolik cerrahi ameliyat yöntemlerinden yeme kısıtlayıcı bir ameliyat yöntemidir. Bu ameliyat ile midenin hacim olarak küçültülmesi hedeflenir. Yaklaşık olarak midenin %80’i laparoskopik olarak zımbalanarak çıkarılır. Geride kalın bir muz şeklinde veya yemek borusu genişliğinde bir mide kalır. Tüp mide ameliyatı sonrasında mide kalın bir boru veya tüp şeklinde kaldığı için tüp mide ameliyatı denmektedir. Bu yöntemde midenin hacim olarak küçülmesi hedeflenir. Aynı zamanda midenin bombeli kısmından salgılanan ghrelin hormonu seviyesinin azalması beklenir.
Tüp Mide Ameliyatı Teknik: Tüp mide ameliyatı genel anestezi altında yaklaşık 35-45 dakika sürede laparoskopik yöntemle yapılmaktadır. Tüp mide ameliyatı karın bölgesinden genellikle 5 delik açılarak gerçekleştirilebilmektedir. Hastanın boy ve vücut şekli uygun ise ameliyat sadece tek delikle de gerçekleştirilebilir. Midenin damarları ayrıldıktan sonra midenin içerisine ağızdan standart ölçü için özel tüp şeklinde alet yerleştirilmekte ve mide tüp komşuluğundan stapler dediğimiz bir alet yardımıyla kesilmektedir. Midenin kesilen bombeli kısmı karın duvarındaki laparoskopik aletlerin deliklerinden dışarı alınmaktadır. Tüp mide ameliyatı esnasında hastanın kanama kontrolü ve kaçak kontrolü yapıldıktan sonra ölçü amaçlı yerleştirilen tüp çekilerek midenin kesilen kısmı tekrar dikilmektedir. İnter Bariatrics ekibi tüp mide ameliyatı sırasında ve sonrasında karın içinde veya burunda bir dren bırakmamaktadır.