Merhaba Berra Hanım, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

  1. İlk başta sizi tanımak istiyoruz. Bize kendinizi tanıtır mısınız? Berra Sertel kimdir?

Berra Sertel aslında herkes gibi iyi ve kötü olarak adlandırılan huylara sahip sadece sıradan bir insandır. Bunun dışında Alman Filolojisi mezunuyum, beş yaşımda spora başladım ve devamını yoga ile sürdürüyorum. Müzik ve kitaplar vazgeçilmezimdir. Kendim de kitap yazdım ve şu an ikinci kitabımı da bitirmek üzereyim. Bilgiye karşı şüpheliyim dolayısıyla çok fazla hatta belki gereksiz fazla okuyup tüm bilgileri analiz etmeyi görev haline getirip anatomiyi, fizyolojiyi, psikolojiyi ortak noktada buluşturup bizi ve beni nasıl etkilediğini anlamaya çalışmaktan keyif alıyorum.

  1. Yogaya olan merakınız nasıl doğdu?

Nefesle ilgili yaşadığım bir takım sıkıntılardan dolayı bir ara spor yapamaz haline geldiğimde Yogayı denemek istedim çünkü bedensel egzersiz yapmadan durmak bana göre değildi ve Yogayı beni zorlamadan nefesimi disipline edebilecek bir yol olarak gördüm. Bu yola önyargılarla adım attım özel bir merakım yoktu fakat çok sevdim.

  1. Yoga nedir? Yoganın temel felsefesi nedir?

Yoga en basit anlatımı ile sağlığa giden yoldur desek yanlış olmaz. Kelime olarak birleştirme ve bütünlük anlamını taşır fakat biraz yanlış anlaşıldığını da düşünüyorum. İyi kötü herşeyi sev, affet çünkü onlar da bütüne ait derken bence affetmek kimsenin haddine değil zaten. Bu bütünün içinde olanı görüp kişinin kendi dönüşümünü verimli bir hale getirebilmesidir. Bütüne ait dolu şey var hepsi sende de var evet doğru ama asıl anlatılmak istenen bu bütüne ait sana iyi gelenler her ne ise onları kendine alıp kendi bütününü oluşturabilmendir. Örneğin bedensel olarak düşündüğünde sana iyi gelmeyen bir hareketin hizasını değiştirmek olabilir, dışarıdan bakana yoga hareketi gibi görünmese de kişiye göre yoga hareketidir. Veya iyi gelmeyen insanlardan, mekanlardan, düşüncelerden vb. uzaklaşıp yine kendi bütünümüze ulaşmamızı sağlamaktır. Hareket ise bizi oluşturan en temel unsurdur, hepimiz atomlardan oluşuruz ve içimizden bir döngü vardır bu döngüyü de oturarak harekete geçiremeyiz. Yoga felsefesi çok geniş kapsamlı ve uzunca anlatılması gereken bir konudur ama ilk buradan başlamak gerektiğini düşünüyorum. Daha önce yoga yapanlar bilir her yoga pozunda bir drishti vardır yani göz tek bir noktaya odaklanır. Bunun tükçesi ise kendi işine bak demektir ve bence yoga felsefesinin özü budur.

berra sertel röportaj

  1. Yogi olabilmek için hangi eğitimleri almak gerek?

Günümüzde yoga yapan erkeklere yogi ve yoga yapan kadınlara yogini demeye başladık fakat gerçek bir yogi olmanın eğitiminin nereden geçtiğini ben size söyleyemem bu haddimi aşar. Gerçek anlamda yogi kelimesine uygun yaşayanlar yoganın öngördüğü yaşam tarzından da geçerler ve onu benimseyerek yaşarlar. Her gün yoga yapan illaki yogi değildir. Kişiye eğitimlerde yogi olmanın ne olduğu anlatılır ama uygulama kişiye aittir. Hepsini yerine getirebilir veya sadece ona iyi gelenleri yerine getirebilir.

  1. Yoganın insan hayatına katkıları nedir?

Kişiye göre değişir herkesin kurtulmak ve düzeltmek istediği yönleri vardır ve yoga buna fayda sağlar. Nasıl derseniz aslında çok da karmaşık değildir. Örneğin kolumuzu bacağımızı daha çok hareket ettiriyoruz, dolayısıyla o bölgelerdeki oksijen alımları artıyor ve en çok hareket halinde olan uzuvlar daha genç kalır. Gövdemizin içinde hormon ve enzim salgısı yapılan yerler iç organlarımızın olduğu yerdir bu bölge aynı zamanda nefes kontrolünün de olduğu yerdir. Bir diyafram kası diye tutturmuş insanlar ama diyafram tabii ki işi tek başına yapmaz zaten kapladığı alan kuyruk sokumundan başın tepesine kadar olan bölge de değildir fakat yogada bu şekilde anlatılır. Tüm bu nefes alıp vermemizi sağlayan kas grupları dokularla çevrilidir ve birbiriyle etkileşim halinde olan kasların enerji deposudur. Bu kapsamlı bölgede bilinçli ve harekete uydurularak yapılan nefesler hormon ve enzim salgısını oksijen alımı arttığı için dengelemeye başlar ve içten bir sağlık gelir çünkü nefes alıp verme bölgemiz sinir sistemimizi büyük ölçüde kontrol eden omuriliğimize denk gelir. Dolayısıyla yoga yapmak fizyolojik sağlıkla birlikte psikolojimizi oluşturan hormon ve enzim salgısını da dengeler ve kişi daha sağlıklı düşünür ve daha sağlıklı olur. Tabii bir de yoga yaptım çok iyi geldi diyerek ayaklar yere basmadan yapılınca farkındalıktan uzak olunca kişiyi daha da hasta edebilir. Her zaman iki uç arasındaki denge şarttır. ,-mış gibi davranmak tehlikelidir. Daha önce hiç su görmemiş birine suyun buharlaşmasını nasıl anlatamayacaksak yogada da çakraları anlatmadan önce ilk önce görülebilen ve tutulabilen gerçekle yani bedenle başlamak gerekir faydasını alabilmek için.

yoga uzmanı berra sertel

  1. Hangi tarz yoga eğitimleri veriyorsunuz?

Yazmış olduğum kitaptan dolayı adım Yin Yogacıya çıkmış olsa da tek verdiğim eğitim Yin Yoga Uzmanlığı değil. 200 saatlik Temel Yoga, Vinyasa Yoga verdiğim eğitimlerden olmakla birlikte ayrıca meridyenler, çakralar, anatomi, fizyoloji ve fasya ile ilgili eğitimler de veriyorum.

  1. İlk verdiğiniz dersi hatırlıyor musunuz? Neler hissetmiştiniz?

İlk verdiğim ders 200 saatlik eğitimin bir parçasıydı ve bana ait 20 dakikalık bir bölüm vardı. Nefesleri birbirine karıştırıp saçmaladığımı hatırlıyorum.

  1. Seanslarınız ne kadar sürüyor?

Yoga seansları genel olarak 60-90 dakika arasında sürer ama grup derslerinde ve özel derslerde bu böyledir. Ben öğrencimi tanıyıp onun ihtiyaçları doğrultusunda bir süre ile çalıştırmayı tercih ederim bu da kişiye göre değişiklik gösterir.

  1. Yoga eğitimi almak isteyen herkese ders veriyor musunuz? Herkes Yoga yapabilir mi?

Evet herkese ders de veriyorum hiç Yoga yapmamış birine Yoga eğitimi de veriyorum çünkü bu benim işim. Öğrenciye sen hazır değilsin birkaç ay yoga yap sonra gel demek ukalalık ve bana göre yoga felsefesine dahi ters. İsteyeni geri çevirmek özgüven yaratmaya çalıştığımız noktada öğrencinin özgüvenini daha başlamadan kırmaktır. Ben eğitim veren bir Yoga Uzman isem herkese öğretebilmeliyim zaten eğitimin sonunda öğrenci uzmanlığa adım atamamışsa sorun bendedir, eğitimi veren kişidedir öğrencide değildir. Ayrıca her türlü engeli olan dahi Yoga yapabilir. Yoga kendimizi yetersiz hissettiğimizde gayet de yeterli olduğumuzu bize gösterir ve sahip olduğumuz gücü kullanmamıza vesile olur. Ben yapamam dediklerimizi yapmaya başladığımızda onun matın dışına taşıyıp yaşadığımız hayatta da yapamadıklarımızı yapma cesaretini bulabiliriz çünkü kimsenin kimseden farkı yoktur.

berra sertel kimdir

  1. Siz ne sıklıkla Yoga yapıyorsunuz?

Sayı, gün ve saatle ne kadar yoga yaptığımı takip ediyorsam zaten yoga yapmıyorum demektir. İhtiyaç duyduğumda canım yapmak istediğinde yapıyorum. Tok karnına nasıl yemek yemek iyi gelmiyorsa bugün yoga yapmadım yapmam gerekiyor diye yoga yapmayı zihinsel açıdan çok sağlıklı bulmuyorum hatta takıntılı buluyorum. İnsanlar zihinsel veya bedensel bağımlılıklardan kurtulmaya çalışırken o bağımlılığın adını değiştirip yoga kılıfına sokabilirler herşey dozunda ve ihtiyaç doğrultusunda ayarlanmalıdır.

  1. Yoganın ülkemizde hak ettiği ilgiyi gördüğünü düşünüyor musunuz?

Yoganın neyi hak ettiğine karar vermek çok iddialı olur ama keşke daha fazla insan yapsa. İnsanlar yoga yapabilmek için esnek ve güçlü olmaları gerektiğini düşünüyorlar halbuki bu doğru değildir. Yoga yaptıkça zaten kişi güçlenir ve esner yabancı dil öğrenmekten bir farkı yoktur. Türkiye Yogayı Recep İvedik sayesinde tanıdı ama yanlış bir olguya itti. Yoga yapmak isteyip ben düşünmeden duramam diyenler oluyor, bu çok üzücü beyin zaten 24 saat çalışır çalışmayınca bitkisel hayata gireriz Yoga ise o 24 saati dengelemek ve sağlıklı düşünebilmek için güzel ve sağlıklı bir araç.

  1. Sizin örnek aldığınız yoga eğitmeni var mı?

Yok bence kimse kimseyi örnek almamalı zaten. Bize öğretilen kalıplardan kurtulup kendimiz olmaya çalışırken sadece kendini bize gösterdiği kadar görebildiğimiz insanları örnek almak çok akıllıca olmayabilir. Herkes kendi içgüdüsel yapmak istediği doğruyu örnek almalı.

berra sertel hakkında

  1. Yoga yaparak ömür uzuyor mu yoksa ünlü yogilerin uzun ömürlü olması bir tesadüf mü?

Bence tesadüf değil ve kabaca söyle diyebiliriz. Dünya üzerinde en uzun süre yaşayan canlılar filler, kargalar, papağanlar vb. bir dakika içerisinde en fazla 6-8 kez nefes alıp verirler. Yetişkin bir insan bir dakikada ortalama 14-17 kez nefes alıp verir. Yogaya ait nefes çalışmalarında alıp verdiğimiz nefes sayısı bir dakika sürecinde düşer ve aslında istem dışı ömür uzatmış oluruz. Dikkat edin çok sinirli insanların yüzü de çabuk kırışır, yaşını olduğundan büyük gösterir ve çabuk çöker. Nefesi kontrol eden kas gruplarını çevreleyen fasya dokularının kapladığı bölge en fazla hormon ve enzim salınımı yapılan yerdir. Nefesle o bölgelere oksijen taşımak sağlık desteklemektir. Bu çok spiritüel bir durum değildir. Kuran’da geçen bir ayette dahi alıp vereceğiniz nefes sayısı bellidir der. Bu yüzden de Yoganın ömür uzatabilir olması bana ütopik gelmiyor.

  1. Yogaya başlamak isteyenlere ne gibi önerilerde bulunursunuz?

Tek önerim bir an önce başlasınlar. Düşünerek hiçbir şeyi değiştiremediğimizi biliyoruz en önemlisi önyargılardan kurtulup harekete geçmektir.

berra sertelin hayati

  1. İzin verirseniz tek kelimeden oluşan tek kelimelik cevaplı sorular sormak istiyorum.

Yoga: Sağlık

Eğitmenlik: Meslek

Meditasyon: Umut

Huzur: Takıntısız

Yoga Uzmanı Berra Sertel İletişim Bilgileri: