Medial Epikondilit ya da “Golfçü Dirseği” çoğunlukla tendonların mikrotravmalarına bağlı overuse (aşırı kullanım) yaralanmasıdır. Medial epikondilit tüm epikondilit tanılarının sadece %9 ile 20’sini oluşturur. Lateral epikondilite (tenisçi dirseği) göre daha az sıklıkla gözlenir.
Hastaların çoğu dirsekten ön kol iç kısmı uzanan lokalize hassasiyetten şikâyet ederler. Ağrı kavrama hareketi ile artar. El bileği kaslarında ve omuz arka kaslarında kuvvet kaybı olabilir.
Medial Epikondilit; düzenli olarak sporcuları etkiler ve bazı sporları yapan kişilerde durumu geliştirme riski daha yüksektir.
- Golf
- Tenis veya raket
- Ağırlık kaldırma
- Beyzbol
- Kürek çekme
Diğerleri işte gerçekleştirilen faaliyetler nedeniyle risk altında olabilir. Bileğin sürekli bükülmesi veya bükülmesinin gerektiren herhangi bir aktivite tendonun üzerine bir yük bindirebilir.
- Kasaplar
- Tesisatçılar
- İnşaat işçileri
- Aşçılar
- Düzenli bilgisayar kullanıcı iş mensupları
Sigara ve tip 2 diyabetin medial epikondilit ile ilişkili olduğu saptanmıştır.
Medial Epikondilit değerlendirmesinde;
Pasif hareketler, dirençli hareketler, kas kuvveti, kas uzunluğu, ödem, kızarıklık, şişlik varlığı değerlendirilir. (Şişlikte çevre ölçüm testi yapılabilir.)
Medial Epikondilit Testi
Pasif ve aktif kısımlarından oluşan bir testtir. Şiddetli epikondilitis vakalarında, hasta sadece el sıkıştığında veya açık bir kapı çektiğinde ağrıdan şikayet eder. Aktif direnç testi için, hasta el bileği fleksiyonuna (bükme) direnmelidir. Bu testte, ön kolun tamamen supinasyonu (dışa dönme) sırasında dirsek ekstansiyonu (gerilme) isteriz. Pasif test için, terapist bileği ve dirseği pasif olarak ekstansiyona alır.
Ağrı Değerlendirmesi
Ağrı özneldir. Hastanın geri bildirimini içerir. Multidisipliner yaklaşılmalıdır. Doğru anamnez (hastanın öyküsü) ve fiziksel muayene büyük önem taşır. Fiziksel muayenede kas ve iskelet sistemi değerlendirilir.
Doğru anamnez;
- Ağrı dağılımı ve niteliği (tipi, lokalizasyon, frekans, şiddeti)
- Ağrı artıran azaltan etmenler
- Kullandığı tedaviler
- Benzer bulguların yaşanıp yaşanmadığı
- Genel sağlık hikayesi
- Sigara, alkol, ilaç kullanım faktörleri
- Ağrının sosyal yaşama etkilenimi
Medial Epikondilit Tedavisi
Koruma fazı: Rehabilitasyonun ilk fazında yaralanmış olan dokunun strese karşı korunması fakat fonksiyonun kısıtlanmaması hedeflenmektedir.
Splint Kullanımı: Konservatif tedavide splint kullanılarak immobilizasyon (hareketsizlik) sıklıkla uygulanmaktadır.
Splint kullanım amaçları:
- Doku iyileşmesine izin vermek
- Kas kontraksiyonunu azaltmak
- Eklem üzerine binen stresi azaltmak
Splint kullanımının dezavantajlarıda bulunmaktadır. İmmobilize edilen tendon temel maddesinden kaybeder. Erken mobilizasyon kollojen liflerinin düzgün dizilimini ve gerilme kuvvetlerine karşı kuvvetin artmasını sağlayabilir. İmmobilizasyon yerine aktivite düzeyinin azaltması hastaya önerilebilir.
Terapatik Modaliteler: Bu dönemde modalitelerin kullanımı iyileşmeye yardımcı olması bakımından önemlidir. Literatürde epikondilit tedavisi için kullanılmış bir çok modalite bulunmaktadır: ultrason, elektrik stimülasyonu, soğuk uygulama, akupunktur, transvers friksiyon masajı, mobilizasyon uygulamaları, lazer ve steroid enjeksiyonu.
Soğuk Uygulama: Dirsek etrafında inflamasyonu azaltıp vazokonstrüksiyonu (damarları büzülmesi, kasılması) sağlayarak ağrıyı azalttığı için soğuk uygulama yapılır. Soğuk uygulamanın sık tekrarlarla 10 dakikalık sürelerle yapılmasının daha etkili olduğu bilinmektedir.
Egzersiz programında ilerleme önce aktif daha sonra hastanın tolerasyonu ile birlikte dirençli şekilde ilerlemelidir.
Medial epikondilit egzersizleri günde 3 set 10 tekrar şeklinde yapılabilir. Tabi bu kişinin patolojisine göre değişkenlik gösterebilir.
Ergoterapi egzersizleri olarak; top sıkmak, çamaşır/havlu sıkmak, bir fincandan diğerine düğme aktarmak, masa üzerinde elini her iki yönde çevirmek, günlük yaşam aktiviteleri simülasyonu ile çalışma örnekleri verilebilir.
Medial Epikondiliti Önlemek
Spor yapmadan önce ısınma hareketleri yapılmalıdır. Kişiye uygun uygulanmalı ve kolun aşırı zorlandığı aktivitelerde molalar verilmelidir. Kol kaslarını güçlendirmek de medial epikondiliti (golfçü dirseği) önlemeye yardımcıdır.