Regl dönemi; halk arasında bilinen adıyla adet kanaması ya da aybaşı kadınların fizyolojik ve psikolojik durumunu oldukça etkileyen bir süreçtir. Kadınların yumurtlama ve kanama sırasında hormonal dengeleri değişir, beyin farklı kimyasallar salgılamaya başlar ve bu değişim beraberinde fazla duyarlılık, hassaslaşma, duygusal karmaşayı da getirir. Bazen bir sitcom dizisi izlerken bile ağlayacak bir şey bulup, drama kraliçesine dönüşebiliriz.
Migren atakları bu süreçte daha da artabilir. Kafanızdaki sinirlere saldıran prostaglandin hormonlar, şiddetli baş ağrılarını tetikleyebilir. Bu ağrıların kesilmesi için ağrı başladığı an ilaç içmek çoğu zaman kalıcı çözüm olmaz.
Regl öncesi ve süresinde, progesteron düzeyleri yükseldiği için göğüslerde hassasiyet oluşur ve hacmi genişleyebilir. Bu hormon gebelik için onu hazırlamak adına, göğüs hücrelerini aktive eder.
Regl döneminde yemekle ilgili sorunları olan tek kişi emin olun siz değilsiniz. Beyniniz serotonin ihtiyacını karşılamak için tatlı şeylere karşı saldırı başlatır. Kendinizi günlerdir uyumuyormuş ve çok yorgunmuş gibi hissedebilirsiniz. Kan kaybetmek, enerji veren minerali de kaybetmek demektir. Demir, duygu durumunu düzenleyen serotonin hormonu için önemli bir etken maddedir. Bu yüzdendir ki özellikle bu dönemde canınız fazlasıyla çikolata çeker. Çikolata beyne giden kan akışını güçlendirir, enerji verir, konsantrasyon kaybını önler ve mutluluk verir. Siyah çikolata bakır içerir. Bakır, vücudun demiri absorbe etmesine yardımcı olur. Bu da cilde, damarlara ve dokulara da oldukça faydalıdır.
Sanki doğum yapıyormuş gibi kramplar hissedebilirsiniz. Şiddetli ağrılar, kasık ve yumurtalık bölgesinde hissedilebilir. Rahimdeki kan damarlarını genişletmek, bir süre sıcak petlerle ısıtmak ağrıların azalmasına yardımcı olacaktır.
Bazı kadınlarda regl dönemi öncesi bağırsaklarda belirtiler ortaya çıkar. Vücut su tutmaya başlar. Tuzlu gıdalar ve alkol durumu daha kötü hale getirir.
Elbette cinsellik ihtiyacı bir problem değildir ancak regl dönemi semptomları arasında yer alır. Bu dönemde cinsel iştahın artması normaldir. Libido yükselir.
Peki Bu Dönemde Partnerimiz Neler Yapmalı, Neler Yapmamalı?
- Tartışmaktan kaçının. Erkeklerin genelde tartışma esnasında “Sen adet dönemindesin bu yüzden yine delirdin.” demek gibi bir yanılgıları söz konusu. Bu cümle tartışmayı alevlendirmekten başka bir işe yaramaz. Kadın zaten içinde bir yığın hormon saldırısına maruz kalırken ve kırılmaya fazlasıyla açıkken durum yıpratıcı bir hal alabilir. Sevdiğiniz kadının bu ani değişimlerini kabullenmeye, tartışma esnasından alttan almaya çalışmanız gerekebilir.
- Sosyal aktiviteleri azaltabilirsiniz. Bu dönemde kadınlar içlerine döner, kalabalıklara karışmaktan kaçınırlar. Bu sebeple onunla yalnız olmaya gayret edin. Kadın zaten kendi kendisine katlanmakta zorluk çekerken bir de onu başkalarıyla iletişim kurmaya zorlamasanız iyi olabilir.
- Yemek yerken ona eşlik edebilirsiniz. İştahı açık olan partnerinize “Çok yiyorsun” demek yerine ona eşlik edebilir, bir pizza söyleyip son dilimi ona bırakabilirsiniz.
- Daha anlayışlı ve şevkatli olabilirsiniz. Bu dönemde kadınlara anlayış ve şefkat göstermek oldukça iyi sonuç verir. Kadınlar bu dönemde daha çok sevgiye ihtiyaç duyarlar. Onları biraz şımartmanız ilişkinizi güçlendirir ve bu dönemi kazasız belasız atlatmanızı sağlar.
- İltifat etmek işe yarar. Kadınlar bu dönemlerde ne giyseler emin olamazlar. Bu sebeple onlara iltifat edin. Güzel olduklarını söyleyin. Kıyafet seçimlerinde onu eleştirmeyin. Bırakın istediği gibi giyinsin ve sizin iltifatınızla giydiği şeyden mutlu olsun. Muhtemelen uyumsuz renkler seçecektir ama ne önemi var bir iki gün onun o haliyle de sevebilirsiniz.
Sevgilerimle, sağlıklı kalın…