Romatoid artrit, ataklarla seyredebilen ve ilerleyici olabilen iltihaplı bir eklem romatizmasıdır. Romatoid artriti bulunan kişiler, eklem ağrısı, şişme ve özellikle sabahları oluşan tutukluk, genel yorgunluk ve halsizlikten şikâyetçidir. Romatoid artriti olan kişilerde, tipik olarak kullanmakla azalan, istirahat sırasında ve çok kullanıldığı zaman oluşan ağrı görülür. Romatoid artritten ilk etkilenen eklemler genellikle el ve ayaklardır. Ancak hastalık tüm eklemlerde görülebilir.

Kaynağı bağışıklık sistemi olmasından dolayı hastalık her yaş grubunda ortaya çıkabiliyor fakat çoğunlukla 40-60 yaşlarında başlıyor. Çocukluk yaşında gelişen romatoid artrit ise, henüz büyüme çağında olan çocuklarda ciddi sakatlıklara ve büyüme geriliğine neden olabiliyor. Ancak bazı formları yetişkin yaşa taşınmadan sönme eğilimi gösteriyor. Özellikle 65 yaş üzerinde gelişirse büyük eklem tutulumlarına daha fazla rastlanıyor. Hatta eklem şikayetlerine, yaygın kas ağrıları da eşlik ediyor. Ayrıca kadınlarda erkeklere oranla 3 kat daha fazla görülüyor.

Romatoid Artrit Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın en sık görülen belirtileri; eklem tutukluğu ve tutulan eklem neresi ise o eklemi hareket ettirme zorluğudur. Hastalığının erken dönem etkilerinde genellikle omurga tutulumu oluşmaz, ancak ilerleyen dönemde boynun üst kısımdaki omurlar tutulabilir ve bu kişiyi daha da zorlar. Etkilenen eklemde oluşan bu tutulma genelde çok uzun süre devam eder ve bir süre sonra tamamen geçer. Tutulan eklem, erken dönemde tedavi edilmezse kalıcı şekil bozuklukları oluşabilir. Bu şekil bozukluğundan en çok el ve ayaklar etkilenir. Ancak şekil bozukluğunun tek nedeni romatoid artrit olmayabilir. Etkilenen eklemin hareketsiz bırakılmasına bağlı eklem kısıtlılıkları ve kas zayıflıkları da şekil bozukluğuna neden olabilir.

romatoid artrit

Romatoid Artrit Hangi Organları Etkiler?

Hastalık eklemlerin yanı sıra, tendonları, akciğerleri ve damarları da etkileyebilir. Kişilerde kansızlık da çok yaygın görülür. Hastalığın direkt etkisinin yanı sıra ilaçlar da kansızlığa neden olabilir. Romatoid artrit hastalığı genellikle yaklaşık yüzde 20 hafif seyrederken, yüzde 5 oranında da ciddi ve ilerleyici seyredebilir. Hastalığın ciddi seyrettiği kişilerde organ tutulumu da görülebilir. Romatoid artritin görüldüğü kalan yaklaşık yüzde 75’lik grupta ise hastalık kontrol altına alınabilir ancak ara sıra ataklar görülebilir. Ancak romatoid artrit ilaçlarla kontrol altına alındıktan sonra genellikle herhangi bir belirti ya da sorun oluşturmaz.

Yaşam Tarzınızda Değişiklikler Yapın!

Hastalıkla ilgili bilgi edinin: Uzun sureli ve belki de bir ömür boyu devam edecek hastalığı yakından tanıyın. Hastalığı ne kadar iyi tanırsanız kaygılarınız da bir o kadar azalacaktır.

Kasları güçlendiren egzersizler yapın: Eklem hareket açıklığını koruyan ve kas güçlendiren egzersiz yapmanız çok önem taşıyor. Bu nedenle oldukça kontrollü olarak, bir eğitmenle başlayıp daha sonra kendi başınıza yapacağınız egzersizleri öğrenin. Pilates, yoga, yüzme gibi travmatik olmayan egzersizleri tercih edebilirsiniz.

Fazla kilolarınızdan kurtulun: Eklemlerinize binen yükü azaltmak için fazla kilolarınızdan kurtulmaya çalışın. Dengeli ve sağlıklı beslenin. Osteoporozdan korunmak ve bağışıklık sistemi için mutlaka normal vitamin D seviyesini koruyun (30-100 ng/mL). Haftada 3 balık tüketmeye çalışın. Yapamıyorsanız günde 500mg omega-3 (balık yağı) almanın da kas iskelet sistemi ve kalp sağlığı üzerinde olumlu etkileri olduğunu unutmayın.

Hayattan kopmayın: Hastalığınızla ilgili internet ortamında araştırma yaparken, bilgi kirliliğine veya gereksiz korkulara kapılmayın. Hastalığınızla ilgili oluşturulmuş destek gruplarına ulaşarak, aynı hastalığa sahip kişilerle tanışın ve onların hikayelerini, duygularını ve baş etme yollarını öğrenin ve sizinkileri paylaşın. Hastalığınızla barışık olun ve onunla yaşamayı öğrenin. Sizinle aynı hastalığa sahip milyonlarca insan olduğunu unutmayın.