Her yemeğin var mıdır bir hikayesi bilinmez; fakat bu güzel çorbanın yüreklere dokunan çok güzel bir hikayesi olduğu herkes tarafından bilinmektedir.

Ezogelin çorbası güzeller güzeli bir kızın çorbası olarak o günden bugüne sofralarımızı süslemeye devam etmektedir. Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinin Uruş köyünde 1909 yılında Zöhre adında bir kız doğar.  Bu kızın güzelliği dillere destan olur. Güzel anlamına gelen “Ezo” ismini kıza uygun görürler. Herkes kıza Ezo diye seslenir. Gel zaman git zaman Ezo 20 yaşında iken sevdiği adamla evlenir.  O günden sonra Zöhre kız “Ezo Gelin” olarak anılır. Çevredekilerin kıskançlıkları Ezo ile kocası Şitto’nun mutlu evlilikleri daha birinci yılındayken dedikodulardan dolayı sona erer. Şitto’dan ayrılan Ezo altı yıl boyunca hiç kimse ile evlenmez; ama ailesinin daha fazla istemesine dayanamayan Ezo teyzesinin oğlu Memey ile evlenmeye karar verir. Memey ile evlenen Ezo Gelin Suriye’nin Cerablus ilçesinin Kozbaş köyünde yaşamaya başlar. Köy Türkiye’ye yakın olmasına yakındır ama Ezo Gelin memleketini özlemektedir. Birkaç kere kocası Memey ile ailesin yanına gidip gelse de vatan hasretini ağır basar. Tek tesellisi kızı Celile’dir.“Bu hasret beni öldürür.” diyen Ezo Gelin evliliğin yirminci yılında verem hastalığı sebebiyle vefat eder. Vasiyeti üzerine Türkiye’yi en iyi gören tepeye mezarı yapılır.

Ezogelin çorbası nasıl yapılır? Ezo Gelin, dul kaldığı zamanlarda yokluk çekmektedir. Evde kalan malzemeleri pişirerek bir çorba yapar. Bu çorba Ezogelin çorbası olur. Güzelliğe güzellik katan, ölümsüzlük çorbası olarak dilden dile anlatılır durur. Ezogelin çorbası tarifi için öncelikle Ezo Gelin gibi hamarat olmakta fayda görülmektedir. Her yemeğin yanına yakışan bu çorbanın hikayesini yeni neslin de öğrenmesinde fayda görülmektedir.

ezogelin çorbası tarifi

Ezogelin Çorbası Malzemeleri

Ezogelin çorbası malzemeleri şunlardır:

  • 1 su bardağı kadar kırmızı mercimek
  • 3 yemek kaşığı kadar pirinç
  • 2 yemek kaşığı kadar bulgur
  • 1 tane orta boy kuru soğan
  • 2 diş sarımsak
  • 2 çay kaşığı kadar pul biber
  • 1 yemek kaşığı kadar tereyağ
  • 1 yemek kaşığı kadar salça
  • Tuz
  • Pul biber
  • Nane
  • 2 litreye kadar sıcak su

Ezogelin Çorbası Yapılışı

Ezogelin çorbası yapılışı için öncelikle soğanlar ince ince rendelenir. Sarımsak ezilir. Tereyağında rendelenmiş soğan ile ezilmiş sarımsaklar kavrulur. Soğanlar kavrulurken nane, pul biber ve salça eklenerek kavurma işlemine devam edilir. Mercimekler, pirinç ve bulgur yıkanır. Tenceredeki soğan ve sarımsakların içine ilave edilir. Daha önceden kaynatılan sıcak su yavaş yavaş tencereye eklenerek çorba pişirilmeye bırakılır. Ezogelin çorbası nasıl pişirilir? Düdüklü tencerede 20 dakika içinde pişer. Çorba tarifleri içinde apayrı bir yeri olduğunu unutmamakta fayda görülmektedir.

Ezogelin Çorbası Püf Noktası

Ezogelin çorbası püf noktası bakliyatları iyice yıkanması olarak ifade etmek gerekmektedir. Ayrıca su yerine isteğe göre tavuk suyu ya da kemik suyu da kullanılabilmektedir.

Kelle paça çorbası ister gece olsun ister gündüz akla düşünce bir kere insanı yollara düşürmektedir. Kokusu nedeniyle evde yapımı pek tercih edilmediğinden müdavimleri tarafından her şehrin en iyi çorbasını yapanların yeri araştırılmaktadır. Buralarda saat kaç olursa olsun daima kelle paça çorbası içenler görülmektedir.

Sağlık açısından faydaları ise saymakla bitmeyen bu çorba kırık, çıkıkların daha kolay iyileşmesini sağlamaktadır. Ayrıca son yıllarda kollajen yapısı nedeni ile de kanser hastalarına bol bol içirilmektedir. Kilo alma problemi olan insanlara da önerilmektedir.  Ayrıca enfes bir kış çorbası olup grip ve soğuk algınlığı ile de savaşmaktadır. Kansızlık sorununa iyi gelmektedir. Tam anlamda omega 3 deposu olarak görülmektedir.  Bu kadar faydası olan, yüzyıllarda sofralarımızdan eksik etmediğimiz “kelle paça çorbası nasıl yapılır?” sorusu ise ilk akla gelen sorulardan olmaktadır. İşte mükemmel bir tarif sizlerin karşısında durmaktadır.

Kelle Paça Çorbası Malzemeleri

Kelle paça çorbası yapılışı için ilk önce malzemeleri saymakta fayda bulunmaktadır. Zahmetli oluşunu da itiraf etmemiz gerekmektedir. Ayrıca bu çorbayı yaparken de hijyen büyük önem arz etmektedir. Bu kadar zahmetten sonra ise geriye söylenecek tek bir söz kalmaktadır. Şimdiden herkese afiyet olsun.

Kelle paça çorbası malzemeleri şunlardır:

  • Bir tane dana ya da koyun kellesi
  • 500 gram işkembe
  • 4 tane ayak
  • 2 yemek kaşığı kadar un
  • 1 yemek kaşığı kadar tere yağ
  • 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı toz biber
  • İsteğe göre tuz

Çorba tarifleri arasında servis yapılırken de bazen ihtiyaç duyulan malzemeler olabilmektedir. Bunlar;

  • 3 diş olacak şekilde sarımsak
  • 1 çay kaşığı kadar kırmızı toz biber
  • 4 yemek kaşığı kadar sirke

Kelle Paça Çorbası Yapılışı

Kelle paça çorbası tarifi için kelle bir gece önceden suda bekletilir. Bu sırada mutlaka ara ara suyu değiştirilir. Daha sonra süzülerek düdüklü tencerenin içine konulur.  Üzerini geçecek kadar su eklenir. Kaynamaya bırakılır. Kaynadıktan sonra otuz dakika pişirilmeye bırakılır. Kellenin suyu sonradan kullanılmak için bir kenara konulur. Daha sonra kelle düdüklü tencereden alınarak soğumaya bırakılır. Soğuyan kellenin etleri didiklenerek ayrılır. İşkembe ve ayaklar yıkanarak temizlenir. İşkembe ve ayakları düdüklü tencerede kaynadıktan sonra otuz dakika pişirilir. Suyu süzülerek bir kenara onulur.  İşkembe küçük küçük parçalara ayrılır. Ayaklarda bulunan etler didiklenerek ayrılır.

Derin olan bir tencereye yağ dökülür. Ardından un konulur. Unun kokusu çıkana kadar un kavrulur. Önceden süzülen kelle ve işkembenin suyu yavaş yavaş kavrulan unun üzerine dökülür. Daha sonra didiklenen tüm etler ile küçük küçük doğranan işkembeler tencerenin içine eklenir. Kelle paça çorbası nasıl pişirilir? Çorba kaynayana dek pişirilir. Bu süre toplamda 2 saati bulmaktadır. Bu sırada sürekli olarak karıştırılır. Kaynamaya başlayınca tuz ilave edilir. Bir tavada tere yağ ile kırmızı biber kızdırılır. Çorbanın üzerine dökülür. İyice karıştırılır.

Servis kaselerine konularak servise hazır hale getirilir. Sarımsaklar ezilir. Sirke ve sarımsaklar, kasenin üzerine gezdirilir. Süsleme amacıyla toz kırmızı biberler serpilir.

Kelle Paça Çorbası Püf Noktası

Kelle paça çorbası püf noktası ise kellenin gece boyunca suda aralıklarla bekletmektir. Ayrıca ayakları kıllardan arındırabilmek için ocakta tütsüleme yapılması da önerilmektedir.

Son zamanlarda hayatımıza giren brokoli,  gerek salatalarda gerekse çorbalarda karşımıza çıkmaktadır. Sağlıklı beslenmeyi sevenler ya da sebze yemeyi sevenler brokoliden vazgeçememektedirler.  Brokoli çorbası hem besleyici hem de sağlıklı bir çorba olarak sofraları süslemektedir. Üst solunum yolları hastalıklarına karşı tam bir koruyucu olan bu güzel çorbayı çocuklar da severek içmektedirler. Güzel bir brokoli çorbası nasıl yapılır? Sütlü, kremalı, et suyu ile ya da tavuk suyu ile yapılabilen birçok çeşidi bulunmaktadır.

Brokoli Çorbası Malzemeleri

Brokoli çorbası malzemeleri şunlardır:

  • 500 gram kadar brokoli
  • 5 su bardağı kadar su
  • 1 yemek kaşığı kadar tere yağ
  • 1 yemek kaşığı kadar zeytinyağı
  • 1 yemek kaşığı kadar un
  • Yarım çay kaşığı kadar karabiber
  • Yarım adet dereotu
  • İsteğe göre değişen ölçüde tuz

Brokoli çorbası tarifi için öncelikle brokoliler iyice yıkanıp bir süre sirkeli suda bekletilir. Tekrardan yıkanarak çorba için brokoli hazır hale getirilir.

brokoli çorbası tarifi

Brokoli Çorbası Yapılışı

Brokoli çorbası yapılışı çok kolay olarak bilinmektedir.  Kolay yapılmasına rağmen çok lezzetli bir tat sunduğu da herkes tarafından kabul edilmektedir. Peki, brokoli çorbası nasıl pişirilir? 5 su bardağı kadar su bir tencereye koyulur. Üzerine brokoliler konulur. Su ile beraber brokoliler haşlanır. Brokoliler kevgir yardımıyla tencereden çıkarılır. Suyu ayrı bir kenara ayrılır. Bu sırada ayrı bir tencerede zeytinyağı ile tere yağı eritilerek üzerine un konulur. Kokusu çıkana kadar un kavrulur.  Unun içine kenarda bekletilen su yavaş yavaş ilave edilir.  Kaynamaya başladıktan sonra brokoliler karışımın içine ilave edilir. Daha sonra tuz ve karabiber eklenerek bir süre daha kaynatılır. El blenderından geçirilir.  Sıcak şekilde kaselere konulur. Servis kaselerinin içine ince kıyılmış dere otu eklenerek servis edilir. Çorba tarifleri içinde brokolinin gün geçtikçe daha fazla sofralarımızda yer alacağı öngörülmektedir.

Brokoli Çorbası Püf Noktası

Brokoli çorbası püf noktası ise unun topaklanmaması için su eklenirken çırpma teli ile iki ya da üç dakika kadar durmadan karıştırılması olara ifade edilmektedir.