Merhaba Ayça Hanım, Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.
- İlk başta sizi tanımak istiyoruz. Bize kendinizi tanıtır mısınız? Ayça Kuru kimdir?
Küçüklüğümden itibaren, bale ve zarafet (leydilik) eğitimi ile iç içe büyüdüm, on (10) yıl gibi uzun bir sürede bale hayatımı devam ettirmemin yanı sıra, İzmir’in köklü zarafet eğitmenlerinin de öğrencisi odum. Bununla birlikte, Miss Turkey, Miss Ege ve birçok güzellik yarışmasında derece almaya hak kazandım.
İstanbul’da Kuşdili Eğitim Merkezi, Attila SARIKAYALI, Enver SEYİTOĞLU, Orhan ERTARHAN, Gülgün FEYMAN, Cüneyt ARKIN, Doğan Şentürk, zarafet eğitmeni Oya ÖLÇEN, Bülent İŞBİLEN, Hakan ÖZTÜRK, zarafet eğitmeni Aslı TONYAK gibi alanında tanınmış birçok öğretmenden özel olarak kişisel gelişim eğitimleri almış olup, İşletme ve Hemşirelik bölümlerini bitirdikten sonra, Newyork Parsons The New Scholl for Design–Bachelor of Arts in Fashion Design – Fashionand Technology mezun oldum. Ayrıca, Türkiye’de çok az bireyin sahip olduğu “scotland lady” unvanına hak kazandım.
Bugüne kadar toplam (13.500) on üç bin beşyüz mezun verdim. Bununla birlikte, medya sektöründe yer alan birçok model, oyuncu ve sunucuda akademiden eğitim almıştır.
Miss Turkey, Miss Globe, Miss Exclusive, Golden of Beauty, Miss Fashion TV gibi birçok yarışmanın yarışmacı eğitimini üstlenmiş olup, İstanbul Rumeli Üniversitesi, Marmara üniversitesi, Bilgi Üniversitesi İstanbul Aydın Üniversitesi vb. de Duruş ve İş etiketi eğitimleri Çevre Koleji, Doğa koleji, İstanbul koleji, Tek koleji vb. okullarda görgü kuralları eğitimleri kapsamında öğretmenlik görevimi de devam ettirmekteyim.
Şuan da AYÇA KURU adında bir Youtube kanalım bulunmaktadır. Bu kanal bizim için çok değerli çünkü bu kanaldan elde edilen kazanç ile birçok öğrenciye destek oluyor ve okumalarını sağlıyoruz. İlerleyen safhalarda kadın hakları ile ilgili de destek programlarımızı başlatacağız.
Bugüne kadar birçok eğitim kurumu ve şirketlere eğitim verdim ve eğitimlerime hiç ara vermeden devam ederken zaman zaman oyunculuk mesleğini de icra etmekteyim.
- Zarafet, imaj ve iletişim uzmanı olmaya ne zaman ve nasıl karar verdiniz?
Medya sektörüne 2007-2009 yıllarında katıldığım güzellik yarışmasından aldığım derece ile başladım. Akademi ayağımızla ilgili de çocukluğumdan beri şu anda verdiğim eğitimlerle iç içe büyüdüğümden istinaden hep aklımda olan ve yine 2009 senesinde kurduğum akademiyi açarak başladım. Hatta şuan akademimizin 10. Yılını kutladık J Türkiye de uzun zamandan beri verilmesi ertelenen ve ihtiyaç olan görgü kuralları eğitimini önce özel sınıflarda sonra da okullarda vermeye başlayarak şuana kadar binlerce mezun vermeyi başardık…
Karar mekanizmam Türkiye’de yaşayan pırlanta gibi gençlerin eğitim hayatlarında derslere ağırlık verirken kendi benliklerinden ödün vermeye başladıklarını ve eski adı ile adab-ı muaşeretten uzaklaştıklarını fark ettik. Ayrıca yurtdışında bu eğitimler küçük yaştan itibaren başlıyor ve zorunlu bile kılınıyorken Türkiye de olan bu eksikliği tamamlamak ve arttırmak gerektiğini düşündüm. Tabi ki en önemli destekçim ailem. Ağabeyim zaten ICF koçu olup algı yönetimi eğitmenidir. Desteği çok önemliydi. Tabi ki bir anne kız desteği ile annemin arkamda durması babamın arkamda durması çok önemliydi benim için.
- Öncelikle şunu sormak istiyoruz. Zerafet mi zarafet mi?
Artık Ayça KURU denildiğinde sorulan ilk soru haline geldi doğrusu zarafettir. Arapça kökenli bir kelimedir. Peki, ZARAFET NE DEMEK: Zariflik, incelik, kibarlık. Nazik davranış. Muamelede, harekette ve giyimde hoşluk ve temizlik demektir.
- Size göre zarafet nedir? Zarafet hayatımızda niçin önemlidir?
İnsanların başkasına karşı olan tavırlarında ilk imaj ve onları nasıl algıladıkları son derece önemlidir. Giyiminiz ve davranışlarınızdaki zarafet daha ağzınızı bile açmadan sizin için birçok şey söyler. İyi bir ilk intiba bırakan insanlar hem iş hem de özel hayatlarında çok daha etkin iletişim kurabilirler. Zarafete önem vermeyen bir insan ne kadar yetenekli ve birikimli olursa olsun ilk verdiği imajın kötü olması sebebiyle hayatında birçok sorun yaşar. Zarafet güzel bir koku gibidir. Sizin hakkınızda insanların olumlu duygular beslemesine sebep olur.
- Zarafet sahibi bir kişi size göre nasıl olmalıdır?
Zarafet sahibi bir insan öncelikle farkındalık seviyesi yüksek bir insandır. Her durum ve pozisyonda o duruma göre nasıl davranılacağını bilir. Duygularının mantığını gölgelemesine izin vermez. Negatif duygular hissettiği birine bile zarafeti elden düşürmeden davranır. Zarif insan zarif bir hayat sürer ve hayatının her alanında görünmez bir taç taşırmış gibi var olur.
- Bir insanın zarafet sahibi olup olmadığını ilk bakışta nasıl anlarsınız?
İnsan beyni diğer insanlarla alakalı düşünce ve yargılarını çok kısa zaman içinde oluşturur. Birkaç dakika içinde karşımızdaki konuşmasından ve hareketlerinden onu zihnimizde bulunan bir kategoriye yerleştiririz. Zarif bir insan duruş ve konuşmasından birkaç dakika içinde anlaşılır. Ancak gerçekten zarif olduğunu stres altında veya negatif duygular yaşarken anlarız. Çünkü zarafet sahteyse öfke veya üzüntü gibi güçlü olumsuz duygular yaşandığı zaman maske hemen düşer. Ancak gerçekten zarif bir inan son derece yoğun duygular yaşasa bile zarafetini korur.
- Zarafet öğrenilebilir mi yoksa kişinin doğuştan kazandığı özel bir yetenek midir?
İnsanların birçok yeteneği gibi zarafet de sonradan eğitimle kazanılır. Aynen konuşmayı veya yürümeyi öğrenmek gibi. Öncelikle aile ve iyi okullardan küçük yaşta alınan eğitim çok önemlidir. Ancak bir eksiklik durumu varsa ilerdeki yaşlarda alınacak ciddi eğitimlerle bu durum düzeltilebilir.
- Bir kişi, kendisinin zarafet eğitimine ihtiyacı olup olmadığını nasıl anlar?
Gözlem yaparak ve fikrine güvendiği arkadaşlarından alacağı geri bildirimler faydalı olur.
- “Ayça Kuru Akademi’yi açma fikri nasıl oluştu?
Türkiye’de özellikle zarafet, imaj ve Algı Yönetimi konusunda ciddi bir açık olduğunu düşündüğüm ve insanlara katma değer üretmenin en iyi yolunun eğitim olduğuna inandığım için.
- Danışanlarınıza ne gibi eğitimler veriyorsunuz?
Öncelikle kendi uzmanlık alanım imaj yönetimi, zarafet ve oyunculuk. Bunun dışında sayın hocamız Algı Yönetimi Eğitmeni Aydın Serdar Kuru Bey’de Sosyal Psikoloji ve Algı Yönetimi konusunda eğitim desteği alıyoruz.
- Kimlere eğitim veriyorsunuz?
İş ve özel hayatında zarif olmanın ve güçlü bir imaja sahip olmanın önemini bilen ve bu konuda kendine yatırım yapmaya kararlı her kesimden insana kapılarımız açık.
- Zarafet eğitimi almak isteyen bir danışanınıza ilk olarak hangi eğitimi veriyorsunuz?
İlk olarak duruş ve nefes gibi en temel konulardan başlarız. Ama tabi öncelikli olarak Farkındalık eğitimimizle psikolojik olarak hazırlarız.
- Zarafet eğitimi alan bir kişide ne gibi değişimler gözlenmektedir?
Kendilerini sevme ve kendilerine güven konusunda ciddi atılımlar yapmaktalar. Eğitim sonrası yaşam kaliteleri de önemli ölçüde artmakta.
- Beden dili ve duruş bozukluğu hakkında neler söylemek istersiniz?
Bozuk bir duruş ve yanlış bir beden dili insanlara çok şeyler kaybettirir. Güçlü bir duruşa sahip olmak ve gerek kendi bedenini gerekse diğer insanların bedenlerini iyi okuyabilmek hayatta size tahmin edilmez kapılar açacaktır.
- “Ayça Kuru Akademi’nin kurulduğu günden beri birçok ödülle taçlandırıldığını biliyoruz. Bu aldığınız ödüller karşısında “Evet, biz bu işi doğru yapıyoruz” diyor musunuz?
Ödüller bize doğru bir geri bildirim anlamında. Yaptığımız işin insanlara katkı sağladığının somut delilleri oluyor ve bizleri motive ediyor. Şuanda kardeş ülkemiz Azerbaycan’da bile yılın en iyi eğitmeni ve akademisi ödülüne layık görüldük bu bir gurur tablosu bizim için
- Türkiye’de çok az kişinin sahip olduğu “Scotland Lady” unvanına sahipsiniz. Bu unvan ne anlama geliyor?
İskoçya’da dâhil olduğum uzun süreli bir eğitimin sonunda İskoçya leydisi unvanına layık görüldüğümün bir belgesidir. Şu an ofisimin en nadide yerinde en nadide eseridir benim için.
- Geleceğe yönelik planlarınız nelerdir?
Zarafet ve İmaj alanında mümkün olduğunca fazla sayıda insana yol gösterebilmek ve hayatlarına olumlu anlamda dokunmak.
- İzin verirseniz tek kelimeden oluşan tek kelimelik cevaplı sorular sormak istiyorum.
Zarafet: Hayatın anahtarı
Ayça Kuru Akademi: Dönüştürücü
Oyunculuk: Yaşamın temeli
Beden dili: Sessiz İmajımız.
- Çalışma günlerinizde 1 gününüz nasıl geçiyorsunuz?
Akdemimiz in yeni şubesini geçen ay Beşiktaş’ta açtık. O yüzden sabah erken saatleri ofiste olup geç saatlere kadar çalışıyoruz şu dönemde hatta yer yer ofiste kaldığım günler bile oluyor. Akademi ile ilgili birçok kardeş kuruluş ile çalıştığımızdan akademi toplantıları ve mezun toplantıları oldukça fazla oluyor. Her ay ortalama 2-3 workshop da ofisimizde verilmektedir.
- Son olarak Ayça Kuru markası ve Ayça Kuru Akademi olarak gelecekte neler yapmayı düşünüyorsunuz?
Verilen kişisel gelişim eğitimleri aslında hayatın her anına dokunan ve kendimizi geliştiren önemli eğitimlerdir. Pr anlamında daha da kuvvetlenerek müşteri ağımızı daha da genişletmek, birçok büyük ve kurumsal şirkete daha hızlı ulaşmak ve çalışabilmek tüm insanlara dokunabilmek ayrıca tüm kolejlere ve okullara da şu an verdiğimiz zarafet eğitiminin zorunlu hale getirilmesini arzu etmekteyiz. Başarmak için var gücümüzle çalışıyoruz… İki ay içinde de ben ve abim Aydın Serdar Kuru yazdığımız üç kitabı basıma vereceğiz. Şimdiden iyi okumalar.
Zarafet, İmaj ve İletişim Uzmanı Ayça Kuru İletişim Bilgileri: