Son yıllarda sıklıkla karşımıza çıkan ve birçoğumuzun yeni duyduğu bir kavramdır Narsizm. Peki, nedir bu Narsizm? Genel olarak kişinin kendi bedensel veya zihinsel benliğine karşı duyduğu hayranlık ve bağlılık olarak tanımlanan Narsizm kelimesinin kökeni, Yunan mitolojisinde bir kahraman olan Narkissos’dan geliyor. Narsisizm’in ileri boyutlarda olmasına ise tıpta “Narsistik Kişilik Bozukluğu” adı veriliyor.
- Peki, bir Narsist ile evli olmak nasıldır?
Narsist bir bireyle evli olmak zorlu bir ilişki içerisinde olmak demektir. Çünkü bir Narsist eşinin ve çocuklarının kendisinin bir uzantısı olduğu düşünür ve mükemmeliyetçi ilerler. Narsist birey kendini mükemmel olarak tanımlamasından dolayı genellikle kendini hasta olarak nitelendirmez ve bu yüzdende şikâyetler dile getirildiğinde psikolojik bir yardım alması gerektiğini çoğu zaman reddeder. Narsist bir bireyle inşa edilen bir evlilikte yaşanan en önemli sorun bireyin takdir görme ve onaylanma isteğidir.
Çevresindeki herkesin onun mükemmel olduğu algısını onaylamasını bekler. Eşi tarafından onaylanmayan, takdir görmeyen veya alkışlanmayan Narsist birey yoğun bir hayal kırıklığı yaşar ve hatta depresyona bile girebilir. Yaşanan hayal kırıklığı, sonunda yerini onu onaylamayan eşine karşı yıkıcı hakaretlere, aşağılamalara, suçlamalara bırakır ve evlilik artık çekilemez bir hal almaya başlar. Yoğun bir çaresizlik içinde olan eş ayrılmayı bir kurtuluş seçeneği olarak görse de Narsist eşin bunu anlaması beklenemez ve hatta ayrılık ihtimali daha da yıkıcı sonuçlar doğurabilmektedir.
Bunun sebebi bir Narsist’in duygudaşlık yeteneğinden yoksun olmasıdır. Eşinin yaşamış olduğu bu psikolojik şiddeti göremeyecektir. Ayrılık ihtimali gündeme geldiğinde daha önce davrandığının tam aksine davranmaya başlayacak ve sevgi sözlerinden bulunacaktır. Fakat bu durumun süresi oldukça kısadır çünkü bir Narsist oldukça benmerkezcidir. Kendini beğenme duygusu çok ağır basmaktadır. Çoğu zaman sizinle aynı fikirde olmayacak ve üstüne sizi manipüle etmekte bu işin cabası olacaktır.
Bir Narsist sizden ayrılmayı kabul etse dahi durumu kendine çevirecek, içten içe kendini övecek ve ayrılığın sizin suçunuz olduğunu size hissettirmek için elinden geleni yapacaktır. Narsist bir eş çoğu zaman size kendinizi yetersiz hissettirmekten zevk alacaktır. Ancak siz sınırlarınızı iyi çizmeli ve “hayır” demeye çekinmemelisiniz.
Bir Narsist ile aynı ortamı paylaşan kişilerin, kişinin Narsist yapısını hemen anlaması oldukça zordur. Bir Narsist’in görünümü çevresindeki bireylere göre daha özenlidir ve kısa sürede ilgileri üzerine çekmekte oldukça ustadır. Her konu hakkında bilgi sahibi olmaya bayılan Narsist bireyler diğer bireylerin önüne geçmeye ve bir adım önde olmaya bayılırlar. Bir Narsist için en ideal eş bağımlı kişiliğe sahip olan, onu sürekli takdir eden, ne yaparsa yapsın onu bırakıp gitmeyecek kişilerdir.
İlişkinin ilk başlarında Narsist birey eşini göklere çıkarır ve doğru bir ilişki içinden olduğunuzu hissettir. Fakat çok kısa bir zaman sonra işler tam tersine dönecek ve büyü bozulacaktır. İlişki içerisinde bu Narsist yapı cinsel yaşantıya da yansıyacak ve orada da işler kötüye gidecektir. Narsist yapı gösteren bireyler cinsel hayatlarında da sadece kendi cinsel doyumlarını göz önünde bulunduracak ve çoğu zaman eşinin ne istediğiyle ilgilenmeyecektir. Narsist birey kimi zaman size eşsiz bir cinsel hayatı yaşatsa da tam olarak bu bencillikten kaynaklanmaktadır. Kendi cinsel doyumuna ulaşamadığında veya kendi istekleri karşılanmadığında eşini suçlayıcı, yıpratıcı söylemlerde bulunacaktır. Cinsel hayat tam bu noktada çekilmez bir hal alacak ve ayrılık düşünceleri cinsel yaşam içerisinde de kendini göstermeye başlayacaktır.
Narsist bir eşle evli olmak oldukça zor olsa da evliliğin devam etmesi veya sonlaması konusunda alınan her kararda sınırlarınızı iyi çizmek, kendi isteklerinizi göz ardı etmemek ve hayır demeyi öğrenmek işinizi kolaylaştıracaktır.