İstenmeyen hamilelik durumu ilişkiye giren her çiftin başına gelebilecek bir durumdur ve bunun tıbbi çözümü vardır. Bu tür bir durumla karşılaştığınızda tepkisiz kalmak kişileri strese sokmak ve zaman kaybettirmek dışında hiçbir şeye yaramaz.
Kürtaj olma kadının yasal haklarından biridir. Kürtaj işleminin gizli tutulması tıbbı prensiplerin ve hasta gizlilik hakkının en başında gelir. Bu nedenle kimse bu tür kayıtlarınıza ulaşamaz. Doktorların bu tür operasyonları herhangi bir kuruma bildirme zorunluluğu yoktur.
Bu yazımızda kürtaj işlemi ile ilgili merak ettiğiniz ve aklınıza takılan tüm soruların cevabını bulacaksınız. Yazımızı sonuna kadar okumanızı tavsiye ediyoruz.
Kürtaj Nedir?
Kürtaj, doğum uzmanlarının sıkça uyguladığı basit ve küçük bir cerrahi operasyondur.
Kürtaj işlemi çok sık olarak istenmeyen gebeliklerin sonlandırılması için uygulanıyor olsa da bunun yanı sıra düşük sonrasında düzensiz kanamaların durdurulması, rahim iç bölgesinin temizliği ve rahimden alınan parçaların patalojik incelenmeye alınması ve teşhis konulması için kullanılmaktadır.
Hangi Şartlarda Kürtaj Uygulanabilir?
İstenmeyen gebelikleri sonlandırmak için aranan şartlar şunlardır:
- Mevcut gebeliğin 10 haftayı aşmamamış olması gerekmektedir.
Not: Gebelik haftası hesaplamasında doktorlar tarafından yapılan ultrasonografi dikkate alınır. Ultrasonografi sonuçları sizin hesaplama sonucunuzla farklı çıkabilir. - Evli olan bayanların eşlerinin kürtaj operasyonuna izin vermeleri gerekmektedir.
- 18 yaş altında olan genç kızlarda aile kürtaj için izin vermelidir.
- Bekar ve 18 yaş üstü olan annelerin onayı kürtaj müdahalesi için yeterlidir.
Belirtmiş olduğumuz şartlara uyulduğu taktirde ülkemizde uygulanan yasalara göre istenmeyen hamileliğin sonlandırılması kadınlara tanınmış bir haktır.
Ayrıca şu şartlar doğrultusunda eş veya ebeveyn onayı aranmaz!
- Kanaması olan ve aciliyeti olan kadınlarda, kanama hayati risk taşıyorsa onay alınmaz.
- 10 haftayı aşmış olan hamilelik durumunda bebeğin ölü olması veya ciddi sakatlık söz konusu olduğunda (Doğduktan sonra yaşamını derinden etkileyecek unsur aranır) doktor kurulu oluşturularak 3 imza ile onayladığı durumlarda onay aranmaz.
Kürtaj Nasıl Uygulanır?
Kürtaj olmak istediğine karar veren kadınlar başvuracakları kliniklerde yapılacak olan değerlendirme ve ultrasonografi sonrasında belirlenen bir günde veya aynı günde olmak üzere istedikleri zaman hastanede gerçekleştirilir. Kürtaj işlemi için 5 saatlik bir dilimde açlık ve susuzluk süresi gerekmektedir.
Randevu İşlemleri :
İstenmeyen hamilelik sonlandırılması için değerlendirme aşamasının öncesinde randevu almanız gerekmektedir. Bu randevularda size yapılacak işlemlerle ilgili bilgi verilerek aklınızdaki sorulara cevap verilecektir.
Hastanede Uygulanan İşlemler:
İşlem öncesinde hastaya anestezi doktoru tarafından hafif anestezi uygulanır. Müdahale masasında siz anestezinin etkisi ile uyuduktan sonra spekulum isimli alet vajinaya yerleştirilir. Bu uygulama ardından gebelik haftasına göre belirlenen ve buna bağlı olarak değişkenlik gösteren karman kanülü adındaki plastik borunun yerleşimi gerçekleştirilir. Karman kanülü ismi verilen bu borunun arkasına yerleştirilen vakumlama yapmaya yarayan alet ile gebelik kesesini boşaltma işlemi uygulanır. Bu müdahale gebeliğin haftasına göre 3 ile 5 dakika arasında sürer. Daha sonraki istekli ve bilinçli hamilelikleriniz için bu yöntem kullanılmaktadır.
Bu operasyon sonrasında hastanın isteğine bağlı olarak gebelikten korunmak amacıyla rahmin içine spiral uygulanabilir.
- Taburcu işlemlerinden sonra günlük işlerinizi yapabilirsiniz fakat araba kullanmak ve dikkat gerektiren işlerden uzak durmalısınız.
- İşlem sonrasında verilen antibiyotiği düzenli bir şekilde tüketmelisiniz.
- 7 ile 10 gün sonrasındaki kontrol gününüze kadar ağır egzersiz, deniz, havuzdan uzak durmalı ve küvet ile banyo yapmamalısınız.
Kürtaj Sonrası:
Kürtaj müdahalesi sonrasında bazı hastalarda 3 haftaya kadar zaman zaman kanamalar görülür iken bazı hastalarda bu kanamalar sürekli olabilmektedir. Bazı kadınlarda ise kanama görülmemektedir ve bu 3 durumda normal karşılanır. Müdahale sonrası adet kanaması 5 – 6 hafta sonra gerçekleşmektedir.
Diğer bilgiler: Kürtaj müdahalesi yapılan günü takip eden 3. hafta itibari ile yumurtlama oluşmasıyla birlikte adet görmeden gebelik oluşabilir. Kişilerin istenmeyen gebelikleri önlemesi amacıyla ilk tercih olarak prezervatif kullanmaları gerekmektedir.
Kürtaj için aklınıza takılan tüm sorularınızı çekinmeden doktorunuzla paylaşabilirsiniz. Belirttiğimiz gibi kanunların bu konuda kadınlarımıza verdiği haklar açık ve nettir. Tekrar belirtmek isteriz ki, hasta bilgileri tamamen koruma altındadır.
Aklınıza takılan tüm soruları bizlere yorum yaparak sorabilirsiniz.