Kifoz yani halk dilinde bilinen adıyla kamburluk, omurganın normal değerlerin üzerinde öne doğru eğilmesi ve sırt kavitesinin normalden fazla olması durumudur. Omurgamızda 3 tür eğrilik bulunur. Birincisi servikal omurgada (boyunda), ikincisi torasik omurgada (sırtta), üçüncüsü ise lomber omurgada (belde) bulunur. Torasik omurganın normal eğrilik değeri 20 ila 45 derece arasındadır, postüral ya da yapısal anormallikler nedeniyle bu değerin dışına çıkabilir. Torasik omurgada (sırtta) ters ‘C’ şeklinde oluşan normalin üzerindeki eğriliğe Kifoz denir. Torasik kifozun artmasında birçok faktör etkilidir. Bu anormallik genelde karşımıza hatalı postüral alışkanlıklar sonucunda ortaya çıkar.
Kifoz her yaştaki hastada görülebilir. Kemik büyümesinin hızlı gerçekleştiği ergenlik döneminde ise daha yaygın görülür. Eğrilik ne kadar fazlaysa semptom şiddeti de o kadar fazla görülür. Hafif eğriliklerde ise hiçbir semptom görülmeyebilir.
Çocuklarda Ve Yetişkinlerde Kifoz Belirtileri Nelerdir?
Hafif dereceli kifozlarda semptom olmayabilir ancak kifozun şiddeti arttıkça semptomlar artar.
- Omurgada kamburlaşma
- Yuvarlak omuzlar
- Sırt ağrısı ve sertliği
- Solunum güçlüğü
- Dik durmada zorluk
- Kafanın vücuttan daha önde durması
- Hamstring kaslarında gerginlik
- Bel çukuru yani lordozda artma
Kifoz Türleri Nelerdir?
- Postüral kifoz
- Scheuermann kifozu
- Konjenital (doğuştan) kifoz
Postüral Kifoz:
En yaygın görülen kifoz türüdür. Çocuklarda ergenlik döneminde görülme sıklığı artar. Kötü postür, çocuklarda ağır okul çantası, yetişkinlerde yük taşıma, uzun süre ayakta durma sonucunda ortaya çıkar. Kız çocuklarında daha sık görülür. Eğrilik genellikle 60 derecenin altındadır. Hastadan dik durması istendiğinde eğrilik düzelir. Postüral kifoz ofis çalışanlarında, uzun süre bisiklet sürenlerde, uzun süre araba kullanan kişilerde daha çok görülür. Çocuklarda dik duruşu sağlamak için dik duruş korsesi kullanmak yerine çocuğun bunu farketmesi ve fizyoterapistiyle yaptığı egzersizler ile kötü postürün düzeltilmesi gerekmektedir.
Scheuermann Kifozu(Yapısal Kifoz):
Scheuermann kifozu, durumu ilk tanımlayan Danimarkalı radyoloğun adını almıştır. Scheuermann kifozu olan bir hastada yandan bir röntgen çekildiğinde birkaç ardışık omurun, normal dikdörtgen şekil yerine daha üçgen bir şekle sahip olduğu görülecektir. Postüral kifoz gibi, Scheuermann kifozu da genellikle gençlik yıllarında belirginleşir. Kliniğe başvuru yakınmaları ya sırt veya bel ağrısı ya da duruş bozukluğudur. Klinikte ağrı belirgindir. Kifoza neyin sebep olduğu tam olarak bilinmemektedir. Postüral kifozlu bir hastanın aksine, Scheuermann kifozlu bir hasta, dik durarak eğriyi düzeltemez. Korseler, aktif iskelet büyümesi
esnasında eğriliğin artmasını engellemek için karşı destek olarak görev yapar ve başarılıdırlar.
Konjenital Kifoz(Doğumsal Kifoz):
Anne karnında hamileliğin 1 ila 6. haftası arasında vertebral bir anomaliye bağlı olarak gelişir. Kemikler olması gerektiği gibi oluşmayabilir veya birkaç omur birbirine kaynaşmış olabilir. Konjenital kifoz tipik olarak çocuğun yaşı ilerledikçe kötüleşir. Çoğu zaman, bu hastaların kalp ve böbrekler gibi vücudun diğer kısımlarını etkileyen ek doğum kusurları vardır. Yapılan
çalışmalarda kifozun derecesinin ergenlik dönemiyle birlikte arttığı ve büyümenin durmasıyla birlikte kifoz derecesindeki artışın azaldığı görülmüştür.
Çocuklarımızı Kifozdan Korumak Mümkün Mü?
- Çocuklarımızın sırtına yüklediğimiz yükler kifozun direkt nedeni değildir; ancak kifoz oluşumu ve gelişimini hızlandırır!
- Çocuğunuzun kendi ağırlığının 4-5 kg fazlasını içeren çantalar taşımasına izin vermeyin!
- Çocuğunuzun çanta kullanırken tek omuzunda değil her iki omuzunda kullandığından emin olun.
- Masa başında çalıştığı sürede doğru pozisyonda oturduğundan emin olun.
- Dik durmasını sağlamak için evdeki çalışma ortamını düzenleyin. Yaş ve gelişimine uygun bir çalışma masası, sırt ve kol desteği olan sandalye seçin.
- Bilgisayar yüksekliğini göz hizasında olacak şekilde düzenleyin.
- Ders çalıştığı süre boyunca 30-45 dakikada bir mola vererek esneme, gerinme gibi egzersizler yapmasını sağlayın.