Rivayet odur ki Yavuz Sultan Selim Çaldıran Savaşı zamanında kılık değiştirerek halkın durumunu anlamak için kimseye haber vermeden gezintiye çıkar. Köylülerin nasıl yaşadığını merak eden padişah bir köylünün kapısını çalar. Kendileri de fakir olan bu aile durumlarından utanarak kendileri gibi fakir fukara görünümünde olan padişahı utana sıkıla evlerine davet ederler. Sofralarında sadece ekmek ve çorba vardır. Misafir davranışlarından ve ordugâhın yakın olmasından dolayı onun padişah olduğunu anlayan köylüler: “Affedin padişahım! Kara ekmekten ve çorbadan başka bir şeyimiz yoktur” derler. Padişah gülerek sofraya oturur ve çorbayı içer çok beğendiği çorbanın ismini sorar. Evin hanımı “Darhane Çorbası” der. O günden sonra Anadolu halkı darhane çorbası yapar ve zamanla bu çorba “Tarhana Çorbası” adını alır. Padişah Selim saraya döndüğünde hep kendisine darhane (tarhana) çorbası yaptırır.

Peki, bu güzel tarhana çorbası nasıl yapılır? Anadolu çorbası, toprak kokulu olan bu güzel çorba kış aylarında içenin içini ısıtmakta, hastalara şifa olmaktadır. Tarhana çorbası tarifi anneannelerden çocuklarına, torunlarına miras olarak kalmaktadır.

Tarhana Çorbası Malzemeleri

Tarhana çorbası malzemeleri şunlardır:

  • 1 su bardağı toz tarhana
  • 6 su bardağı sıcak su (et suyu ile karışık olarak da kullanılmaktadır.)
  • 1 tatlı kaşığı kadar domates salçası
  • Ayçiçeği yağı
  • 1 çay kaşığı tuz
  • Biraz karabiber
  • Biraz pul biber
  • Biraz nane
  • İsteğe göre sarımsak

Çorba tarifleri arasında en kolay yapılan çorbadır. Üstelik evde hazırlanıp saklanan tarhananın tadına doyum olmamaktadır.

tarhana çorbası tarifi

Tarhana Çorbası Yapılışı

Tarhana çorbası yapılışı toz tarhana bir sıcak su bardağı su ile yumuşatılır. Daha sonra tencerenin içine ayçiçek yağı dökülerek yağ kızdırılır. Domates salçası eklenir. İki dakika kadar kavrulur. Tuz, karabiber, nane, pul biber, isteyenler sarımsak katarak karıştırılmaya devam edilir. Önceden ıslatılan toz tarhana, kavrulan baharatların içine eklenerek karıştırılır. Kalan sıcak su tencerenin içine dökülür. Çırpıcı yardımıyla karıştırılarak pişirilir. Tarhana çorbası nasıl pişirilir? Tarhana çorbası kısık ateşte karıştırılarak pişirilir. Kaynamış olan çorba soğumadan kaselere servis edilir.

Tarhana Çorbası Püf Noktası

Tarhana çorbası püf noktası suyun yavaş yavaş ilave edilmesidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir