Merhaba Meltem Hanım Kadinja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz.

  1. İlk başta sizi tanımak istiyoruz. Bize kendinizi tanıtır mısınız?

İstanbul’da doğdum. FMV Işık Lisesi’ni tamamlayarak Endüstri Mühendisliği okumak için rotamı Kıbrıs’a çevirdim. 4 senenin sonunda da heyecanla ve umutla okul ikincisi olarak tamamladığım mühendislik eğitimimden bir anda vazgeçerek Sinema-TV master ile sinema sektörüne doğru yön aldım. 5 yıla yakın filmlerle yaşadığım yakın ilişki zamanla beni televizyon reklam prodüktörlüğüne doğru yöneltti. Çalıştığım süreçte yaşadıklarım stres seviyemi yükseltmekle kalmadı panik ataklarla beraber bedensel ağrılarla mutsuzluk yaşamaya başladım. 2015’te işsiz kaldığım bir dönemde severek yapmaya ve yaşamımı daha fazla doldurmasını arzuladığım, bana iyi gelmiş, ağrılarımı geçirmekle kalmamış eskisinden de sağlıklı olmaya başladığım eğitimini alarak çevreme yayma niyeti ile yoga konusunda uzmanlaşmak için eğitimler almaya başladım.

E-RYT® 200, RYT® 500, YACEP® @yogaalliance sertifikalarımla yoga uzmanlığı yapmaya devam ederken Yoga terapi ve Ayruvedik yoga terapist eğitimlerimle bütünsel sağlığa odaklı uzmanlaşmaya yönelmiş bir yaşam öğrencisiyim.

Kedileri ve köpekleri çok seviyorum. Günüme mutlaka meditasyon ve nefes çalışması yaparak başlıyorum. Her gün düzenli en az 1 saat yoga pratiğimi yapmadan gün benim için tamamlanmamış oluyor. Ve tabii ki özel ve stüdyo derslerim, yoga videoları için çekimler, eğitimler, kitaplar olmazsa olmazlarım. Mutlaka İstanbul’dan mümkün olduğunca 2 ayda 1 uzaklaşarak kendimi içsel olarak besliyorum.

  1. Yogaya olan ilginiz ne zaman ve nasıl başladı?

Düzenli spor yapan biriyken yoga bana sakin ve sıkıcı geliyordu. Ayrıca fiziksel olarak kas oluşumuna fazla etkisi olmaz diye bir ön yargım vardı.

Bu dönemlerde de fiziksel olarak bacaklarım kaskatı, belimde ve sırtımda geçmek bilmeyen ağrılar, bitmek bilmeyen ödemler, infalamasyon, baş

ağrılarım, stres seviyemin yüksekliği ile kortizon seviyemdeki dengesizlik ve tabii kilo alma durumları; nefes kalitemin düşüklüğünden sürekli nezle ve grip halleri içindeyken ablamın zoru ile yogaya gittim. Bir daha da vazgeçemedim.

meltem fakabasmaz kimdir

  1. Endüstri mühendisliği mezunu olduğunuz halde yoga ile ilgilenme isteğiniz karşısında ailenizin tepkisi nasıl oldu?

Mühendislikten mezun olmama rağmen mühendis olarak çalışmadım. Severek ve isteyerek okumama rağmen 22 yaşıma geldiğimde sinema televizyon master yaparak sinema alanında 10 seneye yakın çalıştım. Bazı şartlardan dolayı keyifsiz, stresli ve tatminsiz bir duruma gelen sinema sektöründeki işim sürecinde yaşadıklarım beni yoga ile buluşturdu. O dönemde işten çıkarılmış olmam bana bir lütuf oldu.

Ailem sanırım değişkenliği seven iş hallerime alışkın olmalı ki bir şey demedi, diyemedi. Çevremde acaba soruları olan kişiler olmadı değil. Zaman geçtikçe hepsi sessizliğe gömüldü ya da ben duymamazlığa geldim.

  1. Yoga sizin için ne anlama geliyor?

Yoga benim için bütün olmak demek. Aklım, duygularım, bedenim, ruhum ayrımlarının ötesine geçmek, zihnin yarattığı ayrımcılığı, yargılamayı, eleştirileri bir kenara bırakıp sadece olmak demek. Yoga benim için hem her şey hem de hiç bir şey demek.

  1. Yoga ile tanıştıktan sonra hayatınızda olumlu ya da olumsuz anlamda değişiklikler oldu mu?

Değişiklikler dersek ; Kendimle ertelediğim iletişimi kurdum. İsteklerim ve ihtiyaçlarım neler, gerçeklerim ve doğrularım neler, beni neler ve kimler mutlu ediyor, yaşamımda neler ve kimler olsa bana iyi gelir gibi dışardan ben merkezci görünen ve aslında temel ihtiyaçlarımın farkındalığı ile kaliteli bir yaşam yaşamaya başladım. Dışarıda aradıklarımın içeride çoktan var olduklarını fark ettim.

42 yaşındayım ve 15 yaşından beri spor yapan biri olarak yoga ile şimdi bedenimin en kaslı, en dinç, en dik ve en esnek dönemini yaşamaya başladığımı fark ettim.

Olumsuz tek bir şey var o da keşke yogayı daha önce yapmaya başlasaymışım farkındalığı!!!

yoga eğitmeni meltem fakabasmaz

  1. Yoga eğitmenliği yapıyorsunuz. Yoga hocası olmak için belli bir süre bu alanda çalışmak gerekir mi?

Yoga hocası olmak için yoga yapmayı sevmek yeterli. 200 saatlik temel eğitimi aldıktan sonra dersler vererek, eğitimler alarak ve her zaman severek gelişiyorsun.

  1. Yoga eğitimcisi olmak isteyen bir kişinin hangi eğitimleri almasında fayda vardır?

Hangi yoga türünü uygulatmak istiyorsa onun 200 saatlik temel eğitimini alması ile ilk adımı atıyor. Yoga yaptıkça ve çevresindeki taleplere ve birazda akışa bağlı olarak uzmanlaşacağı alana yönelik eğitimler almaya devam ediyorsun.

Yoga Terapi alanında uzmanlaşmak istediğim için 200 saatlik eğitimim üzerine 250 saat yoga terapi ve nefes eğitimi aldım. Ayurveda yani bütünsel sağlık konusunda da bilgi sahibi olmak istediğim için de en son Ayurveda eğitimi alarak uzmanlaştığım alanda biraz daha derinleştim.

Herkes farklı bir yön çizebilir. Ashtanga eğitimi alan biri hatha yoga eğitimi alarak aldığı eğitimden farklı bir ders vermeye başlayabilir. Bazısı evinde vinyasa pratiği yaparken kundalini yoga dersi veriyor olabilir. Temelde yoga bir bütün. Her yoga türünün temelinde aynı şey var.

Öze varmak, bütünleşmek ve anda olmak.

  1. Birçok yoga türü bulunmaktadır. Siz en çok hangi alanda eğitim veriyorsunuz?

Vinyasa, Yoga Terapi, Hatha, Yin, Zen Flow…

meltem fakabasmaz hakkında

  1. Yoganın gerek ruhsal, gerek fiziksel gerekse de zihinsel anlamda faydaları bulunmaktadır. Bize kısaca bunlardan bahseder misiniz?

Olumlu ve olumsuz etkilerini yazarken aslında bu konuya değindim. Altını çizmek istediğim ruh, fizik, duygu ve zihin aslında bir bütün. Modern toplum ayrıma gitse de o bütünlüğü keşfetmek için yoga yapıyoruz. Bedeninde yaşadığın bir ağrının sebebi duygusal olarak yaşadığın bir üzüntünün travması olabilir. Zihinsel bir stresin yarattığı etki bedeninde kilo almak olarak yansıyabilir, duygusal olarak aldığın kilolara üzülürken ruhunun da parçalanmış gibi hissetmesi normaldir. Bu yazdıklarım yoga öncesi yaşadıklarım. Yoga yapmaya başladıktan sonra bedenimde yaşadığım bir şeyin zihnimdeki bir düşüncenin yansımasından, zihnimdeki karmaşıklığın bedensel gerginliğimden gibi.. kaynaklandığını yani hepsinin bir bütün olduğunu fark ettim.

Yoga yapınca tamamiyle huzura erip münzeviler gibi yaşamaya başlamıyorsun. Öfkeleneceksin, Eğleneceksin, ağlayacaksın, bağıracaksın veya güleceksin.

Eskisinden farklı olarak hangisinin sana iyi geldiğinin farkına vararak yaşadığın durumun kendisi değil o durumun farkındalığı ile gözlemleyen olduğunu keşfedeceksin. Bu sayede de artık ıstırap çeken biri değil varolan birine dönüşeceksin.

  1. Yoga festivalleri de düzenlenmektedir. Bu konudaki görüşünüz nedir?

Umarım daha çok ve daha sık olur. Yurt dışı kadar olamasa da potansiyel yüksek.

meltem fakabasmaz röportaj

  1. Yoga, 5 yıl ya da 10 yıl sonrasında sizce nasıl olacaktır?

Beklentilerden daha yüksek bir devinimle gelişeceğini düşünüyorum. Bir derste baş örtülü biri yoga yapıyordu. Bir başka derste 70 yaşında bir öğrencim vardı, bir başka derste hamile bir bayan, bir diğerinde sakat biri… Yoganın bütünleştirici tavrını geliştirmeyi amaçlayabilirsek Türkiye’de mutluluk ve huzurla ilgili geri dönüşüm yükselir. Ayrımcılığın arttığı bir dönem içindeyiz.

Yoganın bütünleştirmesine ve köklendirmesine fazlası ile ihtiyacımız var.

  1. Yogaya daha çok kadınları ilgi gösterdiği Bunun sebebi kadınların özgürleşme düşüncesi olabilir mi?

Kadınların kendilerini ifade etme ve isteklerini dile getirme konusunda erkeklerden biraz daha niyetli ve becerikli olmaları. Erkeklerde halen yoga ile ilgili ön yargılar var. Kadın ‘sporu’ olarak nitelendiriyorlar. Yavaş ve sıkıcı buluyorlar, adrenalin eksikliğinin arkasına saklanıyorlar.

  1. Yoga yapmak isteyen bir kişi evde yoga yapabilir mi yoksa başlangıç aşamasında mutlaka bir yoga merkezine gitmeli mi?

Ben evde yoga yaparak başladım. Benimde derslerimin olduğu http:// www.yogauni.com Türkçe ve İngilizce yoga yapmak isteyenler için deneyebilecekleri portal. (meltem kodu ile indirim alabilirsiniz)

Stüdyoların ilk 1 ay deneme üyelikleri oluyor. Ben evde yapmaya başladıktan sonra her ay farklı bir stüdyoda deneme üyelikleri alıp başladım.

meltem fakabasmazın hayatı

  1. Yoga seanslarınızın süresi ne kadardır?

45 dakika ile 1,5 saat arası değişiyor. Özel derslerim genelde 1 saat sürüyor.

  1. Yoga seanslarınızı üç kelime ile anlatın dersek bize ne söylemek istersiniz?

Niyet, akış ve bütünleşmek

  1. İzin verirseniz tek kelimeden oluşan tek kelimelik cevaplı sorular sormak istiyorum.

Yoga: Güven

Terapim Yoga: Niyetim

Meditasyon: Gerçeklik

Yoga Eğitmeni Meltem Fakabasmaz İletişim Bilgileri: