Hacim diyeti olarak da bilinen volümetrik diyet nedir? Doyana kadar yemek mantığına dayanmaktadır.  Aşırı kuralları olan diğer diyetlerin aksine burada yemek yemek ilk kural olarak bilinmektedir.

Yemek yerken oluşması gereken tokluk hissi için yenilmesi gereken yiyeceklerin kalori miktarı az olan yiyeceklerden seçilmesi gerekmektedir. Volümetrik diyet için besinler dört ana gruba ayrılmaktadır. Glisemik indeksi çok düşük olanlardan yüksek yoğunluklu olan besinler olarak ayrılmaktadır.

Volümetrik diyet yapanlar bu diyetin kalp dostu bir beslenme şekli olduğunu savunmaktadırlar.  Ayrıca lifli beslenmeyi savunduğu için diyabet riskini de azaltmaktadır. Volümetrik diyet ile zayıflama başta kolon kanseri olmak birçok kansere karşı da koruyucu olarak görev yapmaktadır. Kan basıncını düzenleyerek yüksek tansiyona da iyi gelmektedir.

Volümetrik diyet nasıl yapılır? Az yağlı, meyve, sebze gibi yiyeceklerden seçilerek beslenme programı oluşturulmaktadır. Volümetrik diyet aşamaları arasında en önemli kurallardan biri her öğün yemeklerin yanında salata tüketilmesi bulunmaktadır. Gerçekten acıkıldığı zamanlarda yemek yenmesi önerilmektedir.  Su hayatın vazgeçilmezi olmaktadır. Yiyeceklerin hemen hemen hepsi lif ve su açısından oldukça zengin içeriğe sahip olmaktadır. Bu nedenle su hacim kaplamakta ve tokluk hissini oluşturmaktadır.  Yemek yerken yavaş yavaş yenilmesi tavsiye edilmektedir.  Kalori oranları düşük olan yiyecekler volümetrik diyet evreleri arasında oldukça önem arz etmektedir. Güzel bir gün için güzel bir kahvaltı yapılması önerilmektedir. Ekmek tercihi ise tam buğday unundan yapılmış ekmeklerden yapılmaktadır. Ayrıca öğle yemeği için istenilen yiyeceklerden yenilebilmektedir.  Şekerden uzaklaşmak ise bir başka kural olmaktadır. Ayrıca asla yatağa tok karna girilmemesi gerekmektedir. Yatağa girmeden 3 saat önce son lokmanın yenilmesi önerilmektedir.

volümetrik diyet nedir

Volümetrik diyet örneği için beslenme listesi aşağıda bulunmaktadır.

Sabah: Güne 1 bardak su içerek başlanmalı, yulaf ezmesi ve  taze meyve parçaları içine  yağsız süt ilave edilerek hazırlanan karışım yenmeli.

Ara öğen: Patates salatası.

Öğle: Tirit tarzı hazırlanmış çorba, meyve.

Ara: havuç, biber karışımı.

Akşam: Çorba, yeşil salata.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir