Hamilelikte 8. Ay – Aylık Bebek Gelişimi

0
1158
hamilelikte sekizinci ay

Hamilelikte 8. Ay Gelişmeleri ve Yaşanan Olaylar Nelerdir?

Hamilelikte sekizinci ay 29. hafta ile 32. hafta arasını kapsayan dönemdir. Bu aya kadar anne adayının kilo alımı 8 ile10 kilo arasında değişmektedir.  Hamilelikte sekizinci ay neler olur? Anne adayı artık ağır işler yapmaktan kaçınmaktadır. Fırsat buldukça anne adayının dinlenmesi gerekmektedir. Gebelikte sekizinci ay annenin kalp atım hızı %20 oranında artmaktadır. Anne adayının hareketleri kısıtlanmaktadır. Özellikle araba kullanmamaları önerilmektedir.

Hamileliğin sekizinci ayı yalancı doğum kasılmalarının yaşandığı aydır. Bu kasılmalara Braxton Hicks adı verilmektedir. Bu kasılmaları, gerçek doğum sancılarından ayırmak önemlidir. Gece uykuları gittikçe azalmaktadır. Hatta bazı anne adaylarında geceler daha uykusuz geçmektedir. Mesaneye baskı arttığı iççin idrara daha çok çıkılmaktadır.  Gülerken, hapşırırken, öksürürken idrar kaçırmaları artmaktadır.  Anne adaylarının yüzlerinde ve göz kapaklarında şişmeler görülebilmektedir. Çalışan anne adayları 32. haftanın dolması ile isterlerse doğum iznine çıkabilmektedir, isterlerse de çalışabilir raporu ile çalışmaya devam edebilmektedirler. Göbek çukuru düzleşebilmektedir.  Doğumla ilgili kaygılar artmaktadır. Hamilelikte 8 ay riskli aylardandır. Bazı anne adaylarının kasıklarında ve leğen bölgelerinde uyuşmalar görülebilmektedir. Kilo ölçümü yapılmaktadır. Annenin idrar tahlili yaptırması gerekmektedir.

gebelikte sekizinci ay

Hamileliğin sekizinci ayı neler yaşanır? Bu ay oluşabilecek bir erken doğumda bebeğin yaşama olasılığı yüksek olmaktadır.  Bu ayda erken doğumlarda bebeklerin akciğerleri tam anlamı ile gelişmediğinden dünyaya gelen bebeklere oksijen takviyesi yapılmaktadır. Hamilelikte sekizinci ay gelişmeleri doğuma hazırlık olarak ifade edilmektedir. Bebeğin kalp atışı dinlenmektedir.  Sekizinci ay bebek gelişimi organların büyümesi açısından bakıldığında organların büyümesi devam etmektedir. Ten rengi kırmızılıktan normal ten rengi dönmektedir.   Bebeğin hareketleri en üst noktadadır. Bu aydan sonra hareketlerde kısıtlanmalar olabilmektedir. Vücudundaki tüyler yok olmaya başlamaktadır.  Gözler ışığa tepki vermektedir. Işıkla beraber gözler açılıp kapanmaya başlamaktadır. Tırnaklar tamamen gelişmiş durumdadır. Kafatası kemikleri hariç bebeğin diğer kemikleri sertleşmektedir. Cildin buruşuk hali yavaş yavaş yok olmaktadır. Cildi pürüzsüz bir görünüme kavuşmaktadır.  Amniyon sıvısı en fazla olduğu zaman bu aydır. Kontrollerde amniyon sıvısının azalıp azalmadığına bakılmaktadır. Bebeğin boyu 40 -45 cm arasında değişmektedir. Bebeğin kilosu ise 2 kg – 2.5 kg arasında olmaktadır.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız