Merhaba Emine Hanım, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.
- İlk başta sizi tanımak istiyoruz. Bize kendinizi kısaca bahseder misiniz?
İzmir de doğdum ve Ege üniversite Tıp Fakültesini bitirdim. Anadolu da mecburi hizmet sonrası İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi (Çapa) Anesteziyoloji ve Reanimasyon ihtisası yaptım. Hemen ardından ayni fakülte ve bölümde Algoloji (Ağrı) uzmanlığı üst ihtisasını tamamladım.
- Niçin algoloji uzmanı olmak istediniz?
Çocukluktan beri doktor olmak istedim. Ve öyle bir branş seçmek istedim ki “AĞLAYARAK GELENİN YÜZÜNÜ GÜLDÜRMELİYİM” dedim ve biraz da kaderimin yardımı ile Ağrı Uzmanı oldum.
- Algoloji nedir? Bir algolog neler yapmaktadır?
ALGOLOJİ Ağrı bilimidir. Ama özellikle kronik ağrıyla uğraşan bir bilim dalıdır. yani üç aydan daha uzun süren kişinin yaşam kalitesini bozan, normal hayat akışını durduran ağrılarının nedenini bulan ve bu nedeni kökten tedavi etmeye çalışan bir bilimdir.
Bir Algolog öncelikle hastasından çooook ince ve detaylı hikaye alır. Daha sonra ağrının nedenini mekanizmasını bulmaya çalışır. Öntanı ve tanıyı koyduktan sonra ya ilaçlarla ya da ileri düzey girişimsel yöntemlerle ağrıyı kalıcı olarak tedavi etmeye çalışır. Bu yolculukta hastası ile devamlı irtibat halinde bulunur. Gerekirse diğer branş hekimleri ile ortak hareket eder.
- Algoloji her türlü ağrının azaltılması için kullanılabilir mi?
Algoloji her türlü ağrının azaltılması için kullanılabilir ancak her ağrı %100 ortadan kaldırmayabilir.
- Ağrıların tedavisi için algoloji uzmanları hangi yöntemleri kullanmaktadır?
Ağrı Tedavi yöntemleri öncelikle çok farklı ağrı kesicileri ve ilaçları yanyana getirerek yapılan tedaviler uygulanır daha sonra yaklaşık %40 ila %50 hastada girişimsel yöntemler uygulanır.
- Her ağrı için aynı yöntemler mi geçerlidir? Örneğin migren ağrısı ile romatizma ağrısına aynı tedaviyi mi uyguluyorsunuz?
Her ağrının tedavisi kişiye özgü ve ağrıya özgü olarak yapılır. Tedavideki amaç: var ise bozulan dokuyu tamir etmek var ise dokudaki yangıyı tedavi etmektir. Temeldeki tedavi yöntemleri benzese bile her hastada farklı yöntemler uygulanır.
- Hastalarınızdan geri dönütler alıyor musunuz? Kendilerini tedaviden sonra nasıl hissediyorlar?
Hastalarımı her tedavi ve işlemden sonra çok sık takip ederim ve %80-90 çok memnunlardır. Çok dua ederler ve şahane hediyeler getirirler… Kendi yaptıkları ya da memleket ürünleri, zeytin, peynir, kayısı bir sürü güzellikle gelirler teşekkür etmeye.
- Doktoru nerede görürsek görelim hemen rahatsızlıklarımızdan, ağrılarımızdan bahsetme gibi özelliği olan bir toplum olduğumuzu da düşünürsek insanlar sizi gördüklerinde hemen ağrılarından bahsediyorlar mı?
Doktor olduğumu söylediğim an hemen sorular gelir. Günde ortalama 40-45 filim MR sonuçları gönderilir ya da kan sonuçları teşhis ya da tedavi talep eden tanıdık tanımadık onlarca kişiye büyük bir SABIR ile geri dönerim… Ben doktorluğumu iş olarak değil hayatım ve dünyaya geliş nedenim olarak gördüğüm ve hissettiğim için bana hiçbiri zahmet olarak gelmez…
- Algolog olmanın güzel ve zor yönleri nelerdir?
Algolog olmanın en güzel yanı ağrı ile nerede ise komaya giren birisini sakinleşmiş ve sevincinden ve ağrısızlıktan ağlarken görmek ya da “hocam Allah razı olsun yeniden doğdum” cümlelerini duymak…
En zor yanı özellikle çok kronikleşmiş ya da çok ileri yaşlarda beklenen ile tedavinin sonuçlarının örtüşmemesi, hastaların hayal kırıklığı yaşaması ya da benim kendimi sorguladığım anlardır.
- Emine Hanım sizin gibi başarılı bir algolog olmak isteyen tıp öğrencilerine ne gibi önerilerde bulunursunuz?
Çok öğrencim ve onlarca uzmanlığa yetiştirdiğim asistanım oldu ve üst ihtisasta öğrencilerim oldu ve hocaların hocası bile oldum çok şükür… Üç öğrencim doçent olduğu için DOKTORLUKTA HEKİMLİK OLMADAN AŞK OLMADAN FEDAKARLIK OLMADAN OLMAAAAAAZ… Hep söylediğim budur ve bilirler… Kendisini hayatın önüne alan hiç
kimse doktor olamaz ve olmamalıdır da…
- İzin verirseniz tek kelimeden oluşan tek kelimelik cevaplı sorular sormak istiyorum.
Ağrı: Azap
Algoloji: Şifa
Sağlık: Hayat
Algoloji (Ağrı) Uzmanı Prof. Dr. Emine Nur Tozan İletişim Bilgileri: