Tüm dünyada ve en çok ta ülkemizde korkutucu boyutlara ulaşan obezite oranları nedeniyle her geçen gün obezitenin tedavisinde yeni arayışlar, yeni denemeler ve uygulamalar bulunmaktadır.

Artan obezite oranlarına paralel ülkemizde ameliyatsız obezite tedavisinde bir talep patlaması olmuştur. Neredeyse her gün mide botoks uygulaması ile ilgili onlarca telefon alıyor defalarca hasta adaylarına anlatıyoruz; botoks nedir, ne değildir? Gerçekten işe yarıyor ve zayıflatıyor mu? Yoksa bir para tuzağı ya da kandırmaca mı?

Kimi hastalar VKİ’i obezite cerrahiye ameliyatlarına uygun olduğu halde korktukları için, kimi hastalar cerrahiye oranla daha ucuz olduğu için, kimi hastalar da ameliyattan önce farklı bir yöntem daha denemek için alternatif tedavi seçeneklerine dolayısıyla da son moda olan mide botoksuna yönelmektedir.

Alternatif Tedaviler Her Zaman İşe Yarar Mı? Yoksa Obezite Tedavisinde Mide Botoksu Gerçekten Bir Aldatmaca Mı? Beraber Bir Bakalım!

Maalesef obezitenin cerrahi tedavisinden korkan hasta sayısının hiç de az olmaması, ameliyattan önce zayıflamak için her yolu denemek isteyen hastalar, VKİ yani obezite oranı tüp mide veya diğer cerrahi tedaviler için yeterli olmayan adaylar ile ekonomik olarak daha uygun fiyatlı alternatif tedavi arayan hastalar için daima mide botoksu veya farklı yeni ve daha basit obezite tedavi yöntemleri tüp mideye karşı her zaman denenecektir.

mide botoksu nedir

Peki Mide Botoksu Nedir ve Nasıl Yapılır?

Sedasyon altında midenin iç duvarına endoskopik yöntemle botulinum denen bakteri toksininin enjeksiyonu ile mide kaslarının geçici inaktivasyonu yani felç olması sağlanır. Kasılamayan midenin boşalması geciktirilerek hastanın daha geç acıkması ve doğal olarak ta zayıflaması hedeflenir. Normalde mide 2-4 saatte boşalırken mide botoks uygulamasından sonra 6-8 saate varan mide boşalma süresi olur. Ancak mide botoksu sayesinde hastaların verdikleri kiloların istisnalar hariç, 3-6 kg gibi çok düşük oranlarda kalması, tüp mide ameliyatı ile kıyaslandığında çok fazla hayal kırıklığı yaratmıştır. Elbette ki mide botoksu uygulaması sonrası 3-6 kilonun üstünde veren hastalar da olmuştur, ancak bu hastaların mide botoksu uygulaması sonrası zorunlu önerilen diyetle mi? Ya da mide botoks uygulamasının etkisi ile mi verdiği biraz tartışmaya açık bir konudur! Unutmayın sakın istisnalar kaideyi bozmaz!

Bazı üniversitelerde karşılaştırmalı hasta gruplarıyla yapılan uzun süreli bilimsel çalışmalarda bir grup hastanın midesine botoks enjeksiyonu yapılmış, diğer grup hastalara da sadece steril su enjeksiyonu yapılmış ve bu hastalar uzun süre takip edilmiştir. Hangi hastaya botoks hangi hastaya steril su yapıldığına dair hiçbir bilgi uygulamayı yapan doktorlarla veya hastalarla kesinlikle paylaşılmamış ve uzun süre takip edilen hasta gruplarında maalesef hiçbir fark olmadığı gözlemlenmiştir.

Mide Botoks uygulamasının, maalesef tüp mide veya mide bypass gibi obezite cerrahi tedavi yöntemlerine bir alternatif olamadığı bu çalışmalarla da defalarca gösterilmiştir.

Mide Botoks uygulamasının fiyatına aldanmayın! Paranızı sokağa atmayın!

Halen tüm dünya literatüründe obezitenin en iyi tedavisi obezite cerrahi ameliyat yöntemleri ve en çok önerilen ameliyat şekli de Tüp Mide ameliyatıdır.

Obezitenin en etkin tedavisi ve detaylı bilgi için…