Merhaba Seren Hanım, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

  1. İlk başta sizi tanımak istiyoruz. Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Merhaba, öncelikle bu kibar röportaj teklifiniz için ben teşekkür ederim. Ben Uzman Klinik Psikolog Seren Karabulut. Lisans eğitimimi İstanbul Maltepe Üniversitesi’nde, yüksek lisans eğitimimi İstanbul Üsküdar Üniversitesi’de Klinik Psikoloji alanında aldım. Çocuk, ergen ve yetişkin psikoterapisi yapmaktayım. Oyun terapisi yapmaktayım. Aile Danışmanıyım; evlilik, çift ve boşanma terapisi yapmaktayım. Eğitim Danışmanlığı ve öğrenci koçluğu yapıyorum. Hem öğrenciyken hem de mezun olduktan sonra birçok alanda çalışmalarda bulundum. Şuan Elazığ’da son hazırlıkları tamamlanmak üzere olan ve yakın zamanda açılışını yapmayı planladığım Seren Karabulut Psikolojik Danışmanlık kliniğimde danışanlarıma hizmet vermeyi planlıyorum. Kliniğim de birçok kesime hitap etmeyi planlıyor ve gelişime açık bir tutumla ilerlemeyi hedefliyorum.

  1. Psikolog kimdir?

Psikolog, insanların psikolojik sorunlarıyla baş edebilmesi için yüz yüze ve bireysel görüşmeler yaparak, kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen, işlevselliklerini bozan yada etkileyen, sosyal hayatlarında sıkıntı yaşamalarına sebep olan sorunlar hakkında farkındalık amacı güderek çeşitli teknikler yardımıyla danışanın kendisini tanımasına, sorunlarını anlamasına yardımcı olan ve bunlar hakkında farkındalık kazanmasını hedefleyen kişidir.

  1. Psikolog olmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz?

Küçüklüğümden bu yana insanları ve davranışlarını hep merak ederim. İnsanlarla iletişim halinde olmak beni mutlu ediyor. Psikolog olmaya Lisedeyken karar verdim. Genelde arkadaşlarım ya da diğer çevrem beni hep iyi bir dinleyici olarak görürlerdi ve birçok özellerini benimle paylaşırlardı. Ben uygulamalı ve toplumsal gelişime katkıda bulunabileceğim bir alanda çalışmak istiyordum. Bu doğrultuda beni heyecanlandıran tek şey Uzman Klinik Psikolog olup kendi ofisimde danışanlarımın ihtiyaçlarına yardımcı olabilmekti. Hayallerime ulaşacak olmanın mutluluğunu yaşıyorum.

psikolog seren karabulut

  1. Klinik psikologlar nerede çalışırlar?
  • Ruh Sağlığı Birimlerinde,
  • Özel Ofislerinde,
  • Sağlık Hizmetleri Servislerinde,
  • Hastanelerde,
  • Okullarda,
  • Üniversitelerde,
  • Yasal Sistemlerde
  • Tıbbi Sistemlerde
  • Danışmanlık Merkezlerinde,
  • Devlet Dairelerinde,
  • Askeri Hizmetlerde çalışabilirler.
  1. Hangi alanlarda çalışmalar yapıyorsunuz?

Çocuk, ergen ve yetişkin psikoterapisi yapıyorum. Daha çok Bilişsel Davranışçı Terapi alanıyla ilgileniyorum. Aile Danışmanlığı, Çift Terapisi, Evlilik Terapisi, Boşanma Terapisi, Cinsel Terapi yapıyorum. Ağırlıklı olarak yetişkinlerle çalışıyorum.

  1. Size göre çocuklar ne zaman psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyorlar?

Çocukları psikoloğa götürmek için özellikle bir sorun yaşanmasını beklemek yanlıştır. Çocukları; Gelişim düzeylerinin kontrolü için, davranış ve uyum bozuklukları için, saptanan bazı hastalıkların tedavisi için, aile ya da akran çevresinde yaşanan sorunlar için, yaşam düzeni değişiklikleri için,  bir desteğe ihtiyacı olduğu hissedilen zamanlar için bir uzmana görünmek sağlıklı olur.

Çocuğumuzun gelişimini desteklemeye, zayıf -güçlü yönlerini öğrenmeye ve geliştirmeye, sağlıklı iletişim geliştirmek adına adımlar atmamız önemlidir.

Ailelerin bazen sorunları çözmede yaptıkları en büyük hata sorunları ortadan kaldırmaya çalışmaktır. Oysa sorundan çok soruna yol açan sebebi anlayıp ortadan kaldırmak gerekir. Örneğin; altını ıslatan bir çocuğa baskı yaparak ortadan sorunu kaldırmaya çalışmak yanlıştır öncelikle bu soruna yol açan duygusal sebepleri ortadan kaldırmak gerekir. Sebepler ortadan kalkmadıkça sorun tekrarlayabilir ya da yeni bir sorun geliştirebilir.

Ebeveynlerin çocuklarının gelişimleri için destekçi olmaları oldukça önemlidir.

seren karabulut röportaj

  1. Çocuklarda karşılaştığınız genel sorunlar nelerdir?

Gece korkuları, tırnak yeme, çeşitli fobiler, kaygı bozukluğu, hiperaktivite, öfke ve saldırganlık, altını ıslatma, dışkı kaçırma ya da tutma, kekemelik, aşırı inatçılık, içe kapanıklık ve kopukluk, uyku bozuklukları, yeme bozuklukları, kardeş kıskançlığı, tikler, yalan söyleme vb.

  1. Psikolojik destek verirken hangi yöntemlerden yararlanılmalıdır?

İnsan psikolojisi özel bir süreci içerir. Ve bu süreçte bireyin ihtiyaçlarına yönelik tedavi protokolü uygulanmalıdır. Gerekli olan psikoterapi yöntemleri vardır ve öncelikle bireyin ihtiyacı için uygun olanın saptanması gerekir. Ve de bu süreçte sorunları anlamaya yardımcı psikolojik testler vardır ve bu testlerin uygulanması,  sorunu doğru tanımlayarak destek verilmesi amaçlanır.

  1. Oyun terapisinin ismini her geçen gün daha fazla duyuyoruz. Oyun terapisi nedir ve ne işe yarar?

Oyun terapisi çocukların iç dünyasını anlamayı hedefleyen gelişimsel bir terapi şeklidir. Çocukların ilk arkadaşları oyuncaklarıdır. Oyun terapisi; Çocukların oyunu ve oyuncakları kullanarak kendilerini ifade etme gereksinimlerine odaklanan özel bir süreçtir. Çocuklar, kendilerine güvenli bir ortam sunan ve uygulayıcı eğitimli bir oyun ablası ile istedikleri şekilde oynayabilmeleri için süreçte cesaretlendirilirler. Bu süreçte, çocuklara duygusal sorunlarını ifade edebilmeleri için değişik çeşitte birçok oyuncak sunulur. Çocukların kendilerini sanat, drama ve fantezi içeren oyunlar yoluyla ifade edebilmeleri için fırsat yaratılır. Oyun ve oyuncaklar kullanılarak çocuklar ile iletişim kurmaya, sorunları çözmelerine ve olumsuz davranışlarını değiştirmelerine yardımcı olunur.

  1. Bir aile danışmanı olarak çift terapisi de yapıyorsunuz. Çift terapisi nedir?

Mevcut ilişkilerinde sorun yaşayan ve olduğu haliyle o ilişkiyi sürdürmekte zorlanan her çift bu alanda destek alabilir.

Çift terapisi; duygusal ilişki içindeki çiftlerin, ilişkilerini daha doyum verici hale getirmek için gerçekleştirilen bir psikoterapi yöntemidir. Çift terapisi, bireysel terapiden farklıdır. Onu farklı kılan  nokta ilişki odaklı olmasıdır. Bu yüzden çift terapisinde, danışanların ilişki içindeki kendiliklerine odaklanılır. Yani danışanlar için, kim olduklarından ziyade ilişki içinde kim oldukları önem arz eder.

  1. Çiftler ne zaman bir danışana gitmelidirler? Çift terapilerinin kaç seans süreceği belli midir? Yoksa değişkenlik göstermekte midir?

Her ilişkide sorunlar, çatışmalar görülebilir ama bunların sürekli ve şiddetli olması bazen eşlerin hayal kırıklığı yaşamasına, evliliğin geleceği hakkında şüpheye düşmesine ya da sorunlar daha da ilerleyerek boşanmayı düşünmelerine sebep olabilmektedir. Kişiler genelde sorunlarına kendileri çözüm bulmaya çalışmakta ya da yakınlarından destek almaya çalışmaktadır. Ama bazen sorun zannettiğinizden daha büyük olabilir ve bir uzman desteği almamız gerekebilir. Evlilik ve çift terapisinden destek almak bu aşamada faydalı olacaktır. Çift terapileri uzun bir süreci kapsayabilir. Bu süreç çiftlerin ilişkilerine ve ihtiyaçlarına göre değişkenlik gösterir.

seren karabulut kimdir

  1. Çift terapisinde kullandığınız yöntemler nelerdir?

Çift terapisi eşliğinde; Psiko-eğitim, duygusal teknikler, davranışsal teknikler ,yaşantısal teknikler kullanılarak ya da seans dışı çalışmalar ile terapi yapması amaçlanır.

  1. Mutlu bir ilişkinin sırrı size göre nedir?

Sevgi ve saygı her zaman özel bir serüvendir. Her ilişkide çatışmalarla karşılaşabiliriz. Önemli olan bu çatışmalarda nasıl bir süreç işlediğimiz. Duygularımızı anlamak, hislerimizi güzelleştirmek, hem kendimizi hem eşimizi tanımak güzel paylaşımlar için önemlidir. Mutlu çiftler birbirlerine güvenirler, birbirlerinin hayallerini ve umutlarını desteklerler, başarılarını kutlarlar. İlişki için sorumluluk alırlar, birbirlerinin hislerini ve isteklerini anlarlar. Beklentilerini ve ihtiyaçlarını açıkça dile getirerek birbirlerini gözetirler. Çiftlerin kişisel değerlerinin benzer olması, dünyaya bakış açılarının ortak olması ve ortak planlar çift ilişkisini güçlendirir. Paylaşımlarımızı güçlendirmemiz dileğiyle…

İzin verirseniz tek kelimeden oluşan tek kelimelik cevaplı sorular sormak istiyorum.

Oyun Terapisi: Çocukların iç dünyasını anlamaya destek olan özel bir süreç.

Evlilik: İki farklı meyvenin bir araya geldiği yeni ve özel bir yapı.

Aile: Yuva.

Uzman Klinik Psikolog ve Aile Danışmanı Seren Karabulut İletişim Bilgileri: