Dünyanın belki de en harika duygusu anne olduğun an bebeğinin sana hissettikleridir. Büyük bir heyecan ve hala mucize özelliği taşıyan bir durum. Anne-baba olmak sadece bir duygu değil, deneyimdir de. Çok anneden şunları duyarız; ilk çocukta daha acemiydim.
Bu dönemde oldukça heyecanlı oldukları için özellikle deneyimsiz oldukları, ilk bebeklerini kucaklarına aldıkları dönemde, bebeğim ne yemeli, ne içmeli, ne giymeli, her şeyi bir telaş popüler bir deyimle “gugıllıyorlar”. Tabi ki işin latifesi bir yana haklı bir telaş bu. Ellerinde minicik bir varlık ne istediği hakkında bilgileri yok, tek iletişim araçları o tiz sesiyle vıyak ciyak ağlaması. Ama onu da ne için der altını mı ıslattı karnı mı aç bir yeri mi ağrıyor.
Anne babayı zorlayan belki de bebeği için mücadele etmek, gelişimine destekte bulunmak değil de, ne yapacaklarını bilmedikleri an duydukları kaygı.
Çocuğumuzda herhangi bir gelişimsel sorun çıktığında ne yapılması gerektiği. Nedir ne değildir diye yine belirtiler yazılarak internetin serin sularına kendini atan anne baba, kirli bilginin içerisinde daha da kaygılanarak ne yapacağını kestiremez. Çünkü şimdi size anlatacağım mevzuda bebek 2 yaşına kadar oldukça normal seyrinde devam eden gelişimini, 2 yaşından sonra gösterdiği değişimle anne babayı arayışa sürükleyen cinsten. Umuyorum ki ilginizi çekecektir.
“HİPERLEKSİ”
“İleri okuma becerisi ile anlama zayıflığının bir arada bulunması”
Okuma becerisi erken gelişse de, dil problemleri, sosyal becerilerde ve öğrenme yeteneğinde yaşanılan sorunlarla baş gösteren bir gelişimsel farklılıktır. Gelişmiş bir okuma becerisi olsa da işlevselliği olmayan bir okumadır, niteliksizdir. Yani biz bu okumada anlama unsurunu göremeyiz. Ezbere sadece okumaktan ibaret olan bir okuma becerisidir. Bu çocukların hepsi olmasa da pek çoğu üstün yetenekli, üstün zekalıdır.
Belirtilerinden bahsedecek olursak eğer;
- Normal bir konuşmaya sahip olsalar da konuşmayı sürdürme konusunda sıkıntı yaşarlar.
- Cümleleri anlamakta zorlansalar da tek kelimeleri daha iyi anlarlar.
- İşitsel ve görsel hafızaları oldukça iyidir. Sayıları şarkı sözlerini kolaylıkla akıllarında tutarlar.
- Konuşmaya başlangıç aşamasında yankılı yani tekrar edici bir şekilde konuşurlar.
- Sosyalleşme konusunda sorunlar yaşarlar.
- Öfke nöbetleri, yoğun kaygı ve duygular arası geçişlerde zorlanma.
- Yaşıtlarıyla arkadaşlık kurmakta zorlanma
- Yüksek sesli makinelere karşı ilgi ve duyarlılık.
- 2 yaşına kadar normal gelişim sonrasında ortaya çıkan gelişimsel gerileme
- 5 yaşından önce okuma becerisi edinirler. Kelimeleri öğrenmek oldukça haz verir.
- Soyut kavramları anlamakta zorluk yaşar
- Olağandışı kendine özgü korkulara sahip olma
- Benimsenmiş alışkanlıkları vardır. Bunları devam ettirme konusunda oldukça ısrarcıdır.
- Kelimelerden büyüleyici şekilde etkilenirler.
Belirtiler size otizmi anımsattı değil mi?
Evet hiperleksik çocukların bir kısmı otizm gelişimsel farklılık yaşayan çocuklara benzer fakat 2 yaşında gelişen dil becerileri sebebiyle onlardan farklıdır. Bu durum çoğunlukla erkek çocuklarda görülür.
Hiperleksik çocuklar diğerlerine oranla keskin bir zihinsel yapıya sahiptir. Görsel ve işitsel alandaki yetenekleri desteklenip, doğru eğitim aldıklarında oldukça başarılı olurlar.Okuma açısından oldukça yetenekli olan çocuklarımızın eksik yönleri desteklendiğinde kendilerini daha iyi keşfedeceklerdir. Elbette tüm gelişimsel farklılıklarda olduğu gibi hiperlekside de erken müdahale çok önemlidir.
Şunu unutmayalım ki; hiperleksi bir tanı değildir.arklı gelişimsel farklılıklar içerisinde gözlemlenen bir durum olarak bilinir. Bu nedenle çocuğumuzu iyi gözlemleyip, doğru yönlendirme ile, doğru eğitim ve rehabiliteyi almasını sağlamak biz ebeveynlerin sorumluluğunda.
Hiçbir şey çözümsüz değildir. Yaşamın içerisinde ısrarla ve umutla kalmak isteyelim yeter ki…