Özellikle vejetaryen veya vegan beslenmeyi hayat felsefesi haline getirmiş kişiler tarafından sık sık ortaya atılan sorulardan biri de “kırmızı et sağlığa zararlı mıdır?”. Dana şişten cızbız köfteye kadar uzanan geniş bir yelpazeyi genelleyen bu soruya yine genel anlamda cevap verecek olursak tabii ki hayır zararlı değildir. Hatta birçok açıdan yararlıdır.
Kırmızı Et Sağlıklı Mı?
Bu sorularla kafası karışan ve et yememeyi tercih eden kişilere saygı duyuyoruz fakat bir konuda yeterli bilgiye sahip olmadan farklı şeyler iddia etmeyi de yanlış buluyoruz. Örneğin: yemeklik kıyma da kırmızı et çeşitleri arasında ikin ızgara olarak yediğimiz dana şiş de öyle. Yemeklik kıyma kullanıldığı yemeğe bağlı olmak üzere tadının ve besin değerlerinin oldukça değişkenlik göstereceği bir kırmızı et türü iken dana şiş az çok her türlü pişirme şeklinde aynı değerlerdedir. Peki burada koskoca bir “kırmızı et başlığı”nı böyle tartışmaların içine dahil etmek ne kadar doğrudur?
Yani cızbız köftenin pişirilme şekli ile sizlerle yazı sonunda paylaşacağımız dana şiş tarifi arasında tabii ki farklar olacaktır. Örneğin cızbız köfte için kullanılan etin muhteviyatı dana şiş’ten oldukça farklıdır zira cızbız köfte için kıyma kullanılır. Ayrıca yine yemeklik kıyma konusunda olduğu gibi cızbız köfte yapılışı itibariyle genellikle ekmek içi ile karıştırıldığından besin değeri bir anda farklılaşmış oluyor. Ama halen kırmızı et başlığında incelenebiliyor. Peki yemeklik kıyma veya cızbız köfteyle dana şiş tarifi sonucu yediğimiz eti aynı sorularla incelersek çok büyük hatalara düşmez miyiz?
Gelgelelim halen bazı bilim insanları bile bu noktaları bu denli sığ şekilde tartışabiliyor. Hem de kırmızı et türevlerinin vücudumuz için ne kadar faydalı ve gerekli olduğunu bile bile. Kırmızı etin değil, pişirme şekillerinin asıl mesele olduğuna ikna olduysanız şimdi size kırmızı et tüketmenin bize sağladığı “genel faydalar” nelerdir ondan bahsedelim.
Kırmızı Etin Faydaları
Öncelikle kırmızı etin, çeşitleri fark etmeksizin sağldığı bazı belli başlı yararlar vardır. Bunlar daha önce belirttiğimiz gibi pişirilme şekline göre kimi zaman azalır, kimi zaman da artar.
- Dengeli beslenme de çok önemli rol oynar. Küçük porsiyonlarında bile yoğun besin değerleri bulunan kırmızı et (bu noktada cızbız köfte ve yemeklik kıyma dışarıda bırakılabilir) özellikle dana şiş gibi daha sade şekillerde tüketilirse günlük protein ihtiyacınızı tek başına karşılayabilir. Yine aynı şekilde günlük beslenmenizde olması gereken B grubu vitaminlerini de yoğun olarak barındıran kırmızı et bitkilerde doğal olarak bulunmayan B12’yi dahi sizlere sunabiliyor.
- Mineral zengini: günlük dengeli beslenmeyi sağlamak için ortalama bir yetişkinin ihtiyacı olan çinko ve demir gibi mineraller açısından da çok faydalı olan kırmızı etin dana şiş tarifi örneğindeki gibi bir porsiyonu ile yeterli mineral alımını da yapmış olursunuz.
- Enerji Verir: Birçok kırmızı et çeşidi içerdikleri proteinler ve yağ asitleri ile vücudunuzun zinde kalması için gerekli enerjiyi de sağlar. Bu noktada sporcuların sık sık kırmızı et yemekleri tercih ettikleri bilinmektedir.
Şimdi de sizlere daha önce bahsetmiş olduğumuz dana şiş tarifini vererek yazımızı noktalayalım;
Izgara Dana şiş tarifi İçin Malzemeler
- 500 gr kuşbaşı doğranmış dana eti
- Kuyruk yağı
Marine için:
- 1 çay bardağı süt
- Yarım çay bardağı zeytinyağı
- Karabiber, kırmızı toz biber
Burada sağlıktan çok dem vurduğumuz için et pişirmenin en sağlıklı yöntemlerinden biri olan ızgara dana şiş tarifi vermeyi tercih ettik.
Yapılış: Dana şişler mümkünse bir gece önceden bir miktar süt, baharatlar ve yağ ile marine edilip buzdolabında saklanır. Daha sonra kuşbaşı etler bir sıra et bir sıra yağ şeklinde şişlere takılır ve ızgara ateşinde pişirilir.
Afiyet olsun!