Merhaba Sevtap Hanım, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

  1. İlk başta sizi tanımak istiyoruz. Bize kendinizi tanıtır mısınız? Sevtap Hamdemir Kılıç kimdir?

1970 kayseri doğumluyum. İlk,orta ve lise eğitimimi Ankara”da tamamladım. 1986-1992 Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinde tıp eğitimi tamamladım. Hemen ardından 1997 yılında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum hastanesinde Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanlık Eğitimimi tamamlayarak uzman hekim olarak göreve başladım. 2004 yılında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji Embriyoloji Anabilim Dalında Embryoloji alanında doktora eğitimimi tamamladım. Bu yolla tüp bebek uygulamaları ve gelişimi konusunda binlerce hastaya faydalı olabilme şansım oldu. Sağlık Bakanlığı Yardımcı Üreme Teknikleri Sertikasyon Programlarını hem kadın hastalıkları ve doğum hem de tüpbebek laboratuvar (Embryoloji -Androloji) uygulamalarında her iki  eğitim programını da  tamamladım ve bu nedenle ZTB tüp bebek labratuvarı Eğitim sorumluluğu görevinde bulundum. Ardında Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde  infertilite-tüpbebek kliniklerinde çeşitli görevlerde  çalıştım. 2010 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum alanında Doçent ünvanını kazandım. 2011 yılında Perinatoloji alanında yapmış olduğum çalışmalar nedeniyle  Yüksek Riskli Gebelikler Uzmanı olarak atandım.

2015 yılında Bahçeşehir Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalında Profesör olarak akademik kadroya katıldım. Çalıştığım her kurumda sayısız hastaya tüp bebek uygulamaları ve riskli gebelikler alanında fayda sağlamaya çalıştım. Meslek hayatım boyunca sayısız gebe takibi, binlerce tüp bebek uygulaması, aşılama, amniosentez, jinekolojik ameliyatlar yaptım. Günümüzde teknolojik imkanlardaki artışlar nedeniyle robotik ve laporoskopik cerrahi teknikleri hastalarımla buluşturdum. İnfertilite ve perinatoloji alanında yurt içi ve yurtdışı yüzlerce bildiri ve sözlü sunumlarda bulundum beraberinde pek çok toplantıda görev aldım. Çeşitli yurtdışı dergilerde yayınlanmış ve kabul görmüş  50 den fazla uluslararası makalem mevcuttur.

prof. dr. sevtap hamdemir kılıç

  1. Neden kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı alanını seçtiniz?

Anne ve bebeklere olan sevgim her doğumun bana mucizevi gelmesi ve doğum hekimliğinin beni Allah’a daha yakın hissettiren bir branş olmasıydı.

  1. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı dışında başka bir branşta çalışmayı düşündünüz mü?

Hayır düşünmedim.

  1. Bir kadın olarak yaptığınız mesleğinizin sizin için avantajları ve dezavantajları nelerdir?

İşini severek yapan herkes mesleğinin dezavantajını sorgulamaz ben işini severek yapanlardanım işime mesleğime aşık bir kadınım. Ama sorduğunuz için birkaç bir şey söyleyebilirim. Her mesleğin olduğu gibi bizim mesleğimizin de var tabi avantajları ve dezavantajları mesela doğumun ve hastalarımızın gecesi gündüzü yok, hastanede travayda mutlaka gebemiz olur, aklımız hastamızda ve hastanede kalır, ameliyat edeceğimiz hastayı seçemeyiz. Yani diğer cerrahi branşlar gibi eleme yapamayız. Erken doğum gelir, yenidoğan için yer ararız. Gebeyi kabul ettirmek için saatlerce uğraşırız.

  1. Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı denlince akla ilk olarak doğum geliyor. Peki, bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanının çalışma alanları nelerdir?

Evet doğum en başta ama jinekolojik muayeneler işlemler, genital estetik işlemleri tüp bebek tedavisi, jinekolojik ameliyatlar myomektomi gibi…

sevtap hamdemir kılıç röportaj

  1. Jinekolojik cerrahi işlemleri nelerdir? Bu cerrahi müdahaleler nasıl uygulanmaktadır?

Laparoskopi Nedir?

Laparoskopi, karın içini, optik bir cihaz kullanarak gözlemlemektir. Bu cihaz 1 cm.lik göbek altı küçük bir kesiden karın içine yerleştirilir. Karın içini aydınlatarak, rahim, yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren hastalık veya problemleri doğrudan gözlemleme ve de gerekirse aynı anda karın alt bölgesinde açılan 3 – 5 mm ‘lik deliklerden içeri sokulan yardımcı aletler ile tedavi olanağı da verir. Halk arasındakansız ya da bıçaksız ameliyat olarak da bilinir.    Endoskopi terimi ise bu tür kamera ile içe bakma ve aynı şekilde ameliyat kesisi yapmadan tedavi uygulama işlemlerine verilen genel isimdir. Kadın Hastalıkları alanında uygulanan iki temel endoskopiyöntemi laparoskopi ve histeroskopidir.

Histeroskopi Nedir?

Histeroskopi rahim ağzı ve rahim boşluğunun vajinal yoldan rahim içerisine optik bir cihaz yerleştirilerek izlenmesidir. Bu işlem yapılırken kullanılan alet veya aletlere histeroskop denir. Kısırlık nedenlerinin araştırılması, anormal vajinal kanama nedenlerinin araştırılması, doğumsal anormalliklerin tanısı gibi tanısal amaçlarla ya da daha önceden varlığı tespit edilen myomların ya da poliplerin çıkarılması, doğumsal şekil bozukluklarının operasyonu gibi tedavi edici amaçlarla da histeroskopi yapılabilir.

Histeroskopinin en sık olarak kullanıldığı işlemler rahim içersindeki bölmelerin (septum) çıkarılması, yapışıklıkların açılması, polip çıkarılması, tüp bebek başarısızlığının değerlendirilmesi ve myom çıkarılması işlemleridir.

sevtap hamdemir kılıç kimdir

Myom Çıkarılması (Myomektomi)

Miyomlar Nasıl Çıkarılır? Genel olarak söylemek gerekirse miyomların nasıl çıkarılacağının temel belirleyicisi miyomun büyüklüğü ve rahim içindeki konumudur. Tümüyle submüköz yerleşmiş yani rahim içine doğru büyümüş bir miyom histeroskopiadı verilen yöntemle rahim içine vajinadan özel aletlerle girilerek çıkarılabilir.

Çok sayıda olan, rahim içine gömülü veya oldukça büyük miyomların genellikle karın açılarak yani “açık ameliyat” ile (laparotomi) çıkarılması önerilir. Uygun durumlarda aynı işlem laparoskopi yoluyla da gerçekleştirilebilir.

Miyomlar genellikle etraflarını saran kapsül adı verilen dış kılıf ile sağlam dokudan net sınırlarla ayrılmış kitlelerdir ve ameliyat esnasında rahim dokusuna yapılan kesinin içinden girilerek bu dış kılıfla birlikte bir bütün olarak çıkarılabilirler. Operasyonda çıkarılabilecek tüm myomlar rahime ve özellikle iç zarına zarar vermeden çıkarılır.

Rahim Alınması (Histerektomi)

Rahmin alınması işlemine tıp dilinde histerektomi adı verilir.  (Yunanca, hystrea: rahim, ektome: çıkartma) Eğer rahimde büyük ve probleme yol açan myomlar, kanser, şiddetli endometriosis veya alt karında rahmin komşu organlara yapışması ve bunun sonucunda sürekli kasık ağrısı gibi bir durum ortaya çıkmışsa veya çok fazla ve ilaçla kontrol edilemeyen kanamalar mevcutsa rahmin alınması gerekebilir. Bunun dışında rahim aşağı düşmüş veya vajinadan dışarı taşıyorsa yine histerektomi (rahim çıkarılması) gerekir.

Bu operasyonların hepsi aynı teknikle yapılmazlar. Kısmi rahim alınmasında, rahim boynu ve rahim tabanı bırakılır. Tam histerektomide ise rahmin hepsi, rahim boynu da dahil olmak üzere alınır. Histerektomi ile çift taraflı yumurtalığın alınması da yine hastayla birlikte cerrahın vereceği bir karardır. Genellikle menopoz dönemine ortalama olarak 4–5 yıl veya daha fazla zamanı olduğu düşünülen kadınlarda eğer problem yumurtalıkları ilgilendirmiyorsa yumurtalıkların alınması işlemi uygulanmaz. Yumurtalıklar alınırsa yumurtalıklardan salgılanan estrogen (kadınlık hormonu) hormonu kanda çok azalır ve menopoz tablosu ortaya çıkar. Buna “cerrahi menopoz” adı verilir.

Ani ve şiddetli menopoz şikayetleri (sıcak basmaları, vajinal kuruluk hissi, baş dönmesi, gece terlemeleri, kabızlık, depresyon gibi) ameliyattan hemen sonra başlayabilir. Sadece rahim çıkarıldığında da hasta ameliyattan sonra adet görmez. Ancak yumurtalıklar yerinde kalırsa hastanın bu tür şikayetleri olmaz. Çünkü yumurtalıklar aktivite göstermeye ve estrogen salgılamaya devam ederler. Yumurtalıkların da çıkarıldığı hastalarda eksilen hormonun takviyesi ile şikayetler azaltılabilir. Özellikle genç yaşta yumurtalıkların çıkarıldığı hastalar mutlaka bu hormon tedavisini almalıdırlar. Çünkü kadınlık hormonunun eksikliği seneler sonra kemik erimesi, kalp hastalığı riskinin artması gibi hayati sorunlara yol açabilir. Radikal histerektomi ise kanser durumlarında uygulanan bir tekniktir. Bu yöntemde ise rahim ve yumurtalıklara ek olarak vajinanın üst kısmı ve bazı lenf düğümleri de alınır. Problemin genişliği histerektominin çıkaracağı kısmın miktarını belirler.

sevtap hamdemir kılıç hakkında

Rahim alınması işlemi uygulanırken, operatör alt karında, ya yatay olarak kasık tüylerinin hemen üstünden, ya da dikey olarak göbekten tüylerin hizasına kadar bir kesi yapar. Rahim sarkmasının mevcut olduğu durumlarda ise rahim çıkarılması işlemi vajinadan uygulanan bir kesi ile gerçekleştirilir Her iki ameliyat da ortalama olarak 1–2 saat sürer ve genellikle genel anestezi altında uygulanır. Rahim alınması operasyonundan sonra ortalama olarak 2–3 gün hastanede kalınması gerekir. Ameliyata bağlı olarak ortaya çıkması olası komplikasyonlar ise, alt karın iltihaplanması, böbrek ve mesane iltihapları ve kanamadır. Ancak tecrübeli ve özenli bir cerrahiden sonra bu tür problemler % 1’den daha az görülmektedir.

Vajen Daraltılması (Vajinoplasti)

Vajina bölgesinin geniş olması kadının kendine ait doku özelliklerinden ve yapısından kaynaklanabildiği gibi ilerleyen yaş ve özellikle zor doğumlara bağlı olarak da gelişebilmektedir. Rahim sarkması, idrar kesesinde sarkma ve idrar kaçırma sorunu yaşayan kadınların diğer önemli bir sorunu da zor doğumlarda ortaya çıkan yırtıkların vajinada genişleme, bollaşma şikayetine yol açmasıdır. Ayrıca doğumdan sonra düzgün onarılmayan yırtıklar ya da epizyotomiler yani doğum sırasında rastgele yırtılmayı engellemek için yapılan kesi işlemi sonrasında da kabarık ya da kötü görünümlü nedbe dokusu yine ayrı bir sorun olarak karşımıza çıkabilmektedir. Vajende bollaşmanın ileri durumlarında ise cinsel ilişkide hava ve istenmeyen ses çıkması, hatta idrar kaçması dahi görülebilmektedir. Tüm bu durumlar kadının eşiyle cinsel yaşamda ciddi sorunlar yaşamasına, çiftin eskisi gibi cinsel yaşamdan zevk alamamasına neden olabilir. Bu da kadının zamanla özgüvenini yitirmesine ve hatta cinsel yaşamdan uzaklaşmasına da yol açabilir.

Ülkemizde bu tür cinsel sağlık problemleri ne yazık ki utanılacak bir sorun olarak görülmekte bu sebeple hekime başvurmalar az sayıda olmaktadır. Oysaki nasıl vücudun diğer pek çok bölgesine estetik operasyonlar uygulanarak fizyolojik ve psikolojik düzelme sağlanıyorsa vajina estetiği de cerrahi olarak vajinoplasti yöntemiyle düzeltilerek aynı fayda sağlanabilir. Günümüzde bu sorunların düzeltilmesi için yararlanılan çeşitli tekniklerden oldukça başarılı sonuçlar alınabilmektedir. Vajen daraltılması operasyonuna tıpta genel anlamıyla vajinoplasti adı verilmektedir. Ayrıca operasyon sonrasında yaşla birlikte daha sık rastlanan bir şikayet haline gelen idrar kaçması sorunu da ortadan kaldırılmaktadır.

sevtap hamdemir kılıçın hayatı

  1. Bir anne adayı, genellikle doğum anından korktuğu için doktoruna saat kaç olursa olsun ulaşmak istiyor. Sizin bu konudaki düşünceniz nedir?

Daha çok kendileri için değil de sorumluluklarında olan bir can daha var içlerinde o yüzden çok telaşlı olabiliyor gebeler 24 saat açık telefonlarımız istedikleri zaman ulaşabiliyorlar telefon 3. kolum diyebilirim.

  1. Bugüne kadar kaç tane doğumda bulundunuz? Hatırlıyor musunuz?

Onbinlerce doğumda bulundum diyebilirim.

  1. Anne ve bebeklerin ilk buluşma anına tanık oluyorsunuz. Bu durum size neler hissettiriyor?

Her yeni başlangıçta var olmak benim için inanılmaz bir duygu. Hastalarım kadar heyecanlı meraklı ve duygusal olabiliyorum bazen.

  1. Perinatolji yani yüksek riskli gebelik nedir? Yüksek riskli gebelik durumu olup olmadığını anlamak için ne gibi testler uygulanmaktadır?

Perinatoloji, gebelik sırasında olumsuzları teşhis eden ve gerekli tedaviyi uygulayan bir uzmanlık dalıdır. Perinatoloji dalı anne ve bebek sağlığıyla ilgilenir. Hamilelik sırasındaki risklere karşı gerekli önlemleri alarak doğumun sağlıklı bir şekilde gerçekleşmesini sağlayan bir daldır. Rutin muayenelerle bu risk en aza indirgenir.

Tüm gebeliklerde kadın doğum doktorları tarafından ikili test, üçlü test, gebelik diyabeti, ultrason gibi rutin taramalar yapılmaktadır.

  1. Bu durumda olan hamileleri nasıl bir süreç beklemektedir?

Kadın doğum uzmanı da olan perinatologlar, yüksek riskli gebelikleri hastane ortamında takip eder.

Perinatoloji uzmanı olan hastaneler ve merkezlerde riskli gebeliklere özel taramalar, test ve tedaviler yapılmaktadır. Böylece hem anne adayı, hem de bebeklerin uzmanlar tarafından yakın takibi mümkün olur.

kadın doğum uzmanı sevtap hamdemir kılıç

  1. Perinatoloji durumunda olan anne adayları ne zamana kadar riskli durumda sayılmaktadır?

Gebelik ve gebelikte hastalık taşıyan gruplar yani Myom, Troid Rahatsızlıkları, Tansiyon, DM Rahatsızlığı olanlar gibi.

  1. Embriyoloji ve tüp bebek konularıyla da ilgilenmektesiniz. Bize kısaca embriyoloji ve tüp bebek çalışmalarınız hakkında da bilgi verebilir misiniz?

Üremeye yardımcı tedavi yöntemleri konusunda çalışmalarım vardır. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesinde Histeloji ve Embriyoloji ile ilgili doktora programım vardır. İnsanlara yardım edebilmek onlara bir umut olabilmek en büyük hedeflerim arasındadır.

  1. Günümüzde genital estetik çalışmaları alanında neler yapılmaktadır? Genital estetiğe niçin başvurulmaktadır?

Genital estetik operasyonlarına sıklıkla cinsel organın estetik görüntüsünü düzeltmek, cinsel ilişkide yaşanan pek çok sorunu gidermek veya idrar kaçırma problemlerini tedavi etmek amacıyla başvurulur. Yaşlanma ve doğumlara bağlı yaşanan genital bölge şekil bozuklukları kadınların öz güven kaybı yaşamasına neden olabilir. Bunun getirdiği cinsel hayat kalitesi düşüklüğü insanları genital estetiğe yönlendiriyor.

  1. İzninizle tek kelimeden oluşan tek kelimelik cevaplı sorular sormak istiyorum.

Doğum: Doğum mucizevi bir olaydır. Doğum çok karmaşık gibi görünen ama aslında bir o kadar da basit, fizyolojik bir olaydır. Kadın bedeninde hormonlar, rahim ve bebek mükemmel bir uyum içerisinde çalışarak doğumu mümkün kılar.

Genital Estetik: Genital estetik, dış genital organların kendi içindeki bölümlerinin birbirine uyumlu hale getirilmesidir. Parçaların birbirine olan uyumsuzluğu, genelde estetik bir sorun yaratır, biz de ameliyatla bunu düzeltiyoruz.

Perinatoloji: Riskli gebelik ve yakın takip ister.

Kadın Hastalıkları, Doğum, Tüp Bebek ve Perinatoloji Uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç İletişim Bilgileri: