SEO Uzmanı Cüneyt Efe Özar İle Röportaj

1
1755
cüneyt efe özar ile röportaj

Merhaba Cüneyt Efe Bey. Kadınja.com olarak röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ediyoruz.

  1. Öncelikle sizi tanımak istiyoruz. Kendinizi kısaca tanıtabilir misiniz?

Öncelikle herkese “Merhaba” demek istiyorum. İstanbul’da doğdum ve çocukluğumdan bu yana hep resim çizer, bir şeyler boyardım ve hayal gücümde canlandırdıklarım beni çok heyecanlandırırdı. Okul hayatımda lise ve üniversiteyi grafik tasarım üzerine okuduktan sonra dijital fotoğrafçılık eğtimi aldım. Photoshop, Dreamweaver, Corel Draw, Illustrator, After Effects programlarını bilmekte ve kullanmaktayım. Kariyerimde tasarım ve fotoğrafçılığımın yanında küçük ve büyük ölçekli birçok markanın Dijital Pazarlama, SEO, AdWords ve Sosyal Medya projelerini yönettim. Kendi kişisel E-ticaret sitelerimi kurdum ve girişimcilik adımlarını atarak yatırım aldım. Şuanda Türkiye’nin en iyi SEO ajanslarından birinde Dijital Pazarlama ve SEO Uzmanı ve eğitmen olarak çalışmaktayım. İBB, Penta, Uludağ Üniversitesi ve Koçtaş gibi birçok kurum ile bireylere eğitimler vermekte olup deneyimlerimi de SEO Akademi eğitimleri ile katılımcılarla paylaşmaktayım.

  1. SEO nedir? SEO uzmanı kime denir? Kısaca anlatabilir misiniz?

“SEO” (Search Engine Optimization), kısaltılmış halidir. Türkçede karşılığı arama motoru optimizasyonu anlamına gelmektedir. Google’da organik arama sonuçlarında ilgili anahtar kelimelerde arandığında ilk sayfa ve üst sıralarda çıkabilmek adına yapılan teknik, site içi ve site dışı SEO  çalışmalarıdır.

SEO uzmanı, web sitelerini Google, Yandex, Bing gibi arama motorlarına tanıtan ve onları daha çok anlaşılır hale getirmek için çalışan kişi olmakla beraber kullanıcı deneyimi ve arama motorlarının algoritmalarını baz alarak web sitelerinin ziyaretçiler tarafından daha kolay gezinebilir ve daha çabuk, doğru bilgiye ulaşılabilir hale getirmek için çalışmaları yapan/yöneten kişiye denir.

cüneyt efe özar

  1. SEO çalışması yapabilmek için kişisel gelişim açısından ne tür eğitimler alınması gerekir?

Öncelikle pazarlama diyorum çünkü her şeyin başında geliyor. SEO’da site içi ve site dışı çalışmalarda olsun, kullanıcı deneyimi odaklı tasarımda ve renklerde, okulda, işte, hayatımızın her evresinde pazarlama ve satış evrelerini bilmekte fayda olacağını düşünüyorum.

SEO işini iyi yapan, hakkıyla anlatan kurum veya bireylerden eğitim alınabilir. Alınan eğitimler uygulama noktasında tecrübe kazandırıp, bireylerde strateji geliştirme özelliklerini ortaya çıkaracaktır. Dolayısıyla bu süreçte yoğun bir araştırma dönemine girmelerini ve her şeyi sorup soruşturmalarını tavsiye ederim.

Kişisel gelişim için sektörü ile ilgili eğitim ve seminerlere katılmalarını, çok kitap okumalarını öneririm. Diksiyon ve etkili sunum teknikleri eğitimi almalarını, sektörden kişiler ile iletişimde olmalarını ve yabancı dilleri yoksa muhakkak İngilizce öğrenmelerini ve gelişim noktasında beden dili hareketleri hakkında bilgi sahibi olmalarını, dış görünüşlerine önem veren ve sporu hayatından hiç eksik etmemelerini tavsiye edebilirim.

  1. SEO nasıl öğrenilir?

SEO, işi bilen ve bunu doğru şekilde anlatan bir kurum veya bireyden eğitim alınarak öğrenebilinir. Fakat bu biraz zaman ister. Aldığı eğitim ile yalnız kalan kişi duyduklarını yani öğrendiklerini uygulama noktasında birçok sorun ve problemle karşılaşarak hataları ve doğruları ile bir tecrübe edinir. Tabi bu noktada bu işi yapan bir kişinin veya kurumun içinde çalışması bu işi çok daha sağlıklı öğrenmesi ve uygulaması anlamına gelir.

SEO işini öğrenmek istiyorsanız ve o konuda uzman olmak için sadece onunla haşır neşir olmalısınız. Tabi burada analitik düşünce yapısı da ortaya çıkıyor. Sabırlı ve istikrarlı bir şekilde çalışıldığında öğrenmemeniniz için bir neden yok diyebilirim. Kendinize ait deneme amaçlı yani öğrenmek için bir hosting ve alan adına sahip olmanız, SEO uyumlu bir tema seçerek kurduğunuz web sitenize öğrendiğiniz bilgileri uygulamanız ve raporlama analizlerini tutarak sonuçları görmeniz yolun ilk adımları diyebilirim. Sonrasında işi öğrendiğinizde projeyi geliştirme noktasında neler yapabildiklerinizi siz keşfedin.

cüneyt efe özar kimdir

  1. Erkeklerin teknolojiye olan ilgisi herkesin bildiği bir gerçektir. Siz bu işe nasıl başladınız?

Teknolojinin insan hayatına getirdiği sayısız faydaları var. Ancak insanoğlunun kontrolünü kaybederek teknolojiyi ölçüsüz ve sınırsız kullanması çok ciddi zararlara yol açabilmektedir. Günümüzde teknoloji  eskiye rağmen oldukça ilerlemiş durumda olup, küçük çocukların ellerinde tabletler, telefonlar ve her birinde farklı oyunlar yer almaktadır.
Böyle söylüyorum çok yaşlıyım sanki ama bizim zamanımızda böyle yoktu. Mahallemizde çok güzel oyunlar oynardık. Tabi ilk teknoloji ile tanışmam Ericsson A1018 telefon ile oldu sanırım. Eski yılların harika müzik setleri ve sonralarında bilgisayarın ortaya çıkışı teknoloji ile aramızdaki samimiyeti arttırmıştı. Sonralarında birçok mecra ve araçlar ile yaşar olduk ve hayatımızda sağladığı kolaylıkları ve o cezbeden varlığı ile bizi kontrolü altına almaya başladı diyebilirim.

Bizim bu noktada teknolojinin faydaları ve insanlar üzerinde yanlış kullanıldığı takdirde oluşturduğu zararları bilerek, bunun bilincinde olarak kullanmamız ve insanların da böyle faydalı bir şekilde kullanabilmeleri için teknolojiye girdik, biz de varız.

  1. SEO çalışması yaparken site içi ve site dışı olmak üzere ikiye ayrıldığını biliyoruz. Sizce hangisi daha önemlidir? Bir seçim yapılabilir mi?

SEO çalışmalarında en önemli iki çalışmadan bahseder olursak eğer ikisinin de büyük önem arz ettiğini söylemek istiyorum. Arama motorları ve kullanıcı açısından çok önemli olan bu iki çalışmaya şöyle örnek vermek istiyorum.

Düşününki siz bir kick box yapan sporcusunuz. Çok önemli bir maçınız var ve insanlar sizin özelliklerinizi, gücünüzü ve sergilediğiniz dövüş sporunu görmek isteyecekler.

Siz ne ne yaparsınız? Hemen ringe çıkar dövüşür müsünüz?

İşte sorunuzun cevabı burada devreye giriyor aslında. Ringe çıkmadan önce site içi SEO çalışmalarını yani teknik, görsel, tasarım, kod vb. optimizasyon çalışmalarınızı yapmalısınız. Yani rakibimi iyi tanır ona göre antrenman, sıkı bir idman yaparak maça kendimi hazırlarım ve öyle ringe çıkar dövüşürüm. O halde site dışı SEO çalışmalarına geçmeden önce kesinlikle site içi SEO çalışmaları eksiksiz yapılmalı ve kontrol edildikten sonra kullanıcı deneyimine sunulmalıdır.

Bu noktada her iki çalışma birbirine bağlantılıdır. İkisi arasında bir seçim yapmak doğru olmayacaktır. Dolayısıyla her iki çalışmanın doğru şekilde yapılması ve en son site dışı SEO çalışmalarının yapılması gerekmektedir.

seo uzmanı cüneyt efe özar

  1. İsteyen herkes kendi blog sitesi için SEO çalışması yapabilir mi?

İsteyen herkes kendi blog sitesi için SEO çalışması yapamaz. Tabi şöyle,  günümüzde sektör ve internet ortamında kulaktan doğma ve birçok yanlış bilginin verildiği mecralar mevcuttur. Bu bağlamda kişilerin yanlış SEO çalışması yapmaları kaçınılmaz bir durum olmaktadır.

Doğru ve emin ellerden aldığınız bilgiler doğrultusunda, bir uzman kontrolü altında blog sitenize  yapmış olduğunuz SEO çalışması başarılı olabilir. Tabi bu riskli bir durumdur. Gerek on page veya of page SEO çalışmaları olsun, bu çalışmalar şakaya gelmez. Sitenizi arama sonuçlarından kaldırabilecek yanlışlar yapabilirsiniz.

Doğru adımlarda ilerlemek için muhakkak sektörde bu işin ehli olan ve gerçekten iyi işler çıkartmış olan kişi ve kuruluşlardan SEO danışmanlığı alarak çok daha sağlıklı bir şekilde yolunuza devam etmiş, blog sitenize iyi bir SEO çalışması yapmış olursunuz.

  1. Bir SEO uzmanı olarak kariyer planınızı yaptığınız SEO’nun geleceğini nasıl görüyorsunuz?

SEO ilerleyen zamanlarda gün geçtikçe çok daha fazla değer kazanacaktır. Tabi diğer arama motorları ve başta Google olmak üzere birçok algoritma geliştirmektedir. Gelişen bu algoritmalar yapay zeka ve kullanıcı deneyimi açısından büyük önem taşımakta olup insan beyni üzerine kurulmuştur.

Bizler Google’ın müşterileriyiz. Hepimiz internette bir şeyler arıyoruz ve karar vermemiz için karşımıza çıkan sonuçlar büyük önem arz ediyor. Bir yandan bir şeyler satın alıyoruz, online alışveriş yapıyoruz ve bir yandan da Google’In iş ortağıyız aslında. Bizim de projemiz ve bir sitemiz var ve arama motorlarına, ziyaretçilere bir ürün veya hizmet sunuyoruz.  Bu bağlamda kullanıcı deneyimi, site hızı, mobil uyumluluk, özgün içerik gibi önemli bazı etkenleri önemseyen Google SEO’nun geleceğini çiziyor  aslında.

Kullanıcıyı kandırmayan, ona aradığını veren doğru, dürüst bir şekilde işini yapan herkes için SEO’nun geleceği parlaktır. Tabi Manipüle edilen çalışmalar zamanında olmadı değil. Tekrar olacaktır ve bu konuda Google önlemlerini almaktadır.

Tabi bu noktada işin hem gidişatı ve hem de kariyer değerlendirmesi bakımından da dijital pazarlama kısmının güçlendirilmesi ve bu alanda gelişmenin açık görüldüğü de bariz ortada olup backlink çalışmalarının kan kaybettiği görülmektedir. Dolayısıyla dijital pazarlama kısmında daha güçlü olabilmek adına bu alanda teknoloji ve yapay zekanın getirdiği döneme hazırlık yapmanızı tavsiye ederim.

dijital pazarlama uzmanı cüneyt efe özar

  1. SEO konusunda takip ettiğiniz herhangi bir site ya da uzman var mıdır?

Google Search Quality Takımı eski çalışanı olan Fili Wiese, iAcquire’ın Inbound Marketing direktörü olan Michael King, LinkResearchTools reklam ajansları ve markalarının sahibi olan Christoph Cemper, Majestic.com Pazarlama Direktörü olan Dixon Jones, İlyas Teker, Ümit Yılmaz, SEO Hocası, Arama Motoru, Search Engine Land,  Edvertising Age, psfk.com, Creative Bloq, Mental Floss, Pazarlamasyon, Webrazzi, Eticaret mag, Bigumigu,, Dijital Ajanslar, Moz, Search Engine Journal, Digital Trends, Social Media Today, mashable.com

  1. Rekabet açısından SEO vazgeçilmez midir?

Sektörde var olabilmek için yani arama motorları ve ziyaretçiler (kullanıcılar) tarafından doğru yerlerde ve anlaşılır şekilde görünür olmak için bir takım çalışmalar yapılması gerekir. Nedir bunlar?

Organik arama sonuçlarında SEO çalışması ile görünür olmak ve ücretli Google reklam modellerini kullanarak arama sonuçlarında var olmak üzere ikiye ayrılır. Rekabet burada devreye girmektedir. Dünyanın en güzel ve en iyi web sitesi sizin! Ama arama motorlarında görünür değilsiniz. Hiçbir anlam teşkil etmiyor değil mi? Öyleyse görünür olmak için bir bütçeye ihtiyaç var diyebiliriz. Peki bu bütçe nereye kadar? Görünür olmak için rekabete girebileceğim bir yöntem yok mu?

Tabiki de işte tam bu noktada rekabet açısından SEO vazgeçilmezdir.  Bir web sitesini organik arama sonuçlarında ilk sayfa ve üst sıralara çıkarmak için SEO çok büyük önem taşımaktadır. Eş zamanlı bir çalışma ile ücretli Google Reklam modellerini kullanarak çok daha verimli sonuçlar elde edebilirsiniz.

cüneyt efe özar röportaj

  1. SEO çalışması yapılırken genelde Google için çalışmalar yapılmaktadır. Diğer arama motorları için de yapılması gerekmez mi? Sizin bu konu hakkındaki görüşleriniz nelerdir?

SEO çalışması yapılırken en çok yapılan hatalardan bir tanesi budur. Tamam şuan itibari ile Türkiye’deki istatistiklerine bakacak olursak Google %95 ile ilk sırayı kimseye vermeye niyetli değil. Yandex %3,63 ve ardından Bing, Yahoo geliyor. Tabi veriler dünya bazında daha farklı sıralamada olsa da Google yine 1. sırada yerini koruyor.

Ancak SEO çalışmalarımızda sadece Google için çalışma yapılması demek sizin diğer arama motorlarında görünür olmamanız anlamına gelmektedir. Dolayısıyla Rus pazarına yönelik bir hedef kitleniz mevcut ise kesinlikle Yandex kullanmalı ve çalışmalarınızı bu doğrultuda yapmalısınız.

Diğer tüm arama motorlarına kayıt olmanız ve çalışmalarınızı bu doğrultuda yapmanız sizin her bölgede ve her kitlede görünür olmanız demektir. Tabi çalışmalarınızı doğru uyguladığınız takdirde.

  1. SEO çalışması yaparken firmalara mobil cihazlar için de SEO çalışması yapılıyor mu?

Tabi ki yapılmaktadır. Fakat son birkaç yıldır artık mobil dönemin geldiğini konuşuyoruz, ancak uzun yıllardır belki de web sitemizi mobil uyumlu hale getirmek için bir zorunluluk hissetmedik ve bunun zorluğunu yaşadık, gördük. Dolayısıyla “Responsive Desing” olmayan web siteleri için ayrı, masa üstü için ayrı bir SEO çalışması gerektiriyordu. İki ayrı SEO çalışması ve iki ayrı bütçe demek oluyordu.

Ancak 1 Nisan 2015 tarihinden itibaren “Mobilegeddon Algortiması” başlayarak Google’ın mobil kullanabilirliği arama sonuçlarında çok önemli bir SEO kriteri olarak boy göstermiştir. Responsive desing  bir web sitesi ile mükemmel derecede bir kullanıcı deneyimi ortaya çıkartabilirsiniz.

  1. Kurumsal olan ya da olmayan tüm firmaların SEO çalışması yapması gerekir mi? Yaptıkları takdirde ne gibi kazanımlar elde ederler?

Nadir de olsa SEO çalışması yaptırmak zorunda olmayan firmalar da mevcut olabiliyor. Lakin arama motorları tarafından görünür olmak ve kullanıcı deneyimi açısından pozitif sonuçlar almak için marka değerine ve geleceğine SEO çalışması yapmak size kalıcı değerler kazandıracaktır.

Yapmış olduğunuz SEO çalışması ile dünyanın en büyük ve en çok kullanılan arama motoru Google ve onu kullananlara kendinizi tanıtmış olursunuz. Sizi sektörünüz ile ilgili anahtar kelimelerde aradıklarında ilk sayfalarda ve üst sıralarda görünür olursunuz. Site içi optimizasyon ve site dışı SEO çalışmaları ile internetin tüm mecralarında var oluşunuzun geri dönüşümleri başlayacak, sattığınız ürün veya hizmetin daha çok talep gördüğünü görecekler. Daha birçok değer kazanacaklardır.

  1. Birkaç kelimelik tek cevaplı sorular da sormak istiyoruz. İzin verirseniz sorabilir miyim?

SEO: Arama motorlarına ve onu kullananlara doğal yönden görünür olmak.
Sosyal Medya: Önemi gün geçtikçe artan ve olmaz ise olmazların en başında gelen marka dostu.
Dijital Dünya: Bugün varsan varsın, yoksan yerinde başkası var.
Dijital Pazarlama: Pazarlama ve satışın özünü bilene uçsuz bucaksız bir derya.

Dijital Pazarlama ve SEO Uzmanı Cüneyt Efe Özar İletişim Bilgileri:

Email: cuneytefeozar@gmail.com

Facebook: https://www.facebook.com/ozarcuneytefe/

1 YORUM

  1. Cüneyt hocamın eğitimine katılan şanlı kişilerdenim. Gerçekten çok başarılı, işini çok seven biri ve buda işine, ortaya çıkardığı başarılara yansımış. Dijital pazarlama ve SEO alanında tavsiye edebilceğim bir yakışıklı 🙂

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız