Hamilelik Nasıl Hesaplanır? Gebelik Haftası Hesaplama

0
1830
hamilelik hesaplama

Bebek bekleyen anne ve babaların akıllarına getirdikleri ilk soru “Bebeğim ne zaman doğacak?” sorusudur. O halde hamilelik hesaplama nedir? Bebeğin doğum tarihini hesaplamaya hamilelik hesaplama denir.

Kadın doğum uzmanları gebelik hesaplama yaparken düşünülenden farklı olarak döllenmenin gerçekleştiği tarihi göz önüne almamaktadırlar. Gebelik haftası hesaplama yapılırken son adet tarihi baz alınmaktadır. Döllenme dikkate alınarak hesaplama yapıldığı takdirde sıkıntılar yaşanmaktadır. Adet gününe göre hamilelik hesaplama olayında son adet tarihinin ilk gününü bilmek önemlidir. Tıbbi anlamda gebelik hesaplama durumunda ay hesabı yerine hafta hesabı yapılır. Örneğin doktorlar 9 aylık hamile kelimesi yerine 37 haftalık hamile demektedirler. Hamilelik haftası hesaplama anneler, babalar ve uzmanlar için bebeğin gelişiminin takibi açısından önemlidir. Hafta hafta gelişim durumu takip edilerek o haftaya ait olan boy – kilo değerlerine ulaşıp ulaşmadığı ve hamilelikte bir sorun olup olmadığı tespit edilir.

Peki, hamilelik nasıl hesaplanır? Hamilelik hesaplaması oldukça kolaydır. Bebek bekleyen çiftler için “Gebelik nasıl hesaplanır?” sorusuna cevap verilmesi gerekirse son adet tarihinin ilk günü hamileliğin başladığı gün kabul edilir ve birinci hafta diye hesaplanır ve böylece doğumun gerçekleşmesi gereken tarih bulunur. Bu hesaplamayı öğrenen çiftler kaç haftalık hamileyim sorusuna doktora sormadan bir süre sonra kendileri de hesaplayıp cevap verebilmektedirler.

gebelik hesaplama

Kadın doğum uzmanları “negele yöntemi” adı verilen bir yöntemle doğumun gerçekleşmesi muhtemel tarihini hesaplamaktadırlar. Bunun için son adet tarihi kullanılmaktadır. Son adet gününe 7 gün eklenir ve üç ay geriye sayılır. Örnekle inceleyecek olursak hamile bir bayanın son adet tarihinin ilk gününün 3 Eylül 2017 olduğunu varsayalım;

3 Eylül + 7 = 10 Eylül

3 ay geriye gidilirse; haziran ayı olur.

10 Haziran 2018’de doğumun gerçekleşeceği düşünülmektedir.

Bu hesaplama yönteminde dikkat edilmesi gerekenler şu şekilde sıralanmaktadır:

  • Son adet tarihinin il gününün doğru bilinmesi
  • Adetin düzensiz bir şekilde olması
  • Tüp bebek tedavisi ile hamilelik yaşanması
  • Ovulasyon tarihinin uzaması bu durumlarda hamilelik haftası yanlış hesaplanmaktadır. Böyle durumlarda kadın doğum uzmanları ultrason ölçümlerine başvurmaktadırlar.

Hesaplamada bir yanlışlık olduğunu düşünen çiftler için birkaç ipucu verilmesinde de fayda vardır:

  1. Bebeğin kalp atışlarını duyulmaya başladığı hafta 9. ve 12. haftalar arasıdır.
  2. Hareketlenmelerin hissedildiği haftalar 16. ve 22. haftalardır.

CEVAP VER

Yorumunuzu yazınız
Adınızı yazınız