Merhaba Burçin Hanım, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.
- İlk başta sizi tanımak istiyoruz. Kendinizi kısaca tanıtır mısınız?
15 Haziran İzmir doğumluyum. Çocukluğumdan beri hep hayallerimin peşinden koştum. Mücadeleyi seven bir ruhum var. Başarı benim hep ik hedefim olmuştur. Başarısızlık ise bir öğreti…
Bilkent Üniversitesi’nden mezun olduktan sonra çalışma hayatıma İstanbul’da bir havayolu şirketinin finans bölümüne girerek başladım. Bu yol benim başlangıcım oldu. Yaklaşık 17 yıl özel sektörde görev alarak çalıştım. Hayatımda bir hedefim ve beni ben yapan işin başka bir yerde beni beklediğini hissederek geçen bu yıllarda kendimi keşfetme maceram belki de 40 yaşımdan sonra başladı.
- Yaşam ve öğrenci koçluğu alanına geçişiniz nasıl oldu?
İnsanların duygu ve düşüncelerine, kişisel gelişimine, hayatına artı değer katması gibi konulara hep ilgim vardı. Karakter olarak da insanlar için bir şeyler yapmayı, onların hayatına dokunup faydalı olmayı seviyor olmam beni koçluğa yönlendirdi. Bunun için en doğru ve profesyonel anlamda eğitim almak gerektiğine inandım. Yaptığım her işte gelişim süreci benim için çok önem arz etti. Eğitimimi dünyada ilgili otorite sayılan Uluslararası Koç Federasyonu (ICF) de tamamladım. Bu süreçte aldığım eğitime Öğrenci Koçluğunu da ekledim. Öncelikle bir anne olmam, gençlerle olan iletişim becerim beni bu alanda çok motive etti. Bunun üzerine ülkemizde aslında öncelikle anne-baba eğitiminin önemini fark edip ;bu alanda da kendimi geliştirmeye karar verdim. İyi anne-baba olma eğitimini Aşkın Kapışmak’ın açmış olduğu bir eğitim ile gerçekleştirdim.
Yaşadıkça ve çalıştıkça eğitim ihtiyacı daha çok artmakta. Bu anlamda aslında doğru ilişkiler kuramadığımızı, sınır duygumuzun gelişmediğini ve daha bir çok eksiği yetişkinler ile de çalışırken fark edip şu an devam etmekte olan ilişki Koçluğu eğitimim ile bu alanda da faydalı olmaya karar verdim.
- Profesyonel koç olmak ne ifade ediyor?
Hayatımızın belirli dönemlerinde size, olmak istediğiniz duruma gelene kadar eşlik eden yol arkadaşı olmayı ifade eder. Ama bu diğer arkadaşlarınızdan farklıdır. Bir koç sizi asla yönlendirmez ve yorum yapmaz. Farkına vardırır. Değişim için bu yolu size fark ettirir. İnanın bir koçun bile bir koça ihtiyacı vardır.
- Peki Öğrenci Koçluğu nedir? Nasıl bir süreçte ilerler?
“Ben ne istiyorum?” sorusuna öğrenci ile birlikte cevap bulmaya çalışır. Öğrenciyi kendi gündeminde tutar Öğrencilerin ailesi, okulu, öğretmenleri ve arkadaşlarıyla olan ilişkilerini düzenlemesine yardımcı olur. Zaman kullanım becerilerini geliştirir. Motivasyonu yüksek tutar, öğrencilerin öz güven ve öz saygı geliştirmesine yardımcı olur. Hedeflerini belirlemesine, sorumluluk duygusu geliştirmesine ve karşılaşabileceği problemlerle baş etme becerisini geliştirmesine yardımcı olur.
Öğrenci koçu bir öğrenciye kendi kendinin koçu olmayı öğretir. Bu süreçte ailenin bilgisi, ilgisi, koordinasyonu önemlidir. Öğrenci ile yapılan paylaşımlar, yaşam tehdidi oluşturan durumlar hariç, aile ile ya da okul ile de öğrencinin izni olmazsa paylaşılmaz.
- Öğrenci koçluğu her öğrenci için uygulanabilir mi?
6.sınıftan başlamak üzere her öğrenci ile çalışılabilir. Tabii bunun karşılıklı sinerji gerektiren bir çalışma olması gerektiği için her çalışma sürecinin başlangıcında bir ön görüşme yapıyorum. Bu gereklilik öncelikle öğrencinin de benimle çalışmak isteyip istemeyeceğine karar vermesi için önemlidir.
- Öğrenci koçluğunun zorlukları nelerdir?
Her iş gibi bu alanda da bazı zorluklar tabii ki var. Özellikle ergenlik döneminin bir kabus değil de fırsat olduğunu anlamayan aileler ile çalışmak inanın çok zor. Çocukların üzerine konan etiketleri kaldırmak beni en çok yoran kısım. Ben başarısızlık, tembel, yaramaz gibi bir sürü etiketin ailesi ve okulu tarafından konulduğu gençlerle çalışıyorum. İnanın şu an çalıştığım yetişkinlerdeki özgüven eksikliği veya bir takım takıntı haline gelen etiketler. İşte hepsi çocukluk döneminde başlayan ve üstümüze yapışan etiketler. Olmak istediğimiz değil, oldurtulduğumuz kişilikler…
- Bir öğrenci ile çalışmaya başladığınızda ilk olarak neler yapıyorsunuz?
Koçluk kişinin beklentisi ve istekleri doğrultusunda ilerler. Konu ne ise çalışma ona göre belirlenir. Her kişideki çalışma süreci farklılık gösterir.
- Öğrenci koçu ile tanışan bir çocukta veya profesyonel koçluk yaptığınız bir kişide ne gibi değişimler gözlemliyorsunuz?
Dediğim gibi beklenti ve istenilen konular eşliğinde yapılan çalışmalar sonucunda gözlemlediğim değişimler benim en büyük kazancım. motivasyonum ve işe bağlılığım.
Bir gencin kendine güvenmesi,ayaklarının üzerinde durabilmeyi öğrenebilmesi,başarıyı bir kabusa çevirmemesi,sınav kaygısını yenmesi ve daha sayabileceğim bir çok kazanım..
Yetişkinlerde beni etkileyen çok değişim yaşadım yaşıyorum da… Kapıdan omuzları düşmüş,kendini unutmuş, her şeyi boşvermiş birinin girdiğini ve çalışmalar sonucu o kişinin şu anda dimdik,başarıdan başarıya koşan,sınırlarını çizmeyi bilen birine dönüşmesi…
İşte beni ben yapan bu…
- Ailelerin öğrenci koçlarına bakış açılarını nasıl buluyorsunuz?
Genelleme yapmak gerekirse farkındalık günden güne artıyor. Fakat eğitim Türkiye’de zor ve mücadele edilmesi gereken bir konu. Bu zorlukta ekonomik olarak aileler çok yere aktarım yaptıklarından kimi zaman bir öğrenci koçu ile çalışmak ekonomik anlamda ağır gelebiliyor.
- Projelerinizden kısaca bahseder misiniz?
Geçen seneden beri okullarda çeşitli seminerler veriyorum. Amacım bu alandaki farkındalığı artırmak.
Bunun dışında sosyal sorumluluk projelerinin içerisinde yer almak, destek ve vesile olmaya devam ediyorum.
- Mesleğinizin geleceği size göre nasıl olacak?
Bence bu gerçekten üniversite alanında bir Lisans diploması ile alınması gereken bir meslek haline gelecek ve gelmeli. Kişisel gelişim günümüzün en önemli konusu.
- İzin verirseniz tek kelimeden oluşan tek kelimelik cevaplı sorular sormak istiyorum.
Öğrenci: Gelecek.
Öğrenci Koçu: Yol Arkadaşı.
Akademik Başarı: Zafer.
Özgüven: Güç.
Profesyonel Öğrenci Koçu Burçin Gürkaynak İletişim Bilgileri: