10 Adımda her hangi bir konuyu çabuk şekilde öğrenebilirsiniz:
- Öğrenmeye uyku aralıkları verin: Diyelim ki çok kısa zaman içinde bir sınava gireceksiniz veya bir sunum yapacaksınız. Genellikle “Yumurta kapıya geldiğinde” diye tabir ettiğimiz bir anlayışla işi son anlarına bıraktıysak, öyle sabahtan akşama hatta gece bile hiç dinlenmeden öğrenmeye çalışmamalıyız. Çünkü bu kadar çok çalışmanın sonucunda beynimiz o bilgilerin ancak %50’sini zihnimize kaydedebilir, bunun da bilimsel bir açıklaması var ki uzun zaman saklı tuttuğumuz bilginin depolanması için o bilginin hazmedilmesi gerekir. Bu sebeple öğrenme sürecinde ders veya bir konu üzerine çalışırken arada mutlaka ne kadar ihtiyacınız varsa uyuyup sonra tekrar kalkıp devam edebilirseniz bilginin zihin tarafından depolanmasına izin vermişsiniz demektir. Bu vesile ile hem çabuk hem de verimli bir şekilde öğrenmiş olursunuz.
- Bilginizi ölçün: Bir konu hakkında bilgili olduğunuzu düşünüp aşırı güvenle derse ya da bir kalabalığın önüne çıktığınızı farz edelim. Konu ile ilgili size sorular sorulduğunda hiç bir fikrim yok durumuna gelmeniz muhtemel olabilir. Bu olasılığa karşın bilginizi tartıp, kendi kendinize sınav yapın, eğer bu konuyu anlatan bir başka kişi olsaydı onlara ne sormak isterdiniz diye. Bu bakı açısı sizin farklı açılardan da düşünmenizi sağlayıp bilginizi derinleştirmeye yarayacaktır. Bu şekilde öğrenme de uzun süreli hafızanıza yerleşecektir.
- Öğrendiğiniz bilgiyi farklı konu ve durumlarda da kullanın: Yaratıcılığın, özgünlüğün bir kişide artabilmesi için öğrendiği bir konuyu sadece tek bir görüş açısından değerlendirmemeli, örneğin cam, bir evin dışarıyla bağlantısını kopartmamasını sağlarken aynı zamanda bardak veya büyüteç, gözlük gibi kullanıldığı gibi. Bilgiyi farklı şartlar ve durumlara uygulayabilme veya yorumlayabilmelisiniz. İşte o zaman o bilgiyi özümseyip, içselleştirmişsiniz demektir.
- Sakız çiğneyin: Bilimsel araştırmalar sakız çiğnemenin öğrenmeyi kolaylaştırıcı bir görevi olduğunu tespit ettiğini gösteriyor. Sebebine gelince sakız çiğnerken beyin dikkat halinde ve stresi azaltan bir özelliği olduğu tespit ediliyor. Çünkü sınav veya bir iş görüşmesi öncesinde kişinin kaygısının ve stresi arttıran içsel konuşmaların fazlalaştığı için sakız çiğnemenin o kaygıyı azaltmasında epey yardımcı olduğu görülüyor. Kişinin konuya yoğunlaşmasını da sağladığı ayrıca bildirilmiş. (Sakızın ağzınızda olduğunu belli etmeden çiğnenmesi toplumsal görgü gereği tavsiyedir).
- Su için: Sınava giren öğrenciler arasında yapılan bir bilimsel araştırmaya göre, sınav sırasında su içen kişinin performansının %10 arttığı gözlemlenmiş. Ayrıca bilgiyi depolamayı kolaylaştıran bir özelliği olduğunu da ekleyebiliriz. Susuz kalmak bağ ağrısına da sebebiyet verir. Ne zaman çalışsanız mutlaka su için.
- Not alın ve görebileceğiniz yere koyun: Eğer mümkünse evinize bir yazı tahtası alın öğrendiklerinizi yazın. Şemalara yerleştirerek sizin kolayca anlayabileceğiniz hale getirin. Örneğin, yeni bir lisan öğreniyorsanız, o dilde film seyredin, radyo dinleyin, kitap okuyun ve yazın. Öğrendiğiniz kelimeyi durumu şekillendirerek çizin işte o zaman bu öğrendiğiniz konu çok uzun yıllar hatırınızda kalacaktır.
- Hızlı okuyun: Eğer hızlı şekilde okumaya başlarsanız, beyin de kendini o konuyu anlamak için hızlandıracaktır. Eğer dakikada 900 kelime okuyabilirseniz, bu egzersiz beyin fonksiyonları arttıracaktır. Bu da bir anlamda beyin performansını arttırır.
- Müzik dinleyin: Bir çok kişi bunun dikkat dağıtıcı olduğunu söylese de, eğer kendinizi yormayan bir müzikle ders çalışırsanız, beyinin aynı anda farklı bölümlerine uyaran gönderdiğiniz için beyin kapasitesini arttırmaya başlarsınız. Bunun yanı sıra müzik stresi azaltan müthiş bir özelliğe de sahiptir ve rahatlamanızı sağlayacaktır. Kafa karışıklığına girmenizi engeller açık bir zihinle düşünmenizi ve konsantre olmanızı sağlar. Tabi seçtiğiniz müzik türünün çok büyük önemi var. Örneğin, neşelendirici sözsüz jazz ya da klasik müzik sizi iyi hissettirecektir.
- Küçük notlar alarak öğrenin: İnsan beyni öğrenirken çok fazla bilgiyi aynı anda alıp uzun vadeli o bilgiyi tutma işlemini gerçekleştiremez. Küçük parçalar halinde ve tekrarlayarak ancak öğrenebiliriz. Aldığınız küçük notları her gün gözden geçirmek bilgiyi tutmanıza yarayacaktır.
- Elle yazın: Bazı kişiler bilgisayarına yazmayı hatta yeni teknoloji ile sesli not bırakarak onun yazıya dönüşme halini tercih etmekte fakat bu kolaylıklar insan beynini tembelleştirmek için birebir yöntemlerdir. Öğrenmek ve ve beyni çalıştırmak için bilgiyi elle not almak, beyinde kalıcı bir öğrenmeye izin verecektir. Tekrar tekrar o konuyu yazarsanız bilgi çok daha kalıcı olacaktır.
Konu ile ilgili sorularınız ya da paylaşacaklarınız varsa bana zeynepeylemsenkal@fransizlape.com adresinden ulaşabilirsiniz.