Kelle Paça Çorbası Tarifi – Kelle Paça Çorbasının Malzemeleri ve Yapılışı

0
1481
kelle paça çorbası

Kelle paça çorbası ister gece olsun ister gündüz akla düşünce bir kere insanı yollara düşürmektedir. Kokusu nedeniyle evde yapımı pek tercih edilmediğinden müdavimleri tarafından her şehrin en iyi çorbasını yapanların yeri araştırılmaktadır. Buralarda saat kaç olursa olsun daima kelle paça çorbası içenler görülmektedir.

Sağlık açısından faydaları ise saymakla bitmeyen bu çorba kırık, çıkıkların daha kolay iyileşmesini sağlamaktadır. Ayrıca son yıllarda kollajen yapısı nedeni ile de kanser hastalarına bol bol içirilmektedir. Kilo alma problemi olan insanlara da önerilmektedir.  Ayrıca enfes bir kış çorbası olup grip ve soğuk algınlığı ile de savaşmaktadır. Kansızlık sorununa iyi gelmektedir. Tam anlamda omega 3 deposu olarak görülmektedir.  Bu kadar faydası olan, yüzyıllarda sofralarımızdan eksik etmediğimiz “kelle paça çorbası nasıl yapılır?” sorusu ise ilk akla gelen sorulardan olmaktadır. İşte mükemmel bir tarif sizlerin karşısında durmaktadır.

Kelle Paça Çorbası Malzemeleri

Kelle paça çorbası yapılışı için ilk önce malzemeleri saymakta fayda bulunmaktadır. Zahmetli oluşunu da itiraf etmemiz gerekmektedir. Ayrıca bu çorbayı yaparken de hijyen büyük önem arz etmektedir. Bu kadar zahmetten sonra ise geriye söylenecek tek bir söz kalmaktadır. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Kelle paça çorbası malzemeleri şunlardır:

  • Bir tane dana ya da koyun kellesi
  • 500 gram işkembe
  • 4 tane ayak
  • 2 yemek kaşığı kadar un
  • 1 yemek kaşığı kadar tere yağ
  • 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı toz biber
  • İsteğe göre tuz

Çorba tarifleri arasında servis yapılırken de bazen ihtiyaç duyulan malzemeler olabilmektedir. Bunlar;

  • 3 diş olacak şekilde sarımsak
  • 1 çay kaşığı kadar kırmızı toz biber
  • 4 yemek kaşığı kadar sirke

Kelle Paça Çorbası Yapılışı

Kelle paça çorbası tarifi için kelle bir gece önceden suda bekletilir. Bu sırada mutlaka ara ara suyu değiştirilir. Daha sonra süzülerek düdüklü tencerenin içine konulur.  Üzerini geçecek kadar su eklenir. Kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra otuz dakika pişirilmeye bırakılır. Kellenin suyu sonradan kullanılmak için bir kenara konulur. Daha sonra kelle düdüklü tencereden alınarak soğumaya bırakılır. Soğuyan kellenin etleri didiklenerek ayrılır. İşkembe ve ayaklar yıkanarak temizlenir. İşkembe ve ayakları düdüklü tencerede kaynadıktan sonra otuz dakika pişirilir. Suyu süzülerek bir kenara onulur.  İşkembe küçük küçük parçalara ayrılır. Ayaklarda bulunan etler didiklenerek ayrılır.

Derin olan bir tencereye yağ dökülür. Ardından un konulur. Unun kokusu çıkana kadar un kavrulur. Önceden süzülen kelle ve işkembenin suyu yavaş yavaş kavrulan unun üzerine dökülür. Daha sonra didiklenen tüm etler ile küçük küçük doğranan işkembeler tencerenin içine eklenir. Kelle paça çorbası nasıl pişirilir? Çorba kaynayana dek pişirilir. Bu süre toplamda 2 saati bulmaktadır. Bu sırada sürekli olarak karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tuz ilave edilir. Bir tavada tere yağ ile kırmızı biber kızdırılır. Çorbanın üzerine dökülür. İyice karıştırılır.

Servis kaselerine konularak servise hazır hale getirilir. Sarımsaklar ezilir. Sirke ve sarımsaklar, kasenin üzerine gezdirilir. Süsleme amacıyla toz kırmızı biberler serpilir.

Kelle Paça Çorbası Püf Noktası

Kelle paça çorbası püf noktası ise kellenin gece boyunca suda aralıklarla bekletmektir. Ayrıca ayakları kıllardan arındırabilmek için ocakta tütsüleme yapılması da önerilmektedir.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız