Merhaba Gökçe Hanım, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

  1. İlk başta sizi tanımak istiyoruz. Bize kendinizi tanıtır mısınız?

Ben Gökçe Göksu, 30 yaşında genç bir anneyim. Pilates eğitmenliği yapıyorum. Aynı zamanda çiçeği burnunda bir Yin Yoga eğitmeniyim.

  1. Pilatese olan ilginiz nasıl doğdu? Ne zaman ve nasıl Pilates eğitmeni olmaya karar verdiniz?

Spor yapmayı ve sağlıklı beslenmeyi çocukluğumdan beri çok severdim. Küçük yaşlarda yüzme, tenis, voleybol gibi birçok spor dalı ile ilgilendim. Üniversite yıllarında önce Yoga ve daha sonra Pilates yapmaya başladım. Aralıklı da olsa işlerden fırsat buldukça hep spor yapmaya çalıştım. Kızımı doğurduktan sonra sevdiğim işi yapmak istediğime karar verdim ve hemen eğitmenlik eğitimlerini tamamladım. Bu sırada bir yandan Pilates dersleri almaya da devam ediyordum. Eğitmen olduktan çok kısa bir süre sonra ders vermeye başladım.

  1. Size göre Pilates nedir? Pilatesin bir felsefesi var mıdır?

Pilates; dengeli kas gelişimi sağlayarak bedeni güçlendiren, aynı zamanda dokuların ve kasların esnekliğini arttıran, sağlıklı bir omurgaya ve doğru bir duruşa sahip olmamızı hedefleyen, denge ve kondisyonu arttıran, doğru nefes teknikleri ile beden ve zihinde farkındalık oluşturan eşsiz bir egzersiz modelidir.

Pilates, 20. yy’da Joseph Pilates tarafından geliştirilmiştir. Kendisi çocukluğunda ateşli romatizma, raşitizm ve astıma yakalanmış, dolayısıyla çok zayıf bir solunum sistemine sahiptir.  Birçok spor dalı ve aynı zamanda Yoga ve Zen meditasyonu ile ilgilenmiştir. Genel sağlık durumunu iyileştirebilmek için vücudunu ve zihnini güçlendirecek yollar ararken Pilates’i geliştirmiştir. Yani felsefesi; sağlıklı bir beden ve sağlıklı bir zihne sahip olmak diyebiliriz.

gökçe göksu kimdir

  1. Pilates vücudumuzda nasıl bir değişim yaratıyor?

Fiziksel olarak vücut sıkılaşır, kaslar güçlenir ve esneklik artar. Fakat; Pilates’in birinci hedefi; sağlıklı bir omurgaya sahip olmak diyebiliriz. Pilates yapan bir insanın omurgası güçlenirken, esnekliği ve hareket kabiliyeti artar. Koordinasyon ve denge artar. Merkezi kas gücünü güçlendirerek özellikle duruş bozukluklarına çok iyi gelir. Duruş bozukluğundan kaynaklı varsa bel, boyun ve sırt ağrıları azalmaya başlar. Kaslar güçlendikçe eklemlere binen yük azaltır. İleride yaşanabilecek eklem ve kemik problemlerinin bir nebze önüne geçilmiş olur.

  1. Pilatesin psikolojik açıdan da olumlu etkileri var mıdır?

Hem de çok fazla var. İnsanları görüyorum, sadece kendilerine zaman ayırdıkları için bile mutlu oluyorlar. Özgüvenleri artıyor, duruşları değişiyor.

Bilimsel olarak ise fiziksel aktivite sayesinde dolaşım ve sindirim sistemi olumlu etkileniyor. Bağışıklık sistemi güçleniyor. Bağırsaklarda mutluluk hormonu dediğimiz Serotonin kimyasalları ve beyinde Endorfin hormonu salgılanmaya başlıyor. Bu yüzden Pilates depresyon ve anksiyeteye iyi gelir, sakinleştirir ve belli bir seviyede stresi azaltır.

  1. Pilates yaparken nelere dikkat edilmesi gerekir? Bir seans ne kadar sürmelidir?

İlk önce kişinin postur analizi yapılmalı. Analiz doğrultusunda da egzersiz planlaması yapılmalı. Pilates eğitmeni, öğrencisinin bir rahatsızlığı olup olmadığını mutlaka öğrenmeli. Hamilelerde veya bazı rahatsızlıklarda yetkili doktorun onayı mutlaka alınmalı.

Bir seans yaklaşık 45 – 50 dk civarında sürmeli ve son 5-10 dk esneme ve rahatlamaya ayrılmalıdır.

gökçe göksu röportaj

  1. Hamilelerin pilates yapmasında herhangi bir sakınca var mıdır?

Eğer herhangi bir problemi yok ise ve doktoru onay veriyorsa hiçbir sakınca yok.

Hamilelik boyunca yapılan Pilates in faydalarını; özellikle hamileliğin son periyodunda, doğum sırasında ve doğumdan sonraki toparlanma sürecinde çok fazla görüyoruz.

  1. Hamileler size başvurduğunda onlardan doktor onayı istiyor musunuz?

Evet, mutlaka doktor onayı istiyoruz.

  1. Hamilelere yönelik pilates eğitimleri veriyorsunuz. Hamile bir kadın ne zamandan itibaren pilates yapmaya başlayabilir ve pilates yapmayı ne zaman bırakmalıdır?

35 yaş üstü hamileler, tüp bebek tedavisi görenler, daha önce düşük yapmış hamileler, erken doğum riski olan hamileler 12. Haftadan sonra doktorlarının onayı ile Pilates e başlayabilirler. Bunun gibi özel durumlar haricinde hamileler, hamilelikleri boyunca Pilates yapabilirler.

pilates eğitmeni gökçe göksu

  1. Hamilelere yönelik nasıl eğitimler veriyorsunuz? Bundan bahseder misiniz?

Hamilelikte olduğu gibi Hamile Pilatesini de üç aylık periyodlar şeklinde ele alıyoruz. Her periyodun ihtiyacı ve gereklilikleri farklı oluyor. Anne adayının da öncelikli ihtiyaçları gözetilerek egzersiz planlaması yapılıyor.

Hamile Pilatesi’nde amaç:

  • Anne adayını rahatlatmak, hamileliğin son periyodunda duruş bozukluğundan dolayı oluşacak sırt ve bel ağrılarını en az seviyeye indirmek.
  • Şişlik ve ödemi azaltmak.
  • Normal doğumu kolaylaştırmak.
  • Kaslarda ve bağ dokularda oluşan gevşeme sebebiyle eklemlere zarar gelmesini engellemek.
  • Kas gücü ve dayanıklılığı arttırmak.
  • Değişen ağırlık merkezi sebebiyle dengeyi ve koordinasyonu iyileştirmek.
  • Beden farkındalığını arttırmak.
  • Kilo kontrolü sağlamak.
  • Kan dolaşımını düzenlemek.
  • Uyku problemini azaltmak.
  • Doğru nefes tekniklerini öğretmek.

Yani hamileyi yormadan ve nefes nefese bırakmadan, düşük direnç ama yüksek tekrar sayıları ile bol bol esnetmek ve rahatlatmak üzerine bir çalışma planlıyoruz. Doğumu ve sonrasını kolaylaştırmak için ise Pelvic Taban kaslarını güçlendirmeye odaklanıyoruz.

  1. Doğumdan sonra pilates yapmak isteyen bir anne size ne zaman başvurmalıdır ve nelere dikkat etmesi gerekir?

Anne eğer normal doğum yapmışsa 1 hafta sonra, sezaryen doğum yapmış ise 2 ay sonra Pilatese başlayabilir. Fakat, herhangi bir rahatsızlığı yok ise hamilelik öncesi egzersiz rutinine ancak lohusalıktan sonra dönmelidir.

Doğum sonrası Pilates yapmak için gelen anne adayının mutlaka Diastasis Rectisinin olup olmadığına (karnın büyümesinden dolayı karın kaslarının birbirinden ayrılması) bakılmalı ve ona göre ilerlenmeli. Özellikle doğumdan sonra yapılan egzersizler çok iyi planlanmalı. Kaslar yeniden toparlanana kadar abdominal bükülme egzersizlerinden mutlaka kaçınılmalı. Bol bol Pelvic taban egzersizleri yapılmalı ve bu kaslar güçlendirilmeli. Aksi halde; bilinçsiz yapılan egzersizlerden dolayı ileride çok ciddi problemlere yol açılabilir. İdrar kaçırma, cinsel problemler gibi.

yin yoga eğitmeni gökçe göksu

  1. Doğum kilolarından kurtulmak için size başvuranlar oluyor mu? Doğumda alınan kilolardan pilates yardımı ile kurtulabilmek mümkün müdür?

Doğum kilolarından kurtulmak için başvuranlar oluyor ama şahsi fikrimi sorarsanız; hamilelik sırasında kilolar nasıl dokuz ay boyunca birer ikişer alınıyorsa, doğumdan sonra kiloların aynı hızda ve sürede verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Anne mutlaka sağlıklı beslenmeye özen göstermeli, emziriyor ise süt yapacak besinlerden tercih etmeli, bol bol su içmeli, vakit buldukça yürüyüşler yapmalı, imkanı var ise haftada 2-3 gün Pilates yapmalı ama ilk aşamada amacı asla kilo vermek olmamalı. Annenin hedefi ilk önce bedensel, zihinsel ve psikolojik olarak sağlıklı olmak olmalı.

Sonuç olarak; evet Pilates doğum kilolarınızdan kurtulmanıza yardımcı olur ama yukarıda da dediğim gibi anne adayının mutlaka sağlıklı beslenmeye de dikkat etmesi gerekir.

  1. Doğum sonrası pilates yapmanın anne ve bebeğine bir faydası olur mu?

Annenin fiziksel ve zihinsel olarak kendini iyi hissetmesi, mutlu olmasına ve bebeği ile daha güçlü bir bağ kurmasına yardımcı olurken dolaylı olarak bebeğin de mutlu olmasını sağlayacaktır. Ayrıca hareket etmek, annenin sütünü de arttıracaktır.

  1. İzin verirseniz tek kelimeden oluşan tek kelimelik cevaplı sorular sormak istiyorum.

Pilates: Tutku.

Hamilelik Pilatesi: Gerekli.

Sağlıklı Yaşam: Bayılırım.

Pilates ve Yin Yoga Eğitmeni Gökçe Göksu İletişim Bilgileri: