Rahim Kanseri Nedir? Rahim Kanserinin Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?

0
1387
rahim kanseri

Rahim diğer adı uterus, kadınlarda bulunan üreme sistemin bir parçasıdır. Kadın üreme sistemi rahmin dışında vajina, rahim boynu, yumurtalık kanalları ile yumurtalıklardan oluşmaktadır. Bunlar bir bütün olup herhangi bir sorun çıkmadıkça sistemli bir şekilde işlevlerini sürdürmektedir.

Rahim Kanseri Nedir?

Halk arasında rahim kanseri olarak adlandırılan kanser türüne doktorlar uterus kanseri ya da endometriyum kanseri demektedirler. Rahim kanseri vakaları genel olarak ileri dönemlerde görülmektedir. Tıbbi kaynaklara göre en çok menopoz dönemlerinde (50 – 60 yaşlarda) görülmektedir; fakat günümüzdeki yanlış beslenme alışanlıkları ya da genetik faktörlerden dolayı daha erken yaşlarda da görülebilmektedir. Rahim kanseri, rahim ağzında başlayarak kanserli hücrelerin bölünerek çoğalması ile diğer bölümlere de sıçramaktadır.

Rahim Kanseri Nedenleri Nelerdir?

Rahim kanserinin nedenleri şimdilik tam olarak bilinmemekle beraber bazı veriler bulunmaktadır. Bilinen ya da saptanabilen rahim kanseri nedenleri şunlardır:

  • Genetik olarak ailede rahim kanseri vakasının bulunması
  • Hormonal yapıdaki düzensizlikler
  • Erken yaşta cinsel ilişkiye girme
  • Erken yaşta gebelik durumunun olması
  • Çok sayıda doğum olayının yaşanması
  • Hiç gebelik durumunun olmaması
  • Meme kanserinde kullanılan bazı ilaçların kullanılması
  • Adette düzensizliklerin yaşanması
  • Uzun zaman boyunca doğum kontrol haplarının kullanılması (Bazı bilim adamlarına göre doğum kontrol hapları kanser yapmamaktadır.)
  • Obezite yani aşırı şişmanlık durumunun olması
  • Sigara içilmesi
  • HPV adlı virüsün çeşitli yollarla bulaşması gibi nedenlerden dolayı görülebilmektedir.

rahim kanseri nedir

Rahim Kanserinin Belirtileri Nelerdir?

Genel olarak erken dönemde pek bir belirtisi olmamaktadır. Genellikle ileri yaşlarda yaşanan bir durum olmaktadır. Rahim kanseri belirtileri ise şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Menopoz sonrasında görülen vajinal kanamalar ki yapılan araştırmalar sonucunda %90 oranında bu tür vajinal kanamaların arkasında bu nedeninin yattığı anlaşılmıştır.
  • Fazla kanamaların olması.
  • Koyu renkli ve kötü kokulu akıntılar.
  • Kilo kayıplarının yaşanmasıdır.

Bu tür etkiler bulunulduğunda en kısa süre içinde doktora başvurarak yaşanan olayların anlatılması kanserin ilerlemesini önleme açısından oldukça önemlidir.

Rahim kanseri evreleri dört tanedir. En ileri evre olan dördüncü evrede kanser diğer organlara da yayılma göstermektedir.

rahim kanseri belirtileri

Rahim Kanserinin Tedavisi Nasıldır?

Bir kadının rahim kanserine yakalanıp yakalanmadığı uzman doktorlar tarafından teşhis edilmektedir. Kulaktan dolma bilgiler ile rahim kanseri tedavi yöntemleri uygulanmamalıdır. Doktora gidildiğinde doktorlar risk durumlarını, aile geçmişlerini gibi durumları ilk olarak sorar, muayene eder ve gerekli olan testleri yaptırır. Sonuçta kanser olunduğu ortaya çıkarsa en kısa zamanda tedaviye başlanır. Peki, rahim kanseri tedavisi nasıl yapılmaktadır? Rahim kanseri ameliyatı genel olarak kadınları korkutsa da asıl önemli olanın sağlığa kavuşmak olduğu unutulmaması gerekmektedir.

Rahim kanseri ameliyatı yapılarak kanserin hangi evrede bulunduğu tespit edilmeye çalışılır. Bu ameliyat esnasında kadınları rahimleri ile yumurtalıkları alınmaktadır. Ameliyattan sonra ışın tedavisine hemen başlanmaktadır. Bu tedavi uzun sürebilmektedir ve bazı durumlarda günlük olarak ışın tedavisi almak gerekebilmektedir. Bir durum daha vardır ki bazen doktorlar ameliyatı gerek görmeden ışın tedavisine direkt geçebilmektedirler. Bir de hormon tedavisi yöntemi uygulanmaktadır. Durumları iyileşmeye başlayınca hastalar 3 – 4 ayda bir doktorlarına başvurmaktadırlar. Olumlu sonuçlar verdiği takdirde onkoloji uzmanları hastalarının 3 – 4 yılda bir kontrole gelmelerini istemektedirler.

Rahim Kanserinden Korunma Yolları Nelerdir?

Rahim kanserinden korunmak için öncelikle ideal kiloda kalınması gerekmektedir. Egzersizler yapılması önerilmektedir. Hareketsiz yaşam rahim kanseri olma ihtimalini arttırmaktadır. Dengeli ve düzenli beslenilmesi, sağlıklı yiyecekler yenilmesi önerilmektedir.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız